Klantencontact door de jaren heen
Een vraag over de huur, een kennismaking met een nieuwe woning of gewoon een praatje met de huismeester op straat. Het zijn momenten die elke dag weer terugkomen. Want bij Woonforte draait alles om goed contact met jou als huurder. Van 7 t/m 11 april is het Nationale Klantcontact Week, en daarom zet Woonforte deze week niet alleen de collega’s in het zonnetje, maar ook jou – en iedereen die bijdraagt aan goed contact.
Wat is er veranderd?
“Als je belt, mailt, appt, chat of langskomt, spreek je meestal iemand uit mijn team”, vertelt Michaëla de Jong. Ze is teamleider van Verhuur & Verkoop én de Eerstelijns Service. “Deze week stonden we even stil bij hoe ons werk de afgelopen 25 jaar is veranderd. En dat is best veel.” Vroeger ging het meeste contact via de telefoon of aan de balie. “Tegenwoordig loopt veel digitaal. En veel informatie kun je nu gewoon zelf vinden op de website of via Mijn Woonforte.”
Sommige dingen klinken inmiddels bijna nostalgisch. “Tot 2005 kon je je huur contant betalen bij ons op kantoor. Dan lag er begin van de maand letterlijk een stapel geld op de balie. Niet echt veilig natuurlijk. Daar zijn we mee gestopt.” Ook het aanvragen van huurtoeslag ging vroeger heel anders. “Dat deden huurders bij ons op kantoor. Het was altijd druk – maar ook heel gezellig. Nu regelen de meeste mensen dat zelf online. En wie herinnert zich nog de speciale reparatie-telefoon in het oude kantoor op de Concertweg? Die had een directe lijn met het team dat alle meldingen afhandelde. Dat was toen heel modern!”
Wat blijft hetzelfde?
Ondanks alle veranderingen is er ook veel hetzelfde gebleven. “We houden van klantcontact”, zegt Michaëla. “Daarom werken we hier. Maar we merken wel dat het soms pittiger is geworden. De maatschappij is veranderd, en daarmee ook de toon van sommige gesprekken. Gelukkig zijn de meeste contactmomenten fijn en goed. Maar als het uit de hand loopt, trekken we een grens. Wederzijds respect blijft belangrijk.”
En als het misgaat?
Natuurlijk gaat er weleens iets mis. “Soms moet je wat langer wachten, of krijg je per ongeluk verkeerde informatie”, zegt Michaëla eerlijk. “Dat is vervelend – en dat snappen we. Maar we blijven altijd aanspreekbaar. We leren van fouten en willen steeds beter worden. Dat mag je van ons verwachten.”
Hoe ziet de toekomst eruit?
Woonforte kijkt ook vooruit. Er loopt op dit moment een onderzoek naar hoe AI kan helpen bij klantcontact. “Misschien krijg je in de toekomst een virtuele medewerker aan de lijn voor algemene vragen”, zegt Michaëla. “Zou je dat vervelend vinden? Voor nu doen we het in elk geval nog gewoon samen. Dus ik zeg: tot snel!”