Marcel van Oosterhout

Klassieke Hondekop 766 rijdt door Alphen aan den Rijn

Liefhebbers van historische treinen konden zondag hun ogen uitkijken. Toen reed de klassieke Hondekop 766 uit de jaren ’50 door Alphen aan den Rijn vanwege een donateursrit.

Op zondag 22 mei reed de Stichting Hondekop een donateursrit met hun treinstel 766. Treinstel 766 behoort tot een grote serie twee en vierdelige treinstellen, materieel ’54 genaamd. Ze werden vanaf 1954 voor de NS gebouwd. Door hun karakteristieke neus kregen deze treinen al snel de bijnaam Hondekop. Jarenlang dienden deze treinen als vervoer voor de langeafstandsverbindingen van de NS. Begin jaren ’90 verdwenen de Hondekoppen van het spoor.  

Dat betekent echter niet dat al deze treinstellen vernietigd zijn. Enkele liefhebbers besloten bij het uit dienst gaan een stichting op te richten, met als doel het rijvaardig houden van een vierdelig treinstel. NS schonk daarop treinstel 766 aan Stichting Hondekop. Eens in de zoveel tijd rijdt het 100 meter lange treinstel voor bijzondere ritten en verhuur weer op het Nederlandse spoor, waar het een graag geziene gast is onder treinliefhebbers.  

Om 09:38 uur vertrok het treinstel vanaf Utrecht Centraal, waar de rit om 17:56 uur ook weer eindigde. Op het programma stond de Enkelspoor Express, wat inhoudt dat vijf enkelsporige trajecten werden aangedaan waar de Hondekop vroeger een zeldzame verschijning was. Ook op het spoor in Alphen aan den Rijn was de Hondekop te bewonderen. Zondag kwam treinstel 766 om 15:50 uur aan op spoor 2, na een paar minuten vertrok de trein in de richting van Leiden.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marcel van Oosterhout (@isawthis1970)


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Doekje voor het bloeden

De menstruatiemotie heeft het natuurlijk gehaald in de Alphense gemeenteraad. Oftewel er komt een pilot op middelbare scholen om gratis maandverband en tampons te verstrekken.

Politiek gisteren 17:26

Algemene Beschouwingen deze keer niet erg spannend

Voor het vaststellen van de begroting voor het komende jaar hebben de Alphense politieke partijen hun mening gegeven in de Algemene Beschouwingen. Donderdag 30 juni hebben de meeste fractievoorzitters hun mening gegeven.

Advertorial JA in de Horeca gisteren 17:13

Julia (19) zegt JA in de Horeca: “Wijn is mijn nieuwe passie geworden”

Al een jaar vind je Julia (19) in de bediening bij Wijnbar&Zo. Met veel plezier laat zij gasten kennismaken met de lekkerste wijnen. “Eigenlijk ben ik een soort personal assistant, want ik sta altijd klaar voor de gasten. Ik voel aan wat ze nodig hebben en bezorg ze een gezellige tijd. Het leukste is als ik ze kan verrassen!”

Blog Fase 2, lees je mee?! gisteren 16:41

Brick by brick

Steen voor steen is het laatste huis in het rijtje gesloopt. Afgepeld als een ui. Tijdens de sloop van het laatste huis heb ik de hele dag in de stress gezeten omdat ik aan het werk was (dus niet thuis). Gelukkig is alles goed gegaan.

Politiek plein gisteren 15:58

Toekomstvisie voor De Werf als broedplaats

Dit jaar nog komt er een toekomstvisie voor De Werf, waarin het uitgangspunt is opgenomen dat de locatie de functie van creatieve broedplaats moet hebben. Dat was de strekking van de overgenomen motie van GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn op 30 juni.