AlphensEV

Kleine windmolens op bedrijventerreinen en in buitengebied

Er wordt gewerkt aan een beleid voor de komst van kleine windmolens. Er zijn aanvragen binnengekomen voor het bouwen van een kleine molen, maar deze kunnen niet worden afgehandeld. Wethouder Gert van den Ham wil nu beleid voor deze windmolens.

Wat nu precies een ‘kleine windmolen’ is, wordt niet helemaal duidelijk. De Alphense gemeenteraad heeft al een aantal jaren geleden gevraagd om de mogelijkheid te creëren voor het plaatsen van windmolens bij agrarische bedrijven. Gedacht werd aan molens van 15 tot 30 meter hoogte. Volgens wethouder Van den Ham hebben deze echter te weinig capaciteit en moet worden gedacht aan iets hogere exemplaren van 50 tot 60 meter in combinatie met zonnepanelen. Deze zijn wel aanzienlijk kleiner dan de huidige windturbines langs de N11.

Om het beleid te maken, moeten voorwaarden worden opgesteld. Het gaat dan om inpassing in het landschap, het totale beeld met zo’n windmolen en waar aanvragen aan moeten voldoen. Er zijn inmiddels aanvragen van een aantal agrariërs die graag een windmolen willen.
De wethouder wil nu informatie ophalen, vervolgens kaders bepalen en dan in oktober met een voorstel komen voor de gemeenteraad. Ook moet worden gewerkt aan een participatietraject.

Op de foto grote windturbines langs de N11 (hoger dan 90 meter)


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.