Klimaatbos moet bijdragen aan biodiversiteit langs de N11

De gemeente is volop bezig om Alphen te vergroenen en verduurzamen. Zo wordt het Stadhuisplein beplant en staan er verspreid door Alphen 'groene' bushokjes. Om nog meer bij te dragen aan een gezonde leefomgeving, wordt dit najaar een klimaatbos aangeplant langs de N11.

Meer groen betekent meer ontspanning, meer biodiversiteit en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Door het planten van bomen komen er meer planten en beesten zoals bijvoorbeeld insecten en vlinders. Om deze reden zal de gemeente eind dit jaar een zogeheten klimaatbos planten langs de N11. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van Kerk en Zanen, is gekozen als locatie. Dit omdat er genoeg ruimte is voor minimaal 500 bomen.

De bomen die geplaatst zullen worden kunnen goed tegen droogte, nemen extra veel CO2 op en zijn weerbaar tegen ziektes. Wethouder Relus Breeuwsma: “Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het andere soort bomen zorgt ervoor dat we lang van dit gebied kunnen genieten. Het is namelijk een fijne plek binnen onze gemeente waar mensen buiten kunnen recreëren.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

klimaatbos langs de n11.png
Een impressie van hoe het klimaatbos langs de N11 eruit komt te zien. Illustratie: Gemeente Alphen aan den Rijn

 

Zieke en slechte bomen kappen

Veranderend weer en extreme weersomstandigheden resulteren in schade aan bomen. Hierdoor worden veel bomen gekapt en is er volgens de gemeente een achterstand ontstaan op de normale werkzaamheden rondom de vergroening. Dit najaar zal de gemeente dus een 'inhaalslag' maken op het kappen en planten van bomen.

Het gaat om bomen die zijn aangetast door ziekte, die afgestorven zijn, of die om een andere reden voor onveilige situaties zorgen. Gekapte bomen plant de gemeente altijd terug, bij voorkeur op dezelfde plek. "Waar dat niet kan, zoeken we een andere plek, zoals nu met de bomen die we aanplanten in het klimaatbos", legt de gemeente uit. Daarnaast zet de gemeente de komende jaren blijvend in op het planten van extra bomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.