Klimaatbos moet bijdragen aan biodiversiteit langs de N11
De gemeente is volop bezig om Alphen te vergroenen en verduurzamen. Zo wordt het Stadhuisplein beplant en staan er verspreid door Alphen 'groene' bushokjes. Om nog meer bij te dragen aan een gezonde leefomgeving, wordt dit najaar een klimaatbos aangeplant langs de N11.
Meer groen betekent meer ontspanning, meer biodiversiteit en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Door het planten van bomen komen er meer planten en beesten zoals bijvoorbeeld insecten en vlinders. Om deze reden zal de gemeente eind dit jaar een zogeheten klimaatbos planten langs de N11. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van Kerk en Zanen, is gekozen als locatie. Dit omdat er genoeg ruimte is voor minimaal 500 bomen.
De bomen die geplaatst zullen worden kunnen goed tegen droogte, nemen extra veel CO2 op en zijn weerbaar tegen ziektes. Wethouder Relus Breeuwsma: “Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het andere soort bomen zorgt ervoor dat we lang van dit gebied kunnen genieten. Het is namelijk een fijne plek binnen onze gemeente waar mensen buiten kunnen recreëren.”
Tekst loopt door onder de afbeelding

Zieke en slechte bomen kappen
Veranderend weer en extreme weersomstandigheden resulteren in schade aan bomen. Hierdoor worden veel bomen gekapt en is er volgens de gemeente een achterstand ontstaan op de normale werkzaamheden rondom de vergroening. Dit najaar zal de gemeente dus een 'inhaalslag' maken op het kappen en planten van bomen.
Het gaat om bomen die zijn aangetast door ziekte, die afgestorven zijn, of die om een andere reden voor onveilige situaties zorgen. Gekapte bomen plant de gemeente altijd terug, bij voorkeur op dezelfde plek. "Waar dat niet kan, zoeken we een andere plek, zoals nu met de bomen die we aanplanten in het klimaatbos", legt de gemeente uit. Daarnaast zet de gemeente de komende jaren blijvend in op het planten van extra bomen.