Klimaatbos moet bijdragen aan biodiversiteit langs de N11

De gemeente is volop bezig om Alphen te vergroenen en verduurzamen. Zo wordt het Stadhuisplein beplant en staan er verspreid door Alphen 'groene' bushokjes. Om nog meer bij te dragen aan een gezonde leefomgeving, wordt dit najaar een klimaatbos aangeplant langs de N11.

Meer groen betekent meer ontspanning, meer biodiversiteit en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Door het planten van bomen komen er meer planten en beesten zoals bijvoorbeeld insecten en vlinders. Om deze reden zal de gemeente eind dit jaar een zogeheten klimaatbos planten langs de N11. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van Kerk en Zanen, is gekozen als locatie. Dit omdat er genoeg ruimte is voor minimaal 500 bomen.

De bomen die geplaatst zullen worden kunnen goed tegen droogte, nemen extra veel CO2 op en zijn weerbaar tegen ziektes. Wethouder Relus Breeuwsma: “Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het andere soort bomen zorgt ervoor dat we lang van dit gebied kunnen genieten. Het is namelijk een fijne plek binnen onze gemeente waar mensen buiten kunnen recreëren.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

klimaatbos langs de n11.png
Een impressie van hoe het klimaatbos langs de N11 eruit komt te zien. Illustratie: Gemeente Alphen aan den Rijn

 

Zieke en slechte bomen kappen

Veranderend weer en extreme weersomstandigheden resulteren in schade aan bomen. Hierdoor worden veel bomen gekapt en is er volgens de gemeente een achterstand ontstaan op de normale werkzaamheden rondom de vergroening. Dit najaar zal de gemeente dus een 'inhaalslag' maken op het kappen en planten van bomen.

Het gaat om bomen die zijn aangetast door ziekte, die afgestorven zijn, of die om een andere reden voor onveilige situaties zorgen. Gekapte bomen plant de gemeente altijd terug, bij voorkeur op dezelfde plek. "Waar dat niet kan, zoeken we een andere plek, zoals nu met de bomen die we aanplanten in het klimaatbos", legt de gemeente uit. Daarnaast zet de gemeente de komende jaren blijvend in op het planten van extra bomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving gisteren 15:55

Politie waarschuwt tegen ‘Gossip Girl’ accounts in de Week Tegen Pesten

Deze week is het de Week Tegen Pesten. De Alphense politie stelt een chat open om over pesten te kunnen praten. Zeker nu er ook ‘Gossip Girl’ accounts door heel Nederland opduiken. Scholen in Alphen aan den Rijn waarschuwen leerlingen en ouders van dit fenomeen.

Advertorial Film gisteren 12:51

Deze week te zien in bioscoop Castellum

Heb je geen ticket kunnen bemachtigen voor ‘The Eras Tour’ van Taylor Swift? Geen zorgen, want Theater Castellum vertoont vanaf 13 oktober het concert vier weken lang in de bioscoop! De zangeres verbreekt record na record. Alle concerten waren razendsnel uitverkocht en ook de film veroorzaakte in de VS een stormloop op kaarten.

Gemeente gisteren 11:36

Verkiezingen leggen druk op gemeenten, ministerie neemt maatregelen

Minister Hugo de Jonge heeft onlangs een evaluatie van de provinciale staten- en waterschapsverkiezingen van afgelopen 15 maart aangeboden aan de Tweede Kamer. Hieruit blijkt dat de verkiezingen een zeer grote druk hebben gelegd op gemeenten. Het kabinet neemt maatregelen.