Klimaatbos moet bijdragen aan biodiversiteit langs de N11

De gemeente is volop bezig om Alphen te vergroenen en verduurzamen. Zo wordt het Stadhuisplein beplant en staan er verspreid door Alphen 'groene' bushokjes. Om nog meer bij te dragen aan een gezonde leefomgeving, wordt dit najaar een klimaatbos aangeplant langs de N11.

Meer groen betekent meer ontspanning, meer biodiversiteit en helpt klimaatverandering tegen te gaan. Door het planten van bomen komen er meer planten en beesten zoals bijvoorbeeld insecten en vlinders. Om deze reden zal de gemeente eind dit jaar een zogeheten klimaatbos planten langs de N11. De groenstrook langs de N11, aan de zuidrand van Kerk en Zanen, is gekozen als locatie. Dit omdat er genoeg ruimte is voor minimaal 500 bomen.

De bomen die geplaatst zullen worden kunnen goed tegen droogte, nemen extra veel CO2 op en zijn weerbaar tegen ziektes. Wethouder Relus Breeuwsma: “Het klimaatbos is één van de projecten die we in de komende jaren aanpakken om onze gemeente te vergroenen en in te spelen op de gevolgen van klimaatverandering. Het andere soort bomen zorgt ervoor dat we lang van dit gebied kunnen genieten. Het is namelijk een fijne plek binnen onze gemeente waar mensen buiten kunnen recreëren.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

klimaatbos langs de n11.png
Een impressie van hoe het klimaatbos langs de N11 eruit komt te zien. Illustratie: Gemeente Alphen aan den Rijn

 

Zieke en slechte bomen kappen

Veranderend weer en extreme weersomstandigheden resulteren in schade aan bomen. Hierdoor worden veel bomen gekapt en is er volgens de gemeente een achterstand ontstaan op de normale werkzaamheden rondom de vergroening. Dit najaar zal de gemeente dus een 'inhaalslag' maken op het kappen en planten van bomen.

Het gaat om bomen die zijn aangetast door ziekte, die afgestorven zijn, of die om een andere reden voor onveilige situaties zorgen. Gekapte bomen plant de gemeente altijd terug, bij voorkeur op dezelfde plek. "Waar dat niet kan, zoeken we een andere plek, zoals nu met de bomen die we aanplanten in het klimaatbos", legt de gemeente uit. Daarnaast zet de gemeente de komende jaren blijvend in op het planten van extra bomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!