Alphens EV

Knip in jeugdzorg om ‘aan de voorkant’ te helpen

Een knip in de manier waarop de jeugdzorg op dit moment is ingericht, moet zorgen dat eerder de juiste hulp wordt geboden en dat er één dossier per gezin is. Hiervoor wordt door gemeente Alphen aan den Rijn een nieuwe stichting opgericht.

De nieuwe Stichting Jeugd- en Gezinshulp is de eerste stap in het opzetten van een nieuw systeem. "Hoe goed de bedoelingen ook waren, de manier waarop het nu gaat via GO! voor Jeugd werkt niet voldoende", meldt wethouder Anouk Noordermeer van sociale zaken. "De knip zorgt er straks voor dat verschillende onderdelen een eigen budget hebben en dat ze daarom minder afhankelijk zijn van elkaar."

De wethouder wil dat er meer en beter wordt omgegaan met de echte hulpvraag. "Problemen van kinderen en jeugdigen zijn vaak onderdeel van een groter geheel, namelijk van problematiek die in het hele gezin speelt. Een kind kan op school lastig gedrag vertonen, omdat een gezin in de schulden zit. Dan moet je het gezin, en dus de ouders, helpen want het gedrag van het kind is een symptoom."

Eén gezin, één dossier

Daarom is het belangrijk om voor één gezin één dossier te maken en dit door één hulpverlener als 'spin in het web te laten coördineren. Ondanks de goede voornemens is het GO! voor Jeugd niet gelukt om dat voor elkaar te krijgen. Nu wordt de nieuwe stichting hiervoor per 1 januari 2024 verantwoordelijk. Daarnaast worden ook verschillende, onder meer preventieve, onderdelen bij deze stichting ondergebracht. "Als er specialistische zorg is vereist, kan de stichting gewoon doorverwijzen."

Maakbaarheid van de samenleving

Het is op dit moment zo dat 1 op de 7 kinderen jeugdzorg nodig heeft, tegenover 1 op de 27 van een aantal jaren geleden. Hoe dit zo gekomen is en waarom, dat weet de wethouder niet. "We willen van aannames af en meer meten en onderzoeken om dit soort zaken op een rij te krijgen. Om de zorgverleners te ontlasten, hebben we de administratieve handelingen teruggeschroefd. Dat blijkt nu te ver te zijn gegaan."

De wethouder vermoedt dat vooral de ‘maakbaarheid van de samenleving’ een rol speelt bij de toename van de vraag en: "Het heeft ook met onderwijs te maken én het is heel complex."

Huidige zorg gaat door

GO! voor Jeugd bestaat vooral uit zorgaanbieders met specialismen. Het doel van de nieuwe stichting is om te werken met goede teams die een gezin van de meeste zorg kunnen voorzien. Daarvoor is het ook nodig om werknemers ‘over te nemen’. En, ondanks het ontmantelen van GO! voor Jeugd is het de bedoeling dat alle huidige jeugdzorg gewoon doorgaat. "De kinderen moeten wel gewoon hun zorg blijven houden."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.