Jordi Wijhenke

KNVB hakt knoop door: competities in het amateurvoetbal worden niet meer hervat 

De KNVB kwam vandaag met slecht nieuws voor voetbalverenigingen. De seniorencompetities in het amateurvoetbal in de categorie A worden dit seizoen niet meer hervat. Ook voetbalclubs uit Alphen vinden het jammer. Zij richten hun pijlen op onderlinge wedstrijden tussen Alphense verenigingen. 

Voor amateurverenigingen vv Alphia, SV ARC, AVV Alphen en Alphense Boys betekent het niet hervatten van de seniorencompetities dat de voetbalkicks voor de senioren voorlopig de kast in kunnen. Het nieuws kwam voor Arry Zwaan van ARC niet uit de lucht vallen. ‘’Het nieuws was wel een beetje bekend, het verbaast me niks.’’ Ook Martijn van Dalen, voorzitter van vv Alphiadeelt deze mening. ‘’Het nieuws komt niet onverwachts, er verandert vooralsnog weinig voor ons.’’ 

De KNVB had als mogelijke optie om de senioren veldcompetities in categorie A vanaf 10 april te hervatten. Met daarbij een minimale voorbereidingsperiode van vier tot vijf wekenwaarin zonder beperkingen getraind kon worden. Doordat de maatregelen van het kabinet zijn verlengd tot en met 15 maart, is het niet mogelijk om deze competities te hervatten en de eerste seizoenshelft uit te spelen. 

Zwaan betreurt het besluit van de KNVB. ‘’Het is een verloren seizoen. Het ging best goed in de competitie, we stonden op het moment van stoppen op de derde plaats. We hadden het seizoen graag afgemaakt.’’ Van Dalen vindt het prettig dat de jeugd weer meer kan bewegen, maar zet ook zijn kanttekening bij het sporten in teamverband tot 27 jaar. ‘’Het is niet praktisch dat de voetballers maar tot 27 jaar mogen voetballen. Vrijwel elk team heeft een mix van oudere en jongere spelers. Hoe moet je dat coördineren? Veel clubs hebben met deze problemen te maken. Dat is geen voetballer geweest die deze maatregel bedacht heeft.’’ 

Regio Cup 

De KNVB is op dit moment hard bezig met het organiseren van de KNVB Regio Cup. Zodra er versoepelingen komen en het kabinet dit toelaat, kunnen de clubs aftrappen. Begin maart start de KNVB met een inventarisatie onder alle teams in de categorie A over mogelijke deelname aan de KNVB Regio Cup. We hebben een initiatief gestart met de bollen- en de duinclubs. Met hen willen we gaan starten, maar dat hangt af van de maatregelen’’, zegt Zwaan.

Onderlinge jeugd in Alphen 

De competities van de jeugd die vallen in de categorie A en de competities tot en met onder 23, kunnen misschien wel hervat worden. De mogelijke startdatum van de onder 23-competitie staat gepland voor 10 en 11 april. Voor de jeugdcompetities is dat een week later op 17 en 18 april.

Bij de Alphense voetbalverenigingen is het idee ontstaan om een onderlinge competitie te starten. Ze willen meedenken met het kabinet, omdat de jeugd niet hoeft te reizen. En ze hopen dat de onderlinge competitie hiermee wat leuker is voor de jonge voetballers. ‘’De jeugd mag weer iedere zaterdag volop in beweging. Daarover willen we met de gemeente in overleg’’, zegt Zwaan.

Van Dalen is blij dat de jeugd wel weer wat meer mag. Ook hij is enthousiast over een minicompetitie tussen de Alphense voetbalverenigingen. ‘’We willen onderling met vier clubs tegen elkaar spelen. We gaan kijken of het mogelijk is om een soort FC Alphen op te zetten. Het is een leuk en uniek idee. Of het haalbaar is? Dat is de vraag. Er moet wat gebeuren bij de gemeente.’’ 

Vooralsnog kunnen de clubs niet anders dan hopen op het beste. ‘’Hopelijk kunnen we in mei/juni weer voetballen. Al is het alleen al voor het sociale aspect. We kunnen al bijna negen maanden niet op de club’’, zegt Zwaan


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.