Josh Walet

Kom naar de Veiligheidsdag en ontdek hoe hulpdiensten bijdragen aan jouw veiligheid

Aanstaande zaterdag is het zover: op 17 juni vindt de Veiligheidsdag plaats. Dit is een evenement georganiseerd door de verschillende hulpdiensten in Alphen aan den Rijn. Anne-Rose Simmerman (politie), Djandry Esmeijer (PI) en Rene Rhee (ambulance) leggen uit wat Alphenaren van deze dag kunnen verwachten.

In Alphen aan den Rijn dragen verschillende instanties en organisaties bij aan het waarborgen en beschermen van de vrijheid van inwoners, bijvoorbeeld de politie. Agente Anne-Rose Simmerman vertelt: “Vanuit het oogpunt van mijn werk betekent veiligheid voor mij een bijdrage kunnen leveren aan het veiliger maken van de samenleving  door een stap naar voren te zetten op het momenten dat dit van ons wordt verlangt en op te treden daar waar nodig. Bijvoorbeeld op het gebied van openbare orde, aanpakken van criminaliteit of verkeersveiligheid.”

Wat de verschillende hulpdiensten precies doen, is bij veel Alphenaren nog onbekend. “Wat veel burgers niet zien is hoe we achter de schermen met elkaar samenwerken”, vertelt Anne-Rose.

Samenwerking

Rene Rhee legt uit hoe dit in zijn werk gaat. “Als de ambulance een melding krijgt waar het mogelijk niet veilig voor ze is, wordt vaak de politie erbij gehaald om de veiligheid te waarborgen. De politie ondersteunt de ambulance maar ook de brandweer bij de werkzaamheden en creëert een veilige werkplek.” Anne-Rose vult aan: “Bij bijvoorbeeld een grote aanrijding verlenen we als politie natuurlijk eerste hulp, maar onze belangrijkste taak is het ervoor zorgen dat de andere hulpdiensten hun werk veilig kunnen doen.” Het is een samenspel waarbij iedere discipline weet wat er van hen verwacht wordt en hun taken uitvoert om de situatie snel onder controle te krijgen.

Ook in de penitentiaire inrichting staat veiligheid centraal. “We beschermen de maatschappij door de gevangenen hun opgelegde straf uit te laten zitten”, vertelt Djandry Esmeijer. Ook beschermen de werknemers van de PI zichzelf tegen de gevaren die dit soms met zich meebrengt. “Wat mensen vaak vergeten is dat we ook de justitiabelen beschermen”, licht hij toe. Hiervoor werken ze soms samen met bijvoorbeeld de ambulancedienst. “Wij hebben een medische dienst in huis maar als de persoon naar het ziekenhuis moet, zal er toch echt een ambulance moeten komen.” Een speciaal team van de PI gaat op dat moment mee met de gedetineerde en zorgt voor de veiligheid van het ambulancepersoneel en de aanwezigen in het ziekenhuis.

Veilgheidsdag

Om Alphenaren te laten zien op welke manieren en momenten er samengewerkt wordt en wat de verschillende instanties precies doen, wordt de Veiligheidsdag georganiseerd. Dit is een samenwerking tussen de Gemeente en verschillende hulpdiensten, waar wel 150 vrijwilligers van de verschillende organisaties aan mee werken. Naast de politie, PI en ambulancedienst zullen er nog meer hulpdiensten en organisaties aanwezig zijn. Zo staan ook het Rode Kruis, BurgerNet, de brandweer, de Alphense Reddingsbrigade, Provincie Zuid-Holland, mboRijnland, de EHBO vereniging, Toezicht en Handhaving en Staatsbosbeheer op de Veiligheidsdag. “Al deze organisaties dragen bij aan jouw veiligheid”, aldus Anne-Rose.

Wat er precies te beleven is aanstaande zaterdag? “Het wordt een leuke dag voor jong en oud om in contact te komen met verschillende organisaties”, legt Rene uit. Zo is er een speurtocht voor kinderen, waarbij de winnaars een spectaculaire ervaring opwacht. Ook wordt er, naast andere demonstraties, aan het einde van de dag een multidisciplinaire demonstratie gegeven die goed laat zien hoe de samenwerking te werk gaat. Verder staan de verschillende organisaties verspreid over het evenemententerrein aan de Zegerplas om al je vragen te beantwoorden en je hun werk te laten zien.

Bijdragen aan veiligheid?

Denk je eraan om bij één van de deelnemers te werken? Maar heb je nog vragen? “Dit is je kans om al die vragen te stellen”, roept Anne-Rose op. “Je merkt dat er een groot tekort aan personeel heerst bij bijvoorbeeld de ambulance, politie en PI”, stelt Rene. Djandry hoopt dat mensen op de Veiligheidsdag zien wat bijdragen aan veiligheid betekent. “Ga dit mooie vak uitoefenen en kom bij ons werken.”

De Veiligheidsdag vindt plaats van 10:00 tot 16:00 uur op zaterdag 17 juni. Kijk voor meer informatie, de deelnemende organisaties en het programma op de website.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.