Museumpark Archeon

Komst Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum laat nog langer op zich wachten

Dit najaar zou de knoop worden doorgehakt over het realiseren van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum (NRSM) in Alphen, maar dit wordt nu uitgesteld. “Vooral in het licht van de huidige coronacrisis is het nu niet de tijd om te komen tot het realiseren van het museum.”

Dit laat de gemeente weten in een brief aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Het scheepvaartmuseum moet op het terrein van museumpark Archeon komen. Een topattractie in wording is het doel. In het museum Het museumpark moeten de in Zwammerdam opgegraven Romeinse schepen na een ingrijpende en tijdrovende opknapbeurt tentoonstellen. Het voorlopig ontwerp voor het NRSM, inclusief entreegebouw Archeon en een provinciaal archeologisch depot, is gereed. De kosten voor realisatie, exploitatie en beheer van het gebouw zijn ook berekend, zo meldt de gemeente.

Maar wie gaat voor de kosten opdraaien? Doordat het financiële plaatje nog heel wat puzzelwerk vergt, wordt het besluit uitgesteld. Eerst zou Archeon zelf de bouw van het museum regelen, maar afgelopen zomer nam de gemeente toch de voorbereidingen over. Mede door de coronacrisis blijkt het lastig om de financiën rond te krijgen. Het besluit wordt dan ook uitgesteld totdat er meer en beter zicht is op de financiële situatie van de gemeente. Het is daarnaast goed mogelijk dat de provincie en de rijksoverheid wellicht ook meer moeten bijdragen om de komst van het museum te realiseren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 15:05

Oud-Alphenaar Raymond de Looze publiceert zelfhulpboek dat nét even anders is dan anders

Tijdens de coronacrisis zitten veel mensen in de reflectiestand: wat wil ik nou eigenlijk, wat betekent dit voor mij en waar sta ik nu? Dat bracht oud-Alphenaar Raymond de Looze op het idee om een zelfhulpboek te schrijven, maar dan alleen net even anders. “Het vertrekpunt van DIY Goeroe is dat alleen jij kunt bepalen wat jou helpt.”

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Boomstamkano

Tijdens de bouw van Ipse de Bruggen in Zwammerdam zijn drie Romeinse vrachtschepen en drie Romeinse boomstamkano's gevonden. De grote transportschepen voeren over de Rijn met hun goederen. De boomstamkano's werden gebruikt door vissers.

Overige vandaag 09:35

Gemeentehuis van Alphen te zien in serie Keizersvrouwen

Zoek je nog wat om te doen deze zondag? Kijk dan de serie Keizersvrouwen op Netflix. Daar kun je namelijk het gemeentehuis van Alphen in zien. Al gelijk in de eerste aflevering speelt een scène zich af op de iconische trappen in het Alphense gemeentehuis.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:17

Alphenaren twijfelen of ze zich zullen inenten met coronavaccin

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar vaccins tegen het nieuwe coronavirus. De eerste vaccins tegen corona worden in de komende maanden verwacht. Wij vroegen Alphenaren of zij van plan zijn om zich te laten inenten.