Museumpark Archeon

Komst Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum laat nog langer op zich wachten

Dit najaar zou de knoop worden doorgehakt over het realiseren van het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum (NRSM) in Alphen, maar dit wordt nu uitgesteld. “Vooral in het licht van de huidige coronacrisis is het nu niet de tijd om te komen tot het realiseren van het museum.”

Dit laat de gemeente weten in een brief aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. Het scheepvaartmuseum moet op het terrein van museumpark Archeon komen. Een topattractie in wording is het doel. Het museumpark moet de in Zwammerdam opgegraven Romeinse schepen na een ingrijpende en tijdrovende opknapbeurt tentoonstellen. Het voorlopig ontwerp voor het NRSM, inclusief entreegebouw Archeon en een provinciaal archeologisch depot, is gereed. De kosten voor realisatie, exploitatie en beheer van het gebouw zijn ook berekend, zo meldt de gemeente.

Maar wie gaat voor de kosten opdraaien? Doordat het financiële plaatje nog heel wat puzzelwerk vergt, wordt het besluit uitgesteld. Eerst zou Archeon zelf de bouw van het museum regelen, maar afgelopen zomer nam de gemeente toch de voorbereidingen over. Mede door de coronacrisis blijkt het lastig om de financiën rond te krijgen. Het besluit wordt dan ook uitgesteld totdat er meer en beter zicht is op de financiële situatie van de gemeente. Het is daarnaast goed mogelijk dat de provincie en de rijksoverheid wellicht ook meer moeten bijdragen om de komst van het museum te realiseren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.

Dronefotografie vandaag 14:32

Alphen vanuit de lucht: de Engelse landschapsstijl in het Alphense Bospark

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Deze week het Bospark, dat in de jaren ’30 werd aangelegd in het kader van werkverschaffing.

Alphense Zendmast vandaag 12:06

Alphense zendmast blauw en geel verlicht voor Alphen Samen Sterk

Zaterdagavond 8 mei is de Alphense zendmast verlicht voor Alphen Samen Sterk, de kledingactie die in het leven is geroepen om de door corona getroffen Alphense horecagelegenheden te steunen. De zendmast zal verlicht zijn in de kleuren blauw en geel, de kleuren van Alphen Samen Sterk.

Advertorial Winkels vandaag 10:58

Gek op wijn? Kom werken bij La Bodega '87!

Dé wijnspeciaalzaak en wijnbar van Alphen aan den Rijn, La Bodega ’87, is op zoek naar een nieuwe collega. Ben jij niet alleen een wijnliefhebber maar ook een (aankomend) kenner? Dan is Dennis misschien wel op zoek naar jou! La Bodega ’87 zoekt een allround medewerker die zich thuis voelt in een kleine organisatie.