Kosten om rekening mee te houden bij het kopen van een huis
Het kopen van een huis is een spannende opgave. Zeker in de huidige woningmarkt met weinig aanbod en veel vraag. Maar het avontuur stopt niet bij het vinden van een huis. Daarna krijg je te maken met behoorlijk wat verschillende dingen. In dit artikel willen we inzoomen op een van deze dingen: de kosten die komen kijken bij het kopen van een huis. Waar moet je rekening mee houden?
Verhuiskosten
Verhuizen is een behoorlijke klus. Zeker als je veel spullen hebt of als je vorige huis groot was. Veel mensen kiezen er daarom ook voor om een verhuisbedrijf in te schakelen. Helaas is dat natuurlijk niet gratis. Hoewel de kosten van een verhuizing niet heel hoog hoeven te zijn, blijft het wel iets om rekening mee te houden in je budget. Het is overigens wel eenvoudig om te besparen op de kosten van een verhuizing. Dit kun je doen door meerdere offertes bij verschillende bedrijven op te vragen en die met elkaar te vergelijken.
Kosten koper
Een andere kostenpost die komt kijken bij het kopen van een huis is die van kosten koper. Afhankelijk van je situatie en het huis dat je koopt, kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. De kosten koper bestaan voor een groot deel uit overdrachtsbelasting. Als je jonger dan 35 bent en een eerste huis koopt, of als je een nieuwbouwwoning koopt, dan hoef je deze belasting niet te betalen. Anders betaal je een belasting ter hoogte van 2% van de aanschafprijs van de woning. Goed om te weten: deze kosten kun je niet meefinancieren! Je zult ze dus uit eigen zak moeten betalen.
Kosten van de hypotheek
Zeker als je jong bent en een eerste woning koopt, is de kans groot dat je dat doet met behulp van een hypotheek. Een hypotheek is een handig hulpmiddel om een huis te kunnen kopen, maar tegelijkertijd brengt een hypotheek behoorlijk wat kosten met zich mee. Allereerst komen er kosten kijken bij het afsluiten van de hypotheek en het inwinnen van advies bij een adviseur.
Vervolgens betaal je maandelijks ook rente over het geleende bedrag. Hoeveel die rente precies is, hangt af van het bedrag dat je leent en de actuele hypotheekrentes. Weet wel dat je de hypotheekrente niet volledig uit eigen zak hoeft te betalen. Een deel van de betaalde rente kun je namelijk aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder belasting betaalt.