TRIAS Fysio
Advertorial Gezondheid en welzijn

Kruis-bandenpech? TRIAS Fysio helpt herstellen én voorkomen

De kruisbanden zijn belangrijk om te voetballen. We zien met regelmaat dat de voorste kruisbanden scheuren tijdens het voetballen. Vooral bij voetballers tussen de 15 - 40 jaar, maar het meest in de leeftijdscategorie 22 – 24 jaar. En dan bij vrouwen vaker dan bij mannen. Hoe ziet de revalidatie eruit en, beter nog, hoe kun je een scheuring voorkomen?

Met ruim 30 jaar ervaring in fysiotherapie en sportherstel creëerden ze bij TRIAS Fysio een eigen benadering: een topsportbenadering. Ze geloven dat herstel altijd verder moet gaan dan genezen.

Kruisbanden 

De kruisbanden zijn belangrijk voor de stabiliteit van de knie, je kunt daardoor bijvoorbeeld lekker sprinten, wenden en keren en dat is fijn als je voetbalt. Het scheuren komt vaak door een onverwachte beweging tijdens het spel of in het contact met een van de andere spelers, maar ook vaak doordat de stabiliteit niet groot genoeg is. Vrouwen scheuren de kruisbanden vaker door de anatomische verschillen, bijvoorbeeld het bredere bekken, maar ook door hormonale verschillen.

Na de scheuring is de grote vraag, wat nu? In veel gevallen, zeker bij een actieve voetballer, is het antwoord een operatie om de voorste kruisband te reconstrueren. TRIAS Fysio begeleidt, als het kan, de voetballer naar de operatie toe volgens het “Better in – better out”-principe. Beter de operatie in betekent beter aan de revalidatie beginnen.

Revalidatie

En dat is mooi meegenomen, want de revalidatie vraagt om een lange adem. Ze proberen de tijd te beperken, maar weten ook dat je de natuur in acht moet nemen. Doe je dat niet, dan ligt een herhaalde scheuring op de loer.

Kortweg ziet een revalidatie van de voorste kruisband er zo uit:

  • De eerste 6 – 12 weken is de behandeling gericht op het goed laten bewegen van de knie en het opbouwen van de spierkracht.
  • Daarna volgt t/m maand 6 - 7 een periode met trainingsopbouw, dit wordt binnen gedaan.
  • Dan volgt, t/m maand 9 - 12, de sportspecifieke training. Dit is op het veld en de opbouw is altijd in samenspraak met de trainer.

Return to play

Bij TRIAS Fysio behandelen ze tot en met Return to play. Door de jarenlange ervaring binnen het voetbal weten ze wat er belangrijk is in het revalidatietraject. Het multidisciplinaire team van onder andere fysio-manueeltherapeuten en sportfysiotherapeuten creëert de voorwaarden voor een goede opbouw van het “behandelbank tot en met het veld”-traject. Daarbij is er ook aandacht voor de rest van het lichaam dat als gevolg van de operatie mogelijk compenseert én de mentale component omdat ze bijna altijd de angst voor herhaling zien.

Doordat TRIAS Fysio onder andere bij ARC en Alphense Boys zit betekent return to play dat de opbouw ook echt op het voetbalveld plaatsvindt. Je spot de fysio’s en herstellende voetballers dan ook regelmatig op het voetbalveld tijdens de behandeling.

Preventie

Bij TRIAS Fysio zullen ze je versterken, herstellen voorbij herstel en weerbaar maken voor wat je nog te wachten staat. Samen met jou binden ze die strijd aan, leggen ze de lat hoger. Jouw lat. Hun lat. Ze geloven dat voorkomen beter is en dat iedereen, niet alleen topsporters, daar beter van wordt.

Voor de preventie van een voorste kruisbandblessure kun je altijd bij TRIAS Fysio terecht. Ze kijken dan onder andere naar hoe je springt, hoe je daarna landt, hoe je belasting-belastbaarheid is en geven je advies als dat nodig is. Daarnaast helpen ze je met een goede warming-up en eventuele krachttraining. Ze zetten je in je kracht, je gaat jezelf overtreffen. Je zult je verbazen over hoeveel meer je kunt bereiken. Je bent sterker dan je denkt en wordt fitter dan je dacht. Leven is topsport.

Maak kennis met de voetbalfysio’s van TRIAS Fysio in Alphen aan den Rijn:


Meer nieuws

Politiek vandaag 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.