Foto gemaakt door Josh Walet

Kun je zwemmen in de Zegerplas? Check hier de laatste metingen

Hoe fijn is het om met deze tropische temperaturen verkoeling te zoeken? In Alphen aan den Rijn hebben wij daar een prachtige locatie voor: de Zegerplas. Of je daar kunt zwemmen check je eenvoudig zelf. Hoe? Met een overzicht van de laatste metingen.

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minstens één keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben eens in de twee weken.

Zwemwaterkwaliteit waarborgen

Voor het zwemseizoen in 2022 is voor de speelvijver bij de Zegerplas een negatief zwemadvies afgegeven. Maar betekent dit ook dat je niet kunt zwemmen in het water? Nee, zeker niet. Het advies is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar. Dan is het wettelijk verplicht een negatief zwemadvies af te geven. De huidige metingen van de Zegerplas zijn echter gewoon in orde.

Tekst loopt door onder de video

Om de huidige zwemwaterkwaliteit te waarborgen wordt regelmatig onderhoud gepleegd aan de zwemlocaties en wordt het zand op de strandjes bij de Zegerplas schoongemaakt. Daarnaast wordt met een pomp water vanuit het meer in het speelstrandje gepompt. Dit om vers water uit het grotere meer te vermengen met water in het speelstrandje. Al deze maatregelen maken dat de huidige zwemwaterkwaliteit op orde is, zoals ook blijkt uit de laatste metingen (zie hieronder).

Check de actuele metingen

Waar wordt dan op gecontroleerd tijdens de metingen? Onder meer wordt gemeten of de bacteriën intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli) in het zwemwater voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid.

Wil je snel inzien hoe het gesteld is met de zwemwaterkwaliteit van de Zegerplas? Check hieronder dan de actuele metingen. Goed om te weten: wij updaten dit artikel regelmatig met de nieuwste metingen van het zwemwater. Op basis van deze metingen kun jij zelf goed beoordelen of je in de Zegerplas kunt zwemmen.

Let op: op dit moment geldt een waarschuwing voor blauwalg in de speelvijver bij de Zegerplas.

zegerplas metingen.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 09:18

Vernieuwing van Europapark: kom naar de inloopavond en bekijk het nieuwe ontwerp

Op 17 april krijgt Europapark in de Alphense wijk Kerk en Zanen een nieuw gezicht met de introductie van verbeterde sport- en speelvoorzieningen. Tijdens een inloopavond krijgt je de kans om het ontwerp voor onder andere de skatebaan, pumptrackbaan en andere speelvoorzieningen te bekijken.

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.