Foto gemaakt door Josh Walet

Kun je zwemmen in de Zegerplas? Check hier de laatste metingen

Hoe fijn is het om met deze tropische temperaturen verkoeling te zoeken? In Alphen aan den Rijn hebben wij daar een prachtige locatie voor: de Zegerplas. Of je daar kunt zwemmen check je eenvoudig zelf. Hoe? Met een overzicht van de laatste metingen.

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minstens één keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben eens in de twee weken.

Zwemwaterkwaliteit waarborgen

Voor het zwemseizoen in 2022 is voor de speelvijver bij de Zegerplas een negatief zwemadvies afgegeven. Maar betekent dit ook dat je niet kunt zwemmen in het water? Nee, zeker niet. Het advies is gebaseerd op de onderzoeksresultaten van de afgelopen vier jaar. Dan is het wettelijk verplicht een negatief zwemadvies af te geven. De huidige metingen van de Zegerplas zijn echter gewoon in orde.

Tekst loopt door onder de video

Om de huidige zwemwaterkwaliteit te waarborgen wordt regelmatig onderhoud gepleegd aan de zwemlocaties en wordt het zand op de strandjes bij de Zegerplas schoongemaakt. Daarnaast wordt met een pomp water vanuit het meer in het speelstrandje gepompt. Dit om vers water uit het grotere meer te vermengen met water in het speelstrandje. Al deze maatregelen maken dat de huidige zwemwaterkwaliteit op orde is, zoals ook blijkt uit de laatste metingen (zie hieronder).

Check de actuele metingen

Waar wordt dan op gecontroleerd tijdens de metingen? Onder meer wordt gemeten of de bacteriën intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli) in het zwemwater voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid.

Wil je snel inzien hoe het gesteld is met de zwemwaterkwaliteit van de Zegerplas? Check hieronder dan de actuele metingen. Goed om te weten: wij updaten dit artikel regelmatig met de nieuwste metingen van het zwemwater. Op basis van deze metingen kun jij zelf goed beoordelen of je in de Zegerplas kunt zwemmen.

Let op: op dit moment geldt een waarschuwing voor blauwalg in de speelvijver bij de Zegerplas.

zegerplas metingen.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk gisteren 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer gisteren 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.