AZC ARCHIEF

Kunnen oude (AZC-waterpolo-)tijden herleven?

De jaren 70 en 80 van de vorige eeuw klinken steeds verder weg. Maar wat is nou 40 jaar?

Even een opfrisser: Feyenoord wint als eerste Nederlandse club de Europacup I. Ajax zal de Europacup I in drie opeenvolgende jaren winnen. Het Nederlands elftal eindigt bij twee wereldkampioenschappen op de tweede plaats en wordt in 1988 Europees kampioen. Bij het schaatsen ging het om Kees Verkerk, Ard Schenk, Hilbert van de Duim en Leo Visser. Eddy Merckx overheerst in de begin jaren zeventig het wielrennen. Jan Lammers wint in 1988 met Jaguar de 24 uur van Le Mans.

En in Alphen? Daar hadden we waterpolo, daar hadden we AZC, dat in die periode menigmaal lands- en bekerkampioen wordt en in de finale van de Europacup speelt. De nu bijna honderdjarige Alphense Zwemclub was een begrip in binnen- en buitenland. En niet zonder reden!

Een zaterdagavond zonder bezoek aan zwembad De Thermen of daarvoor aan De Dillen was voor vele Alphenaren ondenkbaar. Vaak zat de tribune overvol en was men – steevast onder het toeziend oog van burgemeester Martien Paats - getuige van een mooi waterpologevecht in het water.

In februari 2007 brandde zwembad De Thermen af. En met die brand trad ook de teloorgang van waterpolo Alphen in. Zwembad De Hoorn bood enige uitkomst, maar tegen de tijd De Thermen was herbouwd met een geweldig nieuw zwembad Aquarijn was het publiek op de zaterdagavonden allang gewend om andere dingen te doen. Met de sportieve beperkingen werden ook de prestaties van AZC minder, waarbij op enig moment zelfs tegen degradatie gevochten moest worden.

De laatste jaren gaat het met waterpoloënd AZC weer een stuk beter. Hoewel volgens sommige criticasters niet geheel op eigen kracht, maar een landstitel, twee bekertitels en een supercup werden binnengehaald en een Europees avontuur werd aangegaan. Op de spektakelmomenten was de tribune van zwembad Aquarijn dan ook goed gevuld en kon weer wat oude sfeer worden geproefd.

Helaas weten de Alphenaren het zwembad bij de gewone wedstrijden nog niet zo goed te vinden. En toch wordt er wat geboden: een nieuw fris team met ingepaste Alphense jeugd probeert de ingeslagen weg naar succes te blijven bewandelen…maar ze hebben steun nodig. Uw steun!

Afgelopen zaterdag won het vernieuwde AZC haar uitwedstrijd met 16-12 van De Ham uit Krommenie.

Zaterdag 5 oktober is de eerste thuiswedstrijd in zwembad Aquarijn. Om 20:00u zal dan worden aangetreden tegen UZSC.

U BENT VAN HARTE WELKOM OM OUDE TIJDEN TE DOEN HERLEVEN..!


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 17:44

Zo gaat een bezoek aan Vogelpark Avifauna eruitzien

Veiligheidsregio Hollands Midden en de gemeente Alphen aan den Rijn zijn eruit. Vogelpark Avifauna mag weer open. Vanaf zaterdag 30 mei kunnen bezoekers weer vertoeven in het vogelpark. Maar hoe komt een bezoek aan Avifauna eruit te zien?

Advertorial Onderwijs vandaag 17:11

Het Leerplein zorgt voor een vliegende start

Dit schooljaar was voor leerlingen anders dan andere jaren. Om hen extra ondersteuning te bieden met het oog op volgend schooljaar, biedt Het Leerplein in Alphen schaduwonderwijs aan in de vorm van een Summerschool. Zo gaat uw zoon of dochter met een vliegende start het nieuwe schooljaar in!

Alphens Restaurantweek vandaag 16:39

De asperges van Aspergehof Noordam zijn in trek

Het zijn drukke weken voor Aspergehof Noordam, want het aspergeseizoen is nog in volle gang. Bij Guusta Noordam en haar familie kun je niet alleen terecht voor de lekkerste asperges, maar kunnen ze je ook allerlei weetjes vertellen over het witte goud.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:19

Familie verrast echtpaar met felicitaties tijdens boottocht

Op maandag 18 mei waren Arie Vreeken (88) en Nel Vreeken-Wiegman (87) precies 65 jaar getrouwd. Helaas konden ze dat niet groots vieren, maar hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hadden daar iets op verzonnen. Tijdens een boottochtje door Alphen werden ze verrast met felicitaties.

Cultuur vandaag 14:22

Jury maakt shortlist Thea Beckmanprijs bekend

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Nu heeft de jury de shortlist bekendgemaakt, bestaande uit vijf boeken.