gemeente Alphen aan den Rijn

Kunst en Cultuurvisie goed ontvangen door Raad

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is blij met de Kunst en Cultuurvisie. Het document biedt veel aanknopingspunten als basis voor het beleid in de komende jaren. Wel hebben verschillende fracties suggesties om een aantal zaken nog beter op te pakken.

Wethouder Erik van Zuylen kan opgelucht ademhalen. De Kunst en Cultuurvisie is na een moeizame aanloop, vooral onder leiding van voorganger wethouder Leo Maat, goed ontvangen.
De visie werd, na participatie binnen de kunst en cultuursector en ruggespraak met de gemeenteraad, in hoofdlijnen aangeboden aan het veld om met suggesties te komen. Daar is massaal op gereageerd. De uitkomsten werden vervolgens in de nieuwe Kunst en Cultuurvisie 2021-2030 verwerkt en donderdag 8 juli met de raadscommissie besproken.

Steunfonds

De meeste zorg onder de politieke partijen bleek het financiële kader te zijn. Van Zuylen legde uit dat structureel inmiddels 3 ton meer beschikbaar is dan onder zijn voorganger. Een herstelplan voor de sector is niet nodig: "De culturele sector kan met de visie in de hand gebruikmaken van het Steunfonds. Dat hoeft niet apart geregeld te worden."

Er wordt overigens wel een economische nulmeting binnen de sector uitgevoerd met na twee jaar een evaluatie om zichtbaar te maken wat de visie bijdraagt. De nulmeting wordt begin volgend jaar in een 'normale' situatie uitgevoerd.

Bovendien vindt de wethouder dat een aantal keuzes door een nieuw college na de verkiezingen moet worden gemaakt. "Op dit moment moeten we uitgaan van de huidige budgetten, daarmee kan een basis worden gelegd. Als er concrete voorstellen komen waar meer geld voor nodig is, vragen we budget aan de Raad."

Integrale visie

Een ander punt van zorg werd aangekaart door Petra Hoogenes (Nieuw Elan): "Hoe zit het met de andere visies? Erfgoed, immaterieel erfgoed en deze visie zijn allemaal apart. Hoe kunnen we een integrale visie waarborgen?" Hoogenes werd bijgevallen door Marjon Verkleij (CDA) die direct voorstelde om zaken samen te voegen.
De wethouder ziet dit punt ook en komt zo snel mogelijk met het een en ander over erfgoed, materieel en immaterieel. "Dat moet inderdaad met elkaar geïntegreerd worden. Maar daar zijn we ook zelf bij."

Meer aandacht

Verschillende fracties noemden ook de verdiensten van het Cultuurplatform en de cultuurmakelaar. Maar er waren ook vragen. Zo wil een aantal fracties meer aandacht voor kleine organisaties, voor toegankelijkheid voor minderheden en minima, maar vooral om het beschikbare geld in activiteiten te stoppen en niet in de stenen.
Daarnaast was het onderzoek naar het beoogde poppodium onderwerp van gesprek evenals het Romeinse verleden dat helemaal geen aandacht krijgt.

De Kunst en Cultuurvisie staat in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 15 juli op de agenda om te worden vastgesteld.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.