Kunst in Alphen: De zoektocht als vorm van belang

Wat staat er in Alphen aan den Rijn allemaal aan kunst? Om bewuster te worden van al het moois in Alphen zoekt Alphens het voor je uit: welke kunstenaar schuilt hierachter, wat is het verhaal erachter en waar is deze te zien?

Je hebt vast en zeker eens voor de rotonde, op de Raoul Wallenbergplein, een blik geworpen op het kunstwerk van blauwe uitstekende, stalen, gebogen banen. Als je er goed naar kijkt is het nog steeds lastig te omschrijven wat het nou voor moet stellen.

Het kunstwerk A Dark Limousine Exit, ontworpen door Ernst Hazenbroek (1955), staat als sinds 1992 op de rotonde. De gemeente gaven echter in 2018 de Alphenaren de keus om het kunstwerk te vervangen. Zij bracht een stemlijst uit waar gestemd kon worden op twee andere kunstwerken of op het huidige kunstwerk. Uiteindelijk won het huidige kunstwerk liefst met één punt meer dan het kunstwerk ‘Het drieluik’.

De zoektocht als vorm van belang

Het kunstwerk is gemaakt van plaatstaal en is tussen de acht en vijftien meter hoog. De metalen platen werd in stukken gesneden in een grote loods. Vervolgens werden deze stukken omhoog gehesen van bovenaf in elkaar geschoven totdat ze de juiste positie bereikten. Het kunstwerk wordt gekenmerkt door zijn monumentale en organische vormen, die worden gevormd door industriële stalen banen. Het beeld doet denken aan een groot insect dat op de rotonde is beland. Voor Hazenbroek is vooral het proces van het zoeken naar de uiteindelijke vorm van het kunstwerk belangrijk.

Locatie

Dit beeld kan je met de volgende coördinatie vinden: 52°07'45.1"N 4°39'26.3"E


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 17:12

Bij MijnTafel in de mooie Raadhuisstraat is het ‘elke dag anders’

In januari 2016 vestigde MijnTafel zich in de Raadhuisstraat. Acht en een half jaar later bloeit de zaak als nooit tevoren. In de vierde aflevering van reportages over de vernieuwde Raadhuisstraat het verhaal van MijnTafel, opgetekend door initiatiefneemster Janneke Vorenkamp.  

Evenement gisteren 16:59

Doe mee aan het Alphens Kampioenschap Blindproeven!

Heb je zin in een leuke uitdaging met familie, vrienden of collega’s? Schrijf je dan in voor het Alphens Kampioenschap Blindproeven op zaterdag 24 augustus tijdens het Alphens Wijn Event!

Politiek gisteren 14:28

Versoepeling van alcoholverbod in Gemeente Alphen aan den Rijn

Tot voor kort gold er een streng alcoholverbod in de openbare ruimte van de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Recentelijk heeft het college van burgemeester en wethouders echter besloten om deze regels te versoepelen. Het algehele alcoholverbod wordt niet langer proportioneel geacht, en daarom is er nu een gerichter beleid van kracht.