Kunst in Alphen: De zoektocht als vorm van belang

Wat staat er in Alphen aan den Rijn allemaal aan kunst? Om bewuster te worden van al het moois in Alphen zoekt Alphens het voor je uit: welke kunstenaar schuilt hierachter, wat is het verhaal erachter en waar is deze te zien?

Je hebt vast en zeker eens voor de rotonde, op de Raoul Wallenbergplein, een blik geworpen op het kunstwerk van blauwe uitstekende, stalen, gebogen banen. Als je er goed naar kijkt is het nog steeds lastig te omschrijven wat het nou voor moet stellen.

Het kunstwerk A Dark Limousine Exit, ontworpen door Ernst Hazenbroek (1955), staat als sinds 1992 op de rotonde. De gemeente gaven echter in 2018 de Alphenaren de keus om het kunstwerk te vervangen. Zij bracht een stemlijst uit waar gestemd kon worden op twee andere kunstwerken of op het huidige kunstwerk. Uiteindelijk won het huidige kunstwerk liefst met één punt meer dan het kunstwerk ‘Het drieluik’.

De zoektocht als vorm van belang

Het kunstwerk is gemaakt van plaatstaal en is tussen de acht en vijftien meter hoog. De metalen platen werd in stukken gesneden in een grote loods. Vervolgens werden deze stukken omhoog gehesen van bovenaf in elkaar geschoven totdat ze de juiste positie bereikten. Het kunstwerk wordt gekenmerkt door zijn monumentale en organische vormen, die worden gevormd door industriële stalen banen. Het beeld doet denken aan een groot insect dat op de rotonde is beland. Voor Hazenbroek is vooral het proces van het zoeken naar de uiteindelijke vorm van het kunstwerk belangrijk.

Locatie

Dit beeld kan je met de volgende coördinatie vinden: 52°07'45.1"N 4°39'26.3"E


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.