Kunst in Alphen: De zoektocht als vorm van belang

Wat staat er in Alphen aan den Rijn allemaal aan kunst? Om bewuster te worden van al het moois in Alphen zoekt Alphens het voor je uit: welke kunstenaar schuilt hierachter, wat is het verhaal erachter en waar is deze te zien?

Je hebt vast en zeker eens voor de rotonde, op de Raoul Wallenbergplein, een blik geworpen op het kunstwerk van blauwe uitstekende, stalen, gebogen banen. Als je er goed naar kijkt is het nog steeds lastig te omschrijven wat het nou voor moet stellen.

Het kunstwerk A Dark Limousine Exit, ontworpen door Ernst Hazenbroek (1955), staat als sinds 1992 op de rotonde. De gemeente gaven echter in 2018 de Alphenaren de keus om het kunstwerk te vervangen. Zij bracht een stemlijst uit waar gestemd kon worden op twee andere kunstwerken of op het huidige kunstwerk. Uiteindelijk won het huidige kunstwerk liefst met één punt meer dan het kunstwerk ‘Het drieluik’.

De zoektocht als vorm van belang

Het kunstwerk is gemaakt van plaatstaal en is tussen de acht en vijftien meter hoog. De metalen platen werd in stukken gesneden in een grote loods. Vervolgens werden deze stukken omhoog gehesen van bovenaf in elkaar geschoven totdat ze de juiste positie bereikten. Het kunstwerk wordt gekenmerkt door zijn monumentale en organische vormen, die worden gevormd door industriële stalen banen. Het beeld doet denken aan een groot insect dat op de rotonde is beland. Voor Hazenbroek is vooral het proces van het zoeken naar de uiteindelijke vorm van het kunstwerk belangrijk.

Locatie

Dit beeld kan je met de volgende coördinatie vinden: 52°07'45.1"N 4°39'26.3"E


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.