Gemeente Alphen aan den Rijn

Kunst in het Alphense centrum: van sculpturen op de weg tot kunst in het gemeentehuis

Altijd al benieuwd geweest naar het verhaal achter de kunstwerken in het Alphense stadshart? In deze tweedelige serie neemt Lars Ferwerda je mee langs gebouwen en beelden die te zien zijn in het centrum van Alphen.

Er staan diverse kunstwerken in het Alphense centrum, maar wat is kunst nu eigenlijk? Moet het mooi zijn, of moet er een verhaal achter zitten? In een tweedelige serie verdiep ik mij in de kunstwerken in het Alphense stadshart, wat ik doe onder begeleiding van een gids van het Gilde. In de wandeling ‘kunst en kunstige werken in het centrum van Alphen aan den Rijn’ krijg ik alle ins en outs te horen.

Het geluid van de stilte

Op de kruising van de Dr. Lovinklaan en rechts van de ingang van het Oude Raadhuis ligt misschien het meest onopvallende kunstwerk van allemaal: het geluid van de stilte. Dit kunstwerk staat er al sinds 1992 en was bij oplevering even hoog als de esdoorns ernaast. De bomen zijn sindsdien flink de lucht in gegroeid, het kunstwerk vanzelfsprekend niet. Het bestaat in totaal uit vier sculpturen, waarvan er drie kleinere aan de overkant van de weg staan. Zij moeten de grootste sculptuur voor het voetlicht brengen. Door de muziekschool die gehuisvest is in het Oude Raadhuis, is de naam van het kunstwerk erg toepasselijk.

Tekst loopt door onder de foto

kunstwerk 5.jpeg
Het geluid van de stilte

Het gemeentehuis

Het gemeentehuis staat vol met kunst. Tria Juncta in Uno, Magic Acoustic, Daedalus en nog veel meer. Maar het grootste kunstwerk is eigenlijk het gemeentehuis zelf. Erick van Egeraat is de architect. Het gebouw staat voor een open communicatie en een transparante besluitvorming naar de burger toe, vandaar de uitstulping van het gebouw boven de ingang, want daar zit de raadszaal. Er is gebruik gemaakt van veel glas, wat weer bedrukt is met een zeefdrukprint. Als je goed kijkt kun je de bladeren aan de bomen zien.

Tria Juncta in Uno

Voorbij de entreehal en de werkplekken in het gemeentehuis staat een glaskunstwerk met daarin de wapens van Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn. Tria Juncta in Uno genaamd. Voor de oudere lezer, het kunstwerk is gemaakt van ramen uit het kantoor van het Gemeentelijk Energie Bedrijf, dat destijds aan de Prins Bernhardlaan stond. Het Alphense logo had in zijn oorspronkelijke logo een zwarte ster, dat is terug te voeren op de familie van Cralingen. 

Tekst loopt door onder de foto

1609844908430_Tria Juncta in Uno.jpg
Tria Juncta in Uno

Magic acoustic

Magic Acoustic is een kunstwerk dat niet staat, maar hangt. Als je rechts bij de servicebalie naar boven kijkt zie je viltwerken, gemaakt door Anna van der Heuvel. Het staat voor samenbundelen van krachten als sterke gemeente. Het zijn gelijkzijdige driehoeken, of een omgekeerde piramide. Het moet de verbinding vormen tussen meerdere etages.

Daedalus

240 stukjes hout, duizend draden en de belichaming van het verhaal van Daedalus en zijn zoon Icarus. Icarus zelf was een jongen die overmoedig was en waar het niet goed mee af liep. Maar als je naar de andere kant van het spectrum kijkt, kan dat natuurlijk ook staan voor moed, avontuurlijkheid, doorzettingsvermogen en lef, en dát is wat kunstenaar Gerhard Lentink heeft willen zeggen. Ook begeleidt het kunstwerk je in je schreden over de monumentale trap.

Volgende week het tweede en laatste deel van deze serie, met daarin A Dark Limousine Exit, de Oervorm van de nieuwe organische architectuur, het gedenkteken van Zacharias de Korte en een definitie van kunst.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen vandaag 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek vandaag 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.