Alphens

Kunstenaars van Atelier Verfstreken fleuren winkelcentrum op met muurschildering

De kunstenaars van Atelier Verfstreken hebben een mooie opdracht gekregen van de winkeliersvereniging van winkelcentrum De Aarhof. Zij mogen een muurschildering maken in het gedeelte dat naar de nieuwe parkeergarage leidt. “Het is heerlijk om zo midden in het centrum van Alphen met elkaar bezig te zijn.”

Bezoekers van het winkelcentrum kijken nieuwsgierig naar het tafereel dat zich afspeelt in winkelcentrum De Aarhof, iets wat vaker gebeurt nu de kunstenaars van Atelier Verfstreken daar bezig zijn. Begeleider Karina de Waard vertelt: “Veel mensen komen een kijkje nemen bij de muurschildering. Ze zijn nieuwsgierig naar waar we mee bezig zijn en het verhaal erachter.”

Een brug als verbinding

De muurschildering is een project van Atelier Verfstreken, in opdracht van de winkeliersvereniging van winkelcentrum De Aarhof. Ongeveer vier weken geleden zijn de tekeningen eerst met potlood op de witte muur aangebracht. Daarna zijn de kunstenaars van Atelier Verfstreken begonnen met het verven. In totaal werken 27 kunstenaars aan de muurschildering, die ongeveer half november klaar zal zijn.

“In het midden komt een brug, geverfd in zwartwit. Daar hebben we bewust voor gekozen”, legt De Waard uit. “De brug staat symbool voor verbinding, waar wij als Atelier Verfstreken voor staan. Daarnaast verwijst het naar de vele bruggen die onze gemeente rijk is, en is het in de naam van Ipse de Bruggen verwerkt.” Op de brug komen diverse gekleurde kunstwerken, zoals iemand die boodschappen doet of fietst. Ook ander verkeer zoals een auto of een busje wordt afgebeeld. “Het mooie is dat alle kunstwerken gemaakt zijn door de kunstenaars zelf.”

Op de muur is ook een plekje gereserveerd voor schilderingen van diverse herkenningspunten in Alphen, zoals Parkeergarage Castellum, de Fietsappel en de PTT toren. De schilderingen geven daarnaast de route aan die mensen moeten nemen. De ruimte waar de kunstenaars van Atelier Verfstreken de muurschildering maken leidt namelijk naar de nieuwe parkeergarage, die gevestigd is in hetzelfde gebouw als de nieuwe bibliotheek. “In een later stadium komen er ook verkeersborden en pijlen om dit nog duidelijker te maken en mensen de weg te wijzen.”

Ontmoetingsplek

Bij Atelier Verfstreken, een initiatief van Ipse de Bruggen, maken Outsider Art kunstenaars schilderijen en kunstwerken met beeldend talent. Sinds april is het atelier gevestigd in de Van Boetzelaerstraat in Alphen. Dit bleek een goede stap te zijn. Sindsdien hebben Karina en Marianne al met 44 nieuwe vrijwilligers gesproken en loopt de kunstuitleen beter dan ooit tevoren. “Het heeft twee jaar geduurd voordat we een nieuwe locatie hadden, maar we zijn er erg blij mee. Alles wat wij aanbieden kan nu aangeboden worden vanuit een locatie. Ook zien we dat er veel meer binding is met Alphenaren vanuit deze plek.”

Het project van de muurschildering helpt ook bij het creëren van verbinding. Een tekening van het beeldhouwwerk ‘De ontmoeting’, dat ook is opgenomen in de muurschildering, verwijst hier ook naar. “Het verwijst naar het beeldhouwwerk dat voor ons pand staat. Er wordt altijd gezegd dat mijn collega Marianne en ik dat zijn”, lacht Karina. “Daarnaast willen we als Atelier Verfstreken een ontmoetingspunt zijn in Alphen, een plek waar Alphenaren ons én elkaar kunnen ontmoeten. Zo’n project helpt daar bij.”

Loop jij binnenkort door De Aarhof en ben je benieuwd naar het project? Een van de begeleiders van Aterlier Verfstreken vertelt je graag meer over waar de kunstenaars mee bezig zijn.

Atelier Verfstreken centrum muurschildering.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politie gisteren 18:55

Politie arresteert Alphenaren voor witwassen en drugshandel

Op dinsdagochtend 27 oktober heeft de politie drie Alphenaren aangehouden. Twee Alphenaren (34 en 35) zijn aangehouden als hoofdverdachten op verdenking van witwassen en handel en productie in softdrugs. De andere Alphenaar (22) is aangehouden als medeverdachte. 

Onderwijs gisteren 18:24

Lyceumleerlingen komen voor het eerst in het nieuwe schoolgebouw

Een feestelijke dag voor leerlingen van het Groene Hart Lyceum in Alphen. Zij mochten op dinsdag 27 oktober namelijk voor het eerst kennis maken met hun nieuwe school. Alle leerjaren volgden apart van elkaar een programma op school om het gebouw te leren kennen. Woensdag is de eerste echte lesdag in het nieuwe schoolgebouw.

Advertorial Horeca gisteren 17:49

Bedrijfskerstdiner wordt spectaculaire Drive Thru

Alfreds heeft iets unieks bedacht. Normaal gesproken hebben zij in de decembertijd veel bedrijven die bij hen de kerstdiners en kerstborrels boeken. Dit jaar wordt dat toch even anders, dus daar moest een nieuw en uniek idee voor komen: de Alfreds Drive Thru!

Politie gisteren 17:22

Jongens fietsen over straat met ‘coronabanner’

Het was een merkwaardig gezicht toen politieagenten zaterdagnacht drie jongens in de Planetenbuurt zagen fietsen. Zij hadden namelijk een banner met daarop de coronaregels bij zich.