Kunstfilmprogramma Special AlphenArt 2019

Parkvilla vertoont een kunstfilmprogramma op 11 en 12 mei in het kader van Alphen Art 2019. In een speciaal samengesteld programma vertonen we op 11 mei de film The Man who stole Banksy en op 12 mei Visages Villages.

The Man Who Stole Banksy | Zaterdag 11 mei 16.00 uur
Fascinerende tocht van Banksy's schildering "Soldaat die papieren van ezel controleert" van Bethlehem naar gerenommeerde musea over de hele wereld. Wat is de waarde van street art en waar ligt het eigendomsrecht? Een onthutsend en overtuigend beeld van de opkomst van deze nieuwe kunstvorm.
In 2007 gaat Banksy, de anonieme Britse street artist, naar Bethlehem om een statement te maken. Op een muur in Bethlehem wordt een soldaat geschilderd die de papieren van een ezel controleert. De muurschildering wordt door de Palestijnen met grote ergernis bekeken. Walid, een taxichauffeur neemt het initiatief om de schildering uit te zagen en op eBay te koop te zetten. Wat volgt is een fascinerende tocht van dit grote stuk betonnen kunstwerk van 4 ton. Op transport van het stoffige Bethlehem naar alle gerenommeerde musea over de wereld, bij rijke kunstverzamelaars en uiteindelijk te koop op een kunstveiling. Het is ook het verhaal over de opkomst van street art als nieuwe kunstvorm en het eigendomsrecht. Street artists schilderen op publieke plekken en hebben bijna nooit een identiteit. Om antwoorden te vinden interviewt filmmaker Proserpio bewoners uit Bethlehem, advocaten, kunstliefhebbers en kunsthandelaren. Hij stuit op een schimmige wereld waar muurkunst te koop wordt aangeboden met een eigen excuus; uit pure commercie, om kunst te bewaren, beroepend op publiek eigendom of is het uiteindelijk toch diefstal?
We vertonen deze film ook op zaterdag 18 mei om 19.00 uur.

Visages, Villages | Zondag 12 mei 13.30 uur
Op 29 maart j.l. overleed op 90-jarige leeftijd de cineaste en fotografe Agnès Varda, een markant figuur in de Franse filmwereld. Zij zal de filmgeschiedenis ingaan als een van de meest origineelste filmmaker. Ze werkte tot aan haar dood, kreeg in 2018 een ere-Oscar en werd in datzelfde jaar bij die gelegenheid genomineerd voor haar laatste film, de documentaire Visages villages. 
Samen met JR, een jonge beeldend kunstenaar, vormt ze een uniek duo. In deze documentaire trekken beiden met een rijdende studio door Frankrijk. Geleid door toeval, passie en intuïtie, komen hun belevingen als kunstenaar samen in zowel het maken van een film, als het portretteren van ‘gewone’ mensen op levensgrote foto’s. Hierbij gebruiken ze het landschap om het tot een waar museum om te vormen, aangevuld met bijzondere verhalen van onder meer een boer en een klokkenluider. Voormalig boegbeeld van de nouvelle vague (Agnès) en de inmiddels beroemde fotograffitikunstenaar (JR) vullen elkaar in deze roadmovie perfect aan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!