Laat iedere Duitser, gewapend of niet, met rust!

Op 5 mei 1945 vond er direct een wisseling van de wacht plaats. Niet de Duitsers, maar de leden van de Nederlandse Binnenlandse strijdkrachten hadden het voor het zeggen. Deze B.S. was in september 1944 in Londen opgericht en deden hun werk onder verantwoordelijkheid van het Militair gezag. Dit M.G. had tot taak in het bevrijde Nederland rust en orde te handhaven, contact te onderhouden met de geallieerde bevrijdingsmacht, NSB-ers en anderen die getoond hadden het Nederlanderschap niet waardig te zijn te arresteren en een begin te maken met het herstel in Nederland.  

De geallieerde troepen en de top van de Duitse Wehrmacht waren overeengekomen dat de Duitse troepen in eerste instantie zouden blijven waar ze waren, maar dat ze wel alle acties zouden staken. Ze zouden later door de geallieerde soldaten worden ontwapend. De commandant van de Canadese troepen beval de B.S. ‘iedere Duitscher gewapend of ongewapend volkomen met rust te laten’. Dit om ongewenste conflicten te voorkomen. Vanaf september 1944 werden (jonge) mannen gevraagd lid van de B.S. te worden. Hun opleiding was niet de beste, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door inzet en gedrevenheid. Achteraf stonden de Duitsers versteld van hoe goed de B.S. georganiseerd was. Zij hadden tot dan weinig gemerkt van deze organisatie.

De B.S. kwam direct na de capitulatie bovengronds. De leden moesten zich allereerst melden bij hun eigen garnizoen. Arie van den Berg groef eerst een geweer op. Zijn familie wist niet eens dat hij er een had, laat staan dat het in de tuin begraven lag. Het wemelde bij de Hervormde school in Koudekerk van mannen, gekleed in blauwe overalls met oranje armbande met B.S. en vaak een pet. Toen zagen de leden wie er nog meer lid waren. Kristelijn, een Hazerswoudse politieagent, was hoofd van de B.S. van Koudekerk en de Rijndijk. Hij zat in een kantoor op het gemeentehuis van Koudekerk.

In Hazerswoude-Dorp werd het oude raadhuis ingericht als hoofdkwartier en wachtlokaal voor de 84 leden daar.
De B.S. van Benthuizen werkte samen met die van Zoetermeer. De groep bestond uit een man of 100. De Benthuizenaren hadden in het geheim geoefend op de stalzolder van Piet Buijs in Gelderswoude. Bij een demonstratie schoot een van Van Noort met zijn sten per ongeluk door de vloer. Gevolg: een dode en een gewonde koe. De noodslachter uit Zoetermeer moest eraan te pas komen. Om geen argwaan bij de Duitsers te wekken vertelde de boer dat de koeien geraakt waren toen het dak van de stal beschoten werd.

Na 5 mei nam commandant Kentgens, een tandarts uit Zoetermeer, zijn intrek in de ‘kazerne’ van de B.S. in de toonzaal van Van Waay. De noodrantsoenen die in de mesthoop van Buijs verstopt waren, kwamen goed van pas.

Bij de afbeeldingen:
Het jongste lid van de B.S. in Koudekerk, Theo Vertegaal, op de zolder van de Christelijke School.
Een deel van de leden moest belangrijke locaties, toegangswegen en objecten bewaken, een ander deel trad op als hulppolitie. De mannen hielpen ook bij het verdelen van voedselpakketten.

Enkele leden van de B.S. van Hazerswoude-Dorp: S. Vorstenbos, commandant A. Th. De Ruyter, Jos Pels, J.H. Pels en J. van Dijke.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn staat volgend jaar stil bij de bevrijding. Elke maand zal Bernadette Verhoef ons meenemen in een mooi artikel.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.