Zwammerdamschepen

Laatste archeologische hout Zwammerdam 6 aangekomen in Archeon

In Zwammerdam zijn in de jaren ’70 van de vorige eeuw zes schepen opgegraven op de locatie waar in de Romeinse tijd een haven lag. Het Archeon is al meerdere jaren bezig met het restaureren van deze vaartuigen. Donderdag is het laatste deel van het hout van de Zwammerdam 6 aangekomen in Archeon.

De Zwammerdam 6 is een vrachtschip van 20,25 meter lang en 3,40 meter breed. Tijdens de opgraving van de Zwammerdam 4 werd een damwand geplaatst om de opgraving van dit schip mogelijk te maken. Daardoor is toen een grote ‘punt’ uit de Zwammerdam 6 gesneden.

Donderdag 16 maart is het laatste archeologische hout van het Romeinse eikenhouten schip aangekomen. “Het heeft in een tank in Sneek gelegen waar het is geconserveerd onder toeziend oog van de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed. Nu kunnen de leden van het restauratieteam van Operatie Zwammerdamschepen weer gaan puzzelen”, vertelt het Archeon.

Het is een ware puzzel, want het zijn geen planken maar stukken hout. Dit hout is ook nog eens van vorm veranderd door krimp in de afgelopen 1900 jaar. De stukken passen maar op één specifieke manier in elkaar. “Maar archeoloog Yardeni Vorst en de vrijwillige teamleden zijn er na vier jaar restaureren van de Zwammerdam 2 en 3 wel heel erg goed in geworden”, aldus het Archeon.

Zo zou de Zwammerdam 6 er 1900 jaar geleden uit gezien moeten hebben:

Zwammerdam 6.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.