Stichting Landschapsfonds

Landschapsfonds stimuleert aanplant van hoogstam fruitbomen in Alphen aan den Rijn

Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn stelt opnieuw een budget beschikbaar voor de aanplant van hoogstam fruitbomen. Dit om de biodiversiteit in Alphen aan den Rijn te verhogen en de karakteristieke en cultuurhistorische hoogstamboomgaarden te behouden.

Het Landschapsfonds heeft, in samenwerking met organisaties voor landschapsontwikkeling en beheer en de gemeente Alphen aan den Rijn, een project opgezet om karakteristieke en cultuurhistorische hoogstamboomgaarden te behouden en nieuwe boomgaarden aan te leggen. Dit omdat het aantal hoogstam fruitbomen afneemt. “De teloorgang is een gemis voor het landschap én de biodiversiteit”, aldus het Landschapsfonds.

Financiële ondersteuning voor aanplant

Om de aanplant van hoogstam fruitbomen te stimuleren, is dit jaar een budget van € 10.000 beschikbaar gesteld voor de derde fase van het project. Hiermee kunnen naar schatting vierhonderd nieuwe bomen worden geplant. Daarnaast wordt er een cursus onderhoud hoogstamfruitboomgaarden georganiseerd om de kennis over het beheer van deze bomen te vergroten.

De kosten voor de aanschaf van een hoogstam fruitboom, inclusief materiaal voor ondersteuning, bescherming en bodemverbeteraar, bedragen ongeveer € 163 per boom. Dankzij het project kunnen inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn echter nieuwe bomen aanschaffen of vervangen voor een eigen bijdrage van slechts € 40 per boom, zolang de voorraad strekt en binnen het beschikbare budget.

Aanvragen

De aanvraagronde voor het project sluit op 1 september 2023, aangezien de aanplant in het najaar zal plaatsvinden. Geïnteresseerden in het aanleggen van een nieuwe hoogstamboomgaard of het toevoegen van nieuwe aanplant aan een bestaande boomgaard kunnen contact opnemen met Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn via michielgerritsen54@gmail.com om een aanvraagformulier te ontvangen. "Nieuwe boomgaarden krijgen daarbij een lichte voorkeur", aldus de stichting.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.