Alphens EV

Langer thuis wonen voor senioren in Alphen is code oranje

Wethouder Han de Jager maakt zich zorgen over het langer thuis wonen van senioren. "In Alphen aan den Rijn is het wel code oranje", zegt De Jager. "In 2040 is meer dan 15 procent van de inwoners aangewezen op een voor ouderen geschikte woning."

In de gemeente Alphen aan den Rijn is het, net als elders in Nederland, de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Dat betekent dat woningen levensloopbestendig moeten zijn of worden gemaakt en ook nog in de buurt van voorzieningen moeten liggen. Dit soort geschikte woningen ligt niet voor het oprapen.

Is er een geschikte woning dan betekent dat nog niet dat elke senior zich ook zomaar zelf kan redden. Tot circa 75-80 jaar zijn de meeste mensen nog behoorlijk vitaal. Daarna wordt het snel lastig om alles nog zelf te doen. "Mensen moeten accepteren dat ze dingen niet meer kunnen. Maar vooral kijken naar wat ze nog wel zelf kunnen. Daardoor houden ze zelf de regie over hun leven", aldus De Jager. "Ik voorzie een enorme verbetering hierin als de Wmo en zorgverzekeraar gaan samenwerken. Als er een indicatie is, moet deze ook snel worden opgevolgd."

In Alphen aan den Rijn worden op initiatief van de gemeente woonservicegebieden rond het Bospark en Noorderbrink ontwikkeld. Het is de bedoeling dat ook elders dit soort woonvormen ontstaat.

De Jager is lid van de Commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen. Deze commissie heeft onlangs een advies geformuleerd. Op hoofdlijnen gaat het om: meer geclusterde woonvormen, technologie inzetten om het dagelijks leven gemakkelijker te maken en betere samenwerking tussen hulpverleners.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Kabalt Vuurwerk december 2023

Meer nieuws

Werken vandaag 09:36

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.  

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Tweede Kamer

Ik ben reuze benieuwd of Geert Wilders erin slaagt om alle gewenste neuzen dezelfde kant op te krijgen. Op papier is het kippiekak, maar in de praktijk is het reuze lastig. De VVD wil niet. Pieter Omtzigt doet moeilijk. BBB slaat met de vuist op tafel. Zoiets dus.

Politie en handhaving gisteren 17:09

Letselschadejurist vervolgd voor vermeende handtekeningvervalsing in Ridderhofzaak

Jurist Orlando Kadir wordt vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Letselschadejurist is door een oud-cliënt, die Kadir bijstond tijdens de schadeafhandeling van de schietpartij in de Ridderhof in 2011, aangeklaagd. Er zou op een contract van Kadir een handtekening staan, echter zou de oud-cliënt deze er niet opgezet hebben.   

Politiek gisteren 14:56

Cliƫntenraad GO! voor Jeugd maakt zich zorgen

De cliëntenraad van jeugdzorgorganisatie GO! voor Jeugd is niet blij met de gang van zaken rond de overgang naar een Overheids-B.V. voor jeugdzorg. Voorzitter Ludy Heemskerk uitte haar zorgen over wachtlijsten, personeelsgebrek en communicatie. Wethouder Anouk Noordermeer haalde de kou uit de lucht met een aantal toezeggingen.