Alphens EV

Langer thuis wonen voor senioren in Alphen is code oranje

Wethouder Han de Jager maakt zich zorgen over het langer thuis wonen van senioren. "In Alphen aan den Rijn is het wel code oranje", zegt De Jager. "In 2040 is meer dan 15 procent van de inwoners aangewezen op een voor ouderen geschikte woning."

In de gemeente Alphen aan den Rijn is het, net als elders in Nederland, de bedoeling dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Dat betekent dat woningen levensloopbestendig moeten zijn of worden gemaakt en ook nog in de buurt van voorzieningen moeten liggen. Dit soort geschikte woningen ligt niet voor het oprapen.

Is er een geschikte woning dan betekent dat nog niet dat elke senior zich ook zomaar zelf kan redden. Tot circa 75-80 jaar zijn de meeste mensen nog behoorlijk vitaal. Daarna wordt het snel lastig om alles nog zelf te doen. "Mensen moeten accepteren dat ze dingen niet meer kunnen. Maar vooral kijken naar wat ze nog wel zelf kunnen. Daardoor houden ze zelf de regie over hun leven", aldus De Jager. "Ik voorzie een enorme verbetering hierin als de Wmo en zorgverzekeraar gaan samenwerken. Als er een indicatie is, moet deze ook snel worden opgevolgd."

In Alphen aan den Rijn worden op initiatief van de gemeente woonservicegebieden rond het Bospark en Noorderbrink ontwikkeld. Het is de bedoeling dat ook elders dit soort woonvormen ontstaat.

De Jager is lid van de Commissie Toekomst zorg thuiswonende ouderen. Deze commissie heeft onlangs een advies geformuleerd. Op hoofdlijnen gaat het om: meer geclusterde woonvormen, technologie inzetten om het dagelijks leven gemakkelijker te maken en betere samenwerking tussen hulpverleners.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.