Dimmy Olijerhoek / Op de foto staan Corrie van Dijk, Penningmeester Stichting Hospice Amandi (links) en Wim Nobel, Directievoorzitter Rabobank Groene Hart Noord (rechts)
Advertorial Algemeen

Leden van Rabobank Groene Hart Noord steunen lokale verenigingen massaal tijdens lockdown

De afgelopen weken hebben vele leden van Rabobank Groene Hart Noord gestemd op hun favoriete clubs en verenigingen. Via Rabo ClubSupport zijn er 126 bestedingsdoelen opgegeven door lokale verenigingen voor ondersteuning. Rabobank-leden stemden vervolgens op welke doelen daadwerkelijk ondersteund moeten worden met kennis, netwerk en financiële middelen.

Uit een recent Rabobank-onderzoek blijkt dat het Nederlandse verenigingsleven bijdraagt aan ons sociale welzijn, maar dat dit wel onder druk staat door corona. Zeker nu de maatregelen nog meer zijn aangescherpt komt de ondersteuning voor verenigingen uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Zoeterwoude als geroepen.

Het verenigingsleven

Tijdens de lockdown tussen maart en juli van dit jaar viel het verenigingsleven voor een groot deel stil: competities werden opgeschort, optredens gecanceld en bijeenkomsten afgelast. Uit onderzoek uitgevoerd door de Rabobank blijkt dat in normale tijden 74 procent van de inwoners uit de provincie Zuid-Holland die betrokken zijn bij een vereniging, tenminste één keer per week op de club is. Tijdens de lockdown van afgelopen maart en april was dit nog maar 21 procent. Ruim 65 procent van de betrokken inwoners geeft dan ook aan zijn club of vereniging gemist te hebben.

Om ons unieke verenigingsleven in stand te houden konden verenigingen de afgelopen maanden bestedingsdoelen voor hun club of vereniging opgeven om ondersteund te worden door de Rabobank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Vervolgens stemden Rabobank-leden op welke doelen daadwerkelijk ondersteuning moeten krijgen.

Stichting Hospice Amandi gaat voor een presentatiescherm

126 verenigingen uit de regio krijgen vanuit Rabo ClubSupport dit jaar ondersteuning. Een van deze clubs is Stichting Hospice Amandi. Zij gebruiken de steun voor het aanschaffen van een presentatiescherm waarmee ze introductietrainingen aan nieuwe vrijwilligers kunnen verzorgen. Ook ontvangt de Alphense Atletiek Vereniging ’36 een mooi bedrag om na corona activiteiten te organiseren om de sociale binding met huidige en toekomstige leden verder te vergoten. 

Betrokken verenigingslid zorgt voor betrokken buurt

Uit het onderzoek blijkt ook dat de betrokkenheid bij een club of vereniging positief samenhangt met het welzijn van de leden. Verenigingsleden en andere betrokkenen zijn meer tevreden over hun sociale leven en voelen zich meer verbonden met hun leefomgeving dan personen die niet actief betrokken zijn.

‘’De resultaten van het onderzoek laten zien dat het juist in deze periode ontzettend belangrijk is dat we onze lokale clubs en verenigingen blijven steunen. De club of vereniging blijkt een belangrijke plek in te nemen in ons sociale leven. Daarnaast zien we dat velen het financieel zwaar hebben. Daarom blijven wij ons vanuit Rabo ClubSupport inzetten voor het rijke verenigingsleven in Nederland. De enorme hoeveelheid aanmeldingen en stemmen wijst op een grote betrokkenheid van de inwoners uit de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem, Nieuwkoop en Zoeterwoude. Onze clubs en verenigingen hebben ons dit jaar meer nodig dan ooit tevoren. Ik vind het ontzettend mooi om te zien dat wij als Rabobank samen met alle leden hen met onze kennis, ons netwerk en financiële middelen kunnen ondersteunen’’, aldus Wim Nobel, directievoorzitter Rabobank Groene Hart Noord.

Resultaten Rabo ClubSupport

Via Rabo ClubSupport kunnen clubs en verenigingen zich aanmelden voor ondersteuning op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Dit jaar hebben zich landelijk meer dan 30.000 clubs opgegeven, dat zijn er bijna de helft meer dan in 2019. In de regio van Rabobank Groene Hart Noord hebben 126 verenigingen zich aangemeld. Tot en met 25 oktober konden Rabobank-leden via de Rabo App stemmen op hun favoriete club of vereniging.

Deze week zijn de resultaten bekendgemaakt en werden 126 verenigingen verrast met mooie bedragen voor het realiseren van hun doelen.

Meer informatie vind je op Rabobank.nl/clubsupportDe volledige publicatie van het verenigingsonderzoek is te vinden op www.economie.rabobank.com.


Meer nieuws

Politie en handhaving gisteren 17:30

Winkeldieven slaan toe in het Alphense centrum

Zondag sloegen twee winkeldieven toe in het Alphense centrum. De politie wist beide winkeldieven aan te houden, mede door oplettend winkelpersoneel.

Advertorial Sport gisteren 14:49

Hoogstwaarschijnlijk voorlopig geen voetbal meer

Drie Alphense teams kwamen in het weekeinde in actie. Het betreft Alphia, Alphense Boys zaterdag en AVV Alphen. Alle drie scoorden ze driemaal, maar alleen voor Alphen was dat aantal goed voor drie punten.

Evenementen gisteren 14:05

Vrienden van de Adventskerk zet streep door gospelconcert

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft helaas moeten besluiten het gospelconcert in de Adventskerk op 17 december te annuleren. “Door strengere maatregelen vanwege corona is er geen andere mogelijkheid.”