Pixabay

Leden van TEAN krijgen te maken met ‘financiële stimulans’

Vanaf aankomend tennisseizoen moeten leden van tennisvereniging TEAN een steentje bijdragen aan de club. Bij aanvang van het seizoen moet € 60 extra worden betaald. Doe je vrijwilligerswerk? Dan worden deze kosten kwijtgescholden. “Het is dus geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club”, laat de secretaris weten.

De bar en keuken van tennisvereniging TEAN werd voorheen uitbesteed aan een pachter. Na zijn vertrek in september 2019 heeft een aantal enthousiaste vrijwilligers dit opgepakt voor het resterende seizoen. Maar voor aankomend tennisseizoen geeft de tennisvereniging hier op een andere manier invulling aan.

Aan het begin van het tennisseizoen (april t/m oktober) wordt € 60 extra in rekening gebracht bij het betalen van de contributie. Het idee is dat alle leden in de leeftijdscategorie van 18 t/m 70 jaar een steentje bijdragen door het draaien van drie bardiensten (van vier uur per keer) per jaar. Als ze dit doen, krijgen ze het bedrag teruggestort op hun rekening. Doen ze dit niet? Dan worden de kosten niet kwijtgescholden.

Onderzoek bij andere tennisverenigingen

“Het enthousiasme van de vrijwilligers en positieve geluiden van veel leden heeft ertoe geleid dat het bestuur de keuze om de pacht in eigen beheer te gaan doen in overweging heeft genomen”, vertelt Arno van Leeuwen, secretaris van TEAN. Een groep van acht vrijwilligers is daarop enthousiast aan de gang gegaan als commissie. “Zij hebben onderzoek gedaan bij zeven tennisverenigingen in de regio. Deze verenigingen gebruiken ditzelfde systeem al jaren. Hun ervaringen zijn bijzonder positief. Daarom hebben wij besloten om het over te nemen.”

Op de recente ledenvergadering van dinsdag 7 januari heeft deze commissie het bestuur en de leden geïnformeerd over de voor- en nadelen van de pacht in eigen beheer. “Tijdens de ledenvergadering is duidelijk gemaakt dat dit niet door een kleine groep vrijwilligers gedaan kan worden, iedereen zal zijn of haar steentje bij moeten dragen aan de club.”

Maar niet alle leden zijn enthousiast: “Ik vind het heel jammer dat er € 60 wordt gerekend. Tennissen doe ik één keer in de week met veel plezier, maar doordat ik altijd erg druk ben, heb ik weinig tijd om bardiensten van een paar uur te draaien. De € 60 extra betalen vind ik het niet waard, dus daarom heb ik uiteindelijk besloten om toch maar mijn lidmaatschap op te zeggen.”

Bardiensten

Daarom moeten de leden vrijwilligerswerk doen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een bardienst. “Een bardienst houdt in: gezelligheid, koffie of thee schenken, tosti maken of een frietje bakken. En omdat we dit met elkaar doen en daardoor kosten kunnen besparen, kunnen vervolgens ook de prijzen van de consumpties verlaagd worden. We steken in op een verlaging van 20% ten opzichte van de prijzen van de consumpties van vorig jaar”, vertelt Van Leeuwen.

De commissie heeft het bestuur en de leden geadviseerd om een bedrag van € 20 per bardienst te rekenen. Uitgaande van drie bardiensten komt dat uit op € 60 per jaar. “Dit bedrag zal vooraf in rekening worden gebracht bij de leden. Maar, in het geval een lid de gevraagde bardiensten gewoon meedraait, dan krijgt hij of zij aan het einde van het tennisseizoen deze € 60 weer terug. Het is dus geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club.”

Vrijwilligerswerk

Het afkopen van een bardienst kan of mag ook. “Als iemand geen bardienst wil draaien, wordt deze afgekocht voor € 20 per keer”, vertelt Van Leeuwen. “Aan de andere kant kunnen leden zelf bepalen, via de bardienstplanner, wanneer hij of zij een dienst wil meedoen. Met je tennismaatje of een andere vrijwilliger, het maakt niet uit.”

Maar leden kunnen ook op andere gebieden vrijwilligerswerk binnen de vereniging doen. “Met meer dan 900 leden is er altijd iets te doen: van opknapwerk in het clubhuis, het helpen bij tennistoernooien of evenementen, of meehelpen met het onderhoud van het groen op het park. Ook kunnen we in de diverse commissies veel hulp gebruiken. En in al die gevallen waar een lid de twaalf uur per jaar meehelpt, komt die € 60 terug.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.