Pixabay

Leden van TEAN krijgen te maken met ‘financiële stimulans’

Vanaf aankomend tennisseizoen moeten leden van tennisvereniging TEAN een steentje bijdragen aan de club. Bij aanvang van het seizoen moet € 60 extra worden betaald. Doe je vrijwilligerswerk? Dan worden deze kosten kwijtgescholden. “Het is dus geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club”, laat de secretaris weten.

De bar en keuken van tennisvereniging TEAN werd voorheen uitbesteed aan een pachter. Na zijn vertrek in september 2019 heeft een aantal enthousiaste vrijwilligers dit opgepakt voor het resterende seizoen. Maar voor aankomend tennisseizoen geeft de tennisvereniging hier op een andere manier invulling aan.

Aan het begin van het tennisseizoen (april t/m oktober) wordt € 60 extra in rekening gebracht bij het betalen van de contributie. Het idee is dat alle leden in de leeftijdscategorie van 18 t/m 70 jaar een steentje bijdragen door het draaien van drie bardiensten (van vier uur per keer) per jaar. Als ze dit doen, krijgen ze het bedrag teruggestort op hun rekening. Doen ze dit niet? Dan worden de kosten niet kwijtgescholden.

Onderzoek bij andere tennisverenigingen

“Het enthousiasme van de vrijwilligers en positieve geluiden van veel leden heeft ertoe geleid dat het bestuur de keuze om de pacht in eigen beheer te gaan doen in overweging heeft genomen”, vertelt Arno van Leeuwen, secretaris van TEAN. Een groep van acht vrijwilligers is daarop enthousiast aan de gang gegaan als commissie. “Zij hebben onderzoek gedaan bij zeven tennisverenigingen in de regio. Deze verenigingen gebruiken ditzelfde systeem al jaren. Hun ervaringen zijn bijzonder positief. Daarom hebben wij besloten om het over te nemen.”

Op de recente ledenvergadering van dinsdag 7 januari heeft deze commissie het bestuur en de leden geïnformeerd over de voor- en nadelen van de pacht in eigen beheer. “Tijdens de ledenvergadering is duidelijk gemaakt dat dit niet door een kleine groep vrijwilligers gedaan kan worden, iedereen zal zijn of haar steentje bij moeten dragen aan de club.”

Maar niet alle leden zijn enthousiast: “Ik vind het heel jammer dat er € 60 wordt gerekend. Tennissen doe ik één keer in de week met veel plezier, maar doordat ik altijd erg druk ben, heb ik weinig tijd om bardiensten van een paar uur te draaien. De € 60 extra betalen vind ik het niet waard, dus daarom heb ik uiteindelijk besloten om toch maar mijn lidmaatschap op te zeggen.”

Bardiensten

Daarom moeten de leden vrijwilligerswerk doen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een bardienst. “Een bardienst houdt in: gezelligheid, koffie of thee schenken, tosti maken of een frietje bakken. En omdat we dit met elkaar doen en daardoor kosten kunnen besparen, kunnen vervolgens ook de prijzen van de consumpties verlaagd worden. We steken in op een verlaging van 20% ten opzichte van de prijzen van de consumpties van vorig jaar”, vertelt Van Leeuwen.

De commissie heeft het bestuur en de leden geadviseerd om een bedrag van € 20 per bardienst te rekenen. Uitgaande van drie bardiensten komt dat uit op € 60 per jaar. “Dit bedrag zal vooraf in rekening worden gebracht bij de leden. Maar, in het geval een lid de gevraagde bardiensten gewoon meedraait, dan krijgt hij of zij aan het einde van het tennisseizoen deze € 60 weer terug. Het is dus geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club.”

Vrijwilligerswerk

Het afkopen van een bardienst kan of mag ook. “Als iemand geen bardienst wil draaien, wordt deze afgekocht voor € 20 per keer”, vertelt Van Leeuwen. “Aan de andere kant kunnen leden zelf bepalen, via de bardienstplanner, wanneer hij of zij een dienst wil meedoen. Met je tennismaatje of een andere vrijwilliger, het maakt niet uit.”

Maar leden kunnen ook op andere gebieden vrijwilligerswerk binnen de vereniging doen. “Met meer dan 900 leden is er altijd iets te doen: van opknapwerk in het clubhuis, het helpen bij tennistoernooien of evenementen, of meehelpen met het onderhoud van het groen op het park. Ook kunnen we in de diverse commissies veel hulp gebruiken. En in al die gevallen waar een lid de twaalf uur per jaar meehelpt, komt die € 60 terug.”


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:15

DWDD-favorieten in Castellum

Ze zijn de favorieten van Matthijs van Nieuwkerk. Daarom zette hij ze, voordat hij stopt, nog even in de spotlight van De Wereld Draait Door: Jett Rebel en Her Majesty. In maart en april zijn deze DWDD-favorieten te zien in Castellum.

Overige vandaag 16:06

Ooievaar 119 gespot in Spanje

In samenwerking met stichting STORK ringt Avifauna ieder jaar jonge wilde ooievaars. Van één van deze ooievaars is een terugmelding gekomen.

Gezondheid en welzijn vandaag 14:52

17 maart NAH-café over de Hulpkaart

Elkaar ontmoeten en ervaringen met elkaar delen helpt. Tom in de Buurt organiseert daarom voor mantelzorgers en mensen met niet-aangeboren hersenletsel drie tot vier keer per jaar een NAH-café in Aquarijn. Aanstaande 17 maart is de Hulpkaart het onderwerp van gesprek.

Advertorial Algemeen vandaag 14:03

Walk&Talk 3 maart

Werkzoekend? Wat doet het met jou en wat doet het met je directe omgeving? Van de ene op de andere dag moet je min of meer gedwongen op zoek naar ander werk. Het verliezen van je baan kan veel vragen oproepen.

Blog Opinie vandaag 13:25

Alleen Alphense Boys voetbalt zondag

Er wordt weinig gevoetbald komend weekeinde. Van de Alphense clubs komt alleen Alphense Boys in actie. Dat gaat zondag gebeuren in Leidschendam waar RKAVV de tegenstander is.