Pixabay

Leden van TEAN krijgen te maken met ‘financiële stimulans’

Vanaf aankomend tennisseizoen moeten leden van tennisvereniging TEAN een steentje bijdragen aan de club. Bij aanvang van het seizoen moet € 60 extra worden betaald. Doe je vrijwilligerswerk? Dan worden deze kosten kwijtgescholden. “Het is dus geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club”, laat de secretaris weten.

De bar en keuken van tennisvereniging TEAN werd voorheen uitbesteed aan een pachter. Na zijn vertrek in september 2019 heeft een aantal enthousiaste vrijwilligers dit opgepakt voor het resterende seizoen. Maar voor aankomend tennisseizoen geeft de tennisvereniging hier op een andere manier invulling aan.

Aan het begin van het tennisseizoen (april t/m oktober) wordt € 60 extra in rekening gebracht bij het betalen van de contributie. Het idee is dat alle leden in de leeftijdscategorie van 18 t/m 70 jaar een steentje bijdragen door het draaien van drie bardiensten (van vier uur per keer) per jaar. Als ze dit doen, krijgen ze het bedrag teruggestort op hun rekening. Doen ze dit niet? Dan worden de kosten niet kwijtgescholden.

Onderzoek bij andere tennisverenigingen

“Het enthousiasme van de vrijwilligers en positieve geluiden van veel leden heeft ertoe geleid dat het bestuur de keuze om de pacht in eigen beheer te gaan doen in overweging heeft genomen”, vertelt Arno van Leeuwen, secretaris van TEAN. Een groep van acht vrijwilligers is daarop enthousiast aan de gang gegaan als commissie. “Zij hebben onderzoek gedaan bij zeven tennisverenigingen in de regio. Deze verenigingen gebruiken ditzelfde systeem al jaren. Hun ervaringen zijn bijzonder positief. Daarom hebben wij besloten om het over te nemen.”

Op de recente ledenvergadering van dinsdag 7 januari heeft deze commissie het bestuur en de leden geïnformeerd over de voor- en nadelen van de pacht in eigen beheer. “Tijdens de ledenvergadering is duidelijk gemaakt dat dit niet door een kleine groep vrijwilligers gedaan kan worden, iedereen zal zijn of haar steentje bij moeten dragen aan de club.”

Maar niet alle leden zijn enthousiast: “Ik vind het heel jammer dat er € 60 wordt gerekend. Tennissen doe ik één keer in de week met veel plezier, maar doordat ik altijd erg druk ben, heb ik weinig tijd om bardiensten van een paar uur te draaien. De € 60 extra betalen vind ik het niet waard, dus daarom heb ik uiteindelijk besloten om toch maar mijn lidmaatschap op te zeggen.”

Bardiensten

Daarom moeten de leden vrijwilligerswerk doen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een bardienst. “Een bardienst houdt in: gezelligheid, koffie of thee schenken, tosti maken of een frietje bakken. En omdat we dit met elkaar doen en daardoor kosten kunnen besparen, kunnen vervolgens ook de prijzen van de consumpties verlaagd worden. We steken in op een verlaging van 20% ten opzichte van de prijzen van de consumpties van vorig jaar”, vertelt Van Leeuwen.

De commissie heeft het bestuur en de leden geadviseerd om een bedrag van € 20 per bardienst te rekenen. Uitgaande van drie bardiensten komt dat uit op € 60 per jaar. “Dit bedrag zal vooraf in rekening worden gebracht bij de leden. Maar, in het geval een lid de gevraagde bardiensten gewoon meedraait, dan krijgt hij of zij aan het einde van het tennisseizoen deze € 60 weer terug. Het is dus geen contributieverhoging, maar een financiële stimulans om je in te zetten voor de club.”

Vrijwilligerswerk

Het afkopen van een bardienst kan of mag ook. “Als iemand geen bardienst wil draaien, wordt deze afgekocht voor € 20 per keer”, vertelt Van Leeuwen. “Aan de andere kant kunnen leden zelf bepalen, via de bardienstplanner, wanneer hij of zij een dienst wil meedoen. Met je tennismaatje of een andere vrijwilliger, het maakt niet uit.”

Maar leden kunnen ook op andere gebieden vrijwilligerswerk binnen de vereniging doen. “Met meer dan 900 leden is er altijd iets te doen: van opknapwerk in het clubhuis, het helpen bij tennistoernooien of evenementen, of meehelpen met het onderhoud van het groen op het park. Ook kunnen we in de diverse commissies veel hulp gebruiken. En in al die gevallen waar een lid de twaalf uur per jaar meehelpt, komt die € 60 terug.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 16:57

Op zoek naar hét perfecte eindejaarsgeschenk?

Zoek je een cadeau voor je medewerkers of zakelijke relaties? En wil je iets geven wat bij iedereen in de smaak valt? Kies dan de Primera Keuzecadeaukaart, want daarmee kiezen de ontvangers zelf uit meer dan 100 cadeaukaarten, zoals Bol.com, Mediamarkt, Zalando, Diner Cadeau, Nationale bioscoopbon en vele andere. Er is dus altijd voor ieder wat wils!

Verkeer en vervoer vandaag 15:02

Veilig op de weg met goede gladheidbestrijding

Vrijdag 29 oktober rijden de medewerkers van de gladheidbestrijding als voorproef alle strooiroutes binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Zonder zout natuurlijk.

Coronavirus in Alphen vandaag 13:28

Meer en strenger handhaven op coronamaatregelen: “De situatie is zorgelijk”

In heel Nederland zullen veiligheidsregio’s meer en strenger gaan handhaven op de coronamaatregelen. Mensen worden niet langer aangesproken op hun gedrag, maar krijgen gelijk een waarschuwing of een boete. Burgemeester Liesbeth Spies staat achter het besluit. “Diegene die de maatregelen nu nog aan zijn laars lapt, wordt eerder aangepakt.”

Advertorial Blog Overige vandaag 12:37

Een mannen coach helpt jou zijn wie je wil zijn

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen om de vraag waarom ik nu juist mannen coach ben geworden, te beantwoorden. Ten eerste werk ik graag met mannen en steek ik graag met mijn hoofd boven dat maaiveld (lees: de vele coaches) uit. En ten tweede, want er is altijd een diepere laag aanwezig, wil ik het taboe doorbreken dat mannen niet emotioneel mogen zijn.