Donderdag 8 juni vindt de finale van de ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk plaats. Tijdens deze finale verdedigen leerlingen hun ideeën en wordt het winnende ontwerp bekend gemaakt door wethouder Duurzaamheid Gert van den Ham.

Gemeente Alphen aan den Rijn stimuleert jonge inwoners van de gemeente mee te denken over klimaatverandering. Daarom hebben zij, in samenwerking met Omgevingsdienst Midden-Holland en  Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen, de ontwerpwedstrijd Duurzame Wijk georganiseerd. Tijdens deze wedstrijd gingen leerlingen van de vierde klassen van het Ashram College en het Groene Hart Lyceum aan de slag met een opdracht.

Dit jaar was de opdracht om een duurzaam ontwerp voor het zuidelijk deel van de wijk Ridderveld-West te maken. De jonge ontwerpers kregen les in een aantal belangrijke thema’s. Vervolgens hebben ze dit in werkgroepen vertaald naar de praktijk. Zo dachten ze na over hoe bewoners in de toekomst duurzaam kunnen wonen, werken, reizen en winkelen en over een duurzame inrichting van de wijk: parkeren, fietspaden en (groene) elektrische laadpalen. Ook spraken de leerlingen met experts.

Finale

Op donderdag 8 juni vindt de grote finale plaats in Bibliotheek Rijn en Venen. De leerlingen zullen die dag hun ontwerp verdedigen voor een jury van deskundigen. De jury zal uiteindelijk een winnende groep leerlingen kiezen, die bekend gemaakt zal worden door wethouder Gert van den Ham. Daarna opent de wethouder samen met de leerlingen officieel de bijbehorende tentoonstelling van de ontwerpen. De tentoonstelling is tot en met 7 juli 2023 te bezichtigen in het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen.

De finale vindt plaats van 10:00 tot 12:00 uur in Bibliotheek Rijn en Venen Alphen-Centrum.