Rabobank Groene Hart Noord
Advertorial Economie

Leerlingen mboRijnland starten onderneming voor het goede doel

In samenwerking met Rabobank Groene Hart Noord laat Stichting Day for Change dit jaar studenten en leerlingen in de regio Alphen aan den Rijn op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap. Zo hebben eerstejaars leerlingen van het mboRijnland recent hun ondernemersidee uitgewerkt, gepitcht en microkrediet verdiend waarmee ze daadwerkelijk tot productie en verkoop over kunnen gaan en geld verdienen voor het goede doel.

Met een kleine lening, een microkrediet, starten de studenten in groepjes een duurzame minionderneming. De winst die ze maken komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd. Jongeren die hier zelfgemaakte kerstdecoratie verkopen, kunnen dankzij de Day for Change Actie het begin betekenen van een restaurant in Oeganda.

Presenteren voor een echte kredietcommissie
In oktober en november zijn de studenten volop aan de slag geweest met brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Medio december werd het echt spannend. De leerlingen presenteerden hun plannen aan een Kredietcommissie bestaande uit Joyce van Veen en Katja Groenewoud van de Rabobank en Brechtje van der Feltz van Day for Change.

Heel creatieve en duurzame ideeën
De jury zag allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbijkomen. Alle studenten hadden hun best gedaan om zelf iets toe te voegen aan het product dat ze gingen verkopen en de USP’s werden uitgebreid en vol enthousiasme besproken. De dames van By Us gaan oorbellen met doorlopende sluiting verkopen.

De heren van Wood Deco hadden een duurzaam kerstboompje idee, gemaakt van resthout. De ondernemers van BMR Serveerplank willen serveerplanken gaan maken van planken die vroeger gebruikt waren om kaas op te laten rijpen. Het laatste bedrijf genaamd Make a better world wil naast kerstengeltjes ook shirts gaan verkopen met een logo erop tegen racisme. Alle plannen werden beloond met de maximale lening die de studenten konden krijgen om hun minionderneming van de grond te krijgen. De komende weken gaan de studenten aan de slag met de uitvoering van hun plannen. Samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten zijn vaardigheden waar ze mee in aanraking komen. Met straks een mooie winst als resultaat; dat is het uitgangspunt.

Rabobank Groene Hart Noord en Stichting Day for Change
Rabobank Groene Hart Noord vindt het belangrijk te investeren in talentontwikkeling van jongeren, omdat daarmee de kans op een financiële zelfredzame toekomst wordt vergroot. Naast de financiële steun aan de uitvoering van het project werken medewerkers van Rabobank Groene Hart Noord mee aan het geven van de gastlessen en nemen zij plaats in de jury die de ondernemersplannen van de leerlingen beoordeelt.

Door deelname aan de Day for Change Actie ontwikkelen leerlingen 21e-eeuwse vaardigheden die belangrijk zijn om in de toekomst financieel zelfredzaam te worden én bij te dragen aan duurzame ontwikkeling.

Jaarlijks bereikt Day for Change zo'n 6.000 leerlingen in het Nederland basis- en voortgezet onderwijs. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van ruim € 19.000 microkrediet bijna € 75.000 weten te maken. Dit geld werd door Day for Change onder andere geïnvesteerd in leningen voor onder meer de aanschaf van een tractor door een groep boerinnen in Oeganda, extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja en een donatie voor een ondernemend educatieproject voor Syrische vluchtelingkinderen in Libanon.


Meer nieuws

Politiek vandaag 13:19

Erfgoedfonds Alphen aan den Rijn voor 2024 weer gevuld

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn heeft het Erfgoedfonds opnieuw gevuld. Vanuit dit fonds worden projecten op het gebied van beleving van erfgoed gesubsidieerd. Het gaat vooral om projecten die door groepen inwoners en kleine organisaties worden geïnitieerd.

Overige vandaag 10:53

Nieuwe voorzitter neemt het roer over bij Scouting Alphen

Op 28 maart heeft Dick Raaphorst, na meer dan 22 jaar voorzitterschap, het leiderschap van Scouting Alphen overgedragen aan Vincent Peters. Voor Vincent, een bekend gezicht op de vereniging, voelt deze nieuwe rol als een thuiskomst: "Ik ben zelf als welp op deze vereniging begonnen."

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.