Rabobank Groene Hart Noord
Advertorial Economie

Leerlingen mboRijnland starten onderneming voor het goede doel

In samenwerking met Rabobank Groene Hart Noord laat Stichting Day for Change dit jaar studenten en leerlingen in de regio Alphen aan den Rijn op een speelse manier kennismaken met ondernemerschap, duurzaamheid en wereldburgerschap. Zo hebben eerstejaars leerlingen van het mboRijnland recent hun ondernemersidee uitgewerkt, gepitcht en microkrediet verdiend waarmee ze daadwerkelijk tot productie en verkoop over kunnen gaan en geld verdienen voor het goede doel.

Met een kleine lening, een microkrediet, starten de studenten in groepjes een duurzame minionderneming. De winst die ze maken komt ten goede aan ondernemende mensen wereldwijd. Jongeren die hier zelfgemaakte kerstdecoratie verkopen, kunnen dankzij de Day for Change Actie het begin betekenen van een restaurant in Oeganda.

Presenteren voor een echte kredietcommissie
In oktober en november zijn de studenten volop aan de slag geweest met brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Medio december werd het echt spannend. De leerlingen presenteerden hun plannen aan een Kredietcommissie bestaande uit Joyce van Veen en Katja Groenewoud van de Rabobank en Brechtje van der Feltz van Day for Change.

Heel creatieve en duurzame ideeën
De jury zag allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbijkomen. Alle studenten hadden hun best gedaan om zelf iets toe te voegen aan het product dat ze gingen verkopen en de USP’s werden uitgebreid en vol enthousiasme besproken. De dames van By Us gaan oorbellen met doorlopende sluiting verkopen.

De heren van Wood Deco hadden een duurzaam kerstboompje idee, gemaakt van resthout. De ondernemers van BMR Serveerplank willen serveerplanken gaan maken van planken die vroeger gebruikt waren om kaas op te laten rijpen. Het laatste bedrijf genaamd Make a better world wil naast kerstengeltjes ook shirts gaan verkopen met een logo erop tegen racisme. Alle plannen werden beloond met de maximale lening die de studenten konden krijgen om hun minionderneming van de grond te krijgen. De komende weken gaan de studenten aan de slag met de uitvoering van hun plannen. Samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten zijn vaardigheden waar ze mee in aanraking komen. Met straks een mooie winst als resultaat; dat is het uitgangspunt.

Rabobank Groene Hart Noord en Stichting Day for Change
Rabobank Groene Hart Noord vindt het belangrijk te investeren in talentontwikkeling van jongeren, omdat daarmee de kans op een financiële zelfredzame toekomst wordt vergroot. Naast de financiële steun aan de uitvoering van het project werken medewerkers van Rabobank Groene Hart Noord mee aan het geven van de gastlessen en nemen zij plaats in de jury die de ondernemersplannen van de leerlingen beoordeelt.

Door deelname aan de Day for Change Actie ontwikkelen leerlingen 21e-eeuwse vaardigheden die belangrijk zijn om in de toekomst financieel zelfredzaam te worden én bij te dragen aan duurzame ontwikkeling.

Jaarlijks bereikt Day for Change zo'n 6.000 leerlingen in het Nederland basis- en voortgezet onderwijs. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van ruim € 19.000 microkrediet bijna € 75.000 weten te maken. Dit geld werd door Day for Change onder andere geïnvesteerd in leningen voor onder meer de aanschaf van een tractor door een groep boerinnen in Oeganda, extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja en een donatie voor een ondernemend educatieproject voor Syrische vluchtelingkinderen in Libanon.


Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.