Scala College

Leerlingen Scala Collega gaan met gemeente in gesprek over burgerinitiatief jeugdparticipatie

Een aantal leerlingen van het Scala College heeft eind 2020 een burgerinitiatief ingediend. Zij pleiten voor de oprichting van een nieuw orgaan binnen de gemeente dat zal fungeren als een jongerenraad om de belangen van jongeren (beter) te behartigen. Het college zal het gesprek aangaan met hen en onderzoeken hoe het initiatief kan worden ingepast binnen het huidige jeugdparticipatiebeleid. 

Op dit moment is er in Alphen geen mogelijkheid voor jongeren van 12 tot en met 21 jaar om zich op een georganiseerde manier uit te spreken, voor tegen of over het gemeentelijk beleid. De jongeren merken zelf dat die behoefte wel bestaat. ‘’Vaak mogen jongeren weliswaar meepraten over zaken zoals uitgaansbeleid, recreatie en onderwijs, maar jongeren hebben vele malen bredere interesse dan dat.’’

De jongerenraad zou op actieve basis gevraagd en ongevraagd kunnen adviseren over gemeentelijk beleid waarmee de invloed van jongeren op het beleid wordt vergroot. De raad wil ook het gesprek aangaan met andere jongeren om hun mening over de diverse onderwerpen te peilen en te achterhalen met welke problemen jongeren kampen die nog niet in beeld zijn bij de gemeenteraad.

Afgewezen en weer toegelaten

In april 2021 heeft het college de raad geadviseerd om het initiatief van de leerlingen af te wijzen. Vervolgens is het initiatief en de reactie van het college aan de orde gekomen in de Commissie Sociaal en Maatschappelijk Domein. Tijdens deze commissie is het initiatief door de initiatiefnemer toegelicht en werden er vraagtekens geplaatst bij het afwijzen van het initiatief door het college. Daar bestond de mening dat er goede elementen in het initiatief zitten. Het college wordt dan ook verzocht op zoek te gaan naar een middenweg waardoor dit initiatief wel uitgevoerd kan worden.

De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven om uiterlijk 1 oktober 2021 met een positieve insteek het gesprek aan te gaan met de indieners van het burgerinitiatief en samen met hen te onderzoeken hoe het initiatief kan worden ingepast binnen het huidige jeugdparticipatiebeleid. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.