Pixabay

Leerplichtigen beter in beeld bij gemeente

Voor elk schooljaar stelt de gemeente een jaarverslag samen, met daarin de resultaten van de uitvoering van de leer- en kwalificatieplicht. Uit het jaarverslag van schooljaar 2018-2019 blijkt dat de gemeente door extra aandacht en een aanscherping op het verzuimprotocol leerplichtigen beter in beeld heeft.  

Alle gemeenten in Nederland zijn wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat alle kinderen en jongeren in de gemeente tussen de 5 en 18 jaar een vorm van onderwijs kunnen volgen. Hiervoor hebben zij leerplichtconsulenten in dienst, die bevoegd zijn om een proces-verbaal op te maken indien er sprake is van wettelijk verzuim.

Stijging leerplichtincidenten
Het aantal leerplichtincidenten (5-16-jarigen) is in het schooljaar 2018-2019 toegenomen in Alphen ten opzichte van het voorafgaande schooljaar. In totaal waren er in het schooljaar 2018-2019 151 minder leerplichtigen, maar kwam het totaal aantal leerplichtincidenten hoger uit, namelijk op 861 ten opzichte van 762 in 2017-2018. Dit geldt ook voor de kwalificatieplicht (16-18-jarigen). In 2018-2019 zijn 109 leerlingen minder kwalificatieplichtig, terwijl het aantal kwalificatieplichtincidenten is gestegen met 99.

Dit komt doordat de gemeente het afgelopen schooljaar extra aandacht heeft besteed aan de scholen voor voortgezet onderwijs en het verzuimprotocol is aangescherpt. Hierdoor is het aantal meldingen die leerplichtconsulenten hebben ontvangen gestegen. De leerplichtigen zijn hierdoor beter in beeld, wat komt door de samenwerking tussen het onderwijs, GO voor jeugd en de jeugdgezondheidszorg.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:11

Ank de Groot treedt af als voorzitter van Alphia

Ank de Groot heeft besloten niet langer voorzitter te willen zijn van voetbalvereniging Alphia. Dit meldt zij op de website van Alphia op zaterdag 25 januari. De Groot ligt al langer onder vuur bij een groep leden van Alphia.

Calamiteiten gisteren 11:43

41-jarige bestuurder veroorzaakt meerdere gevaarlijke situaties

Op zaterdagavond 25 januari veroorzaakte een 41-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats meerdere gevaarlijke situaties. Uiteindelijk werd hij door meerdere politieauto’s klemgereden op de N207 bij Alphen aan den Rijn. De politie laat weten dat de man onder andere verantwoordelijk is voor spookrijden.

Advertorial Toneel gisteren 11:19

Theatergezelschap Fada speelt Change in Parkvilla

Fada theater is een professioneel theatergezelschap dat bestaat uit Syrische vluchtelingen. Oorspronkelijk bestond de groep uit acteurs, die elkaar in 2015 in de noodopvang van Alphen aan den Rijn hadden ontmoet. Inmiddels is de samenstelling van de groep veranderd.

Calamiteiten gisteren 01:51

Achtervolging geëindigd op de N207

Op zaterdagavond is er een achtervolging geëindigd op de N207 bij Alphen aan den Rijn. Een voertuig werd door meerdere politie auto’s klem gereden op de Ring-Oost.

Winkels 25 jan. 2020 19:18

Toko Ming Jen viert overname met afscheidsfeest

Toko Ming Jen heeft vanaf zondag 1 maart andere eigenaren. Een nieuw ondernemersstel gaat de Aziatische supermarkt overnemen. Daarom gaf Toko Ming Jen op zaterdagmiddag 25 januari een afscheidsfeest.