Lening voor acht winkeliers Ridderhof

Acht ondernemers in winkelcentrum Ridderhof hebben in de voorbije twaalf maanden gebruik gemaakt van een renteloze lening. In totaal keerde de gemeente Alphen 134.200 euro uit.

Het gaat om winkeliers die door het schietdrama op 9 april 2011 in liquiditeitsproblemen zijn gekomen. Zij moeten het geld binnen vijf jaar terugbetalen aan de gemeente Alphen.

De kosten die gemoeid zijn aan het Ridderhofdrama liggen momenteel op ruim 425.000 euro. Er komen nog kosten voor de herdenkingsceremonie, monument en communicatie bij. Daar komt het uitgeleende bedrag nog bovenop. Het college van burgemeester en wethouders in Alphen verwacht dat het beschikbare budget van 700.000 euro niet overschreden wordt.

Tot op heden zijn er twee lotgenotenbijeenkomsten geweest voor gewonden. Op 28 oktober 2011 nodigden burgemeester Bas Eenhoorn en wethouder Hélène Oppatja gewonden en hun familieleden uit; meer dan de helft is uiteindelijk ingegaan op de uitnodiging. Op 10 februari van dit jaar was er op verzoek van de gewonden een tweede samenzijn. De nabestaanden hebben aangegeven geen behoefte te hebben aan een bijeenkomst. Met de ouders van Tristan van der Vlis onderhoudt de gemeente Alphen nog altijd persoonlijk contact.

9 april-herdenking live op televisie
Alphen Stad FM/TV zendt op maandag 9 april (Tweede Paasdag) de herdenkingsdienst van het schietdrama in winkelcentrum Ridderhof live uit op radio, televisie en internet. In samenwerking met Omroep West wordt van 11.00 tot 13.00 uur een speciaal televisieprogramma gemaakt waarin de herdenking in de Ridderhof rechtstreeks wordt uitgezonden. De officiële plechtigheid vangt om 11.50 uur aan. Burgemeester Bas Eenhoorn spreekt de aanwezigen toe, evenals de voorzitter van de winkeliersvereniging. Om 12.00 uur is Alphen twee minuten stil, er wordt gezongen door Liesbeth List en Collegium Voci en er wordt een speciale glasplaat onthuld. Daarna gaan alle aanwezigen naar buiten waar bij zalencentrum De Bron de herdenkingsplek geopend.

Alphen Stad FM/TV herhaalt de televisie-uitzending gedurende de dag een aantal maal. Om 11.00 uur zenden beide zenders een door Omroep West gemaakte documentaire uit: 'De Ridderhof, één jaar later'. Daarin komen de familie Youssef (nabestaanden van het allereerste slachtoffer van Tristan van der Vlis), Richard Deijs (politieagent die toevallig in de Ridderhof aanwezig was) en burgemeester Bas Eenhoorn aan het woord. Tijdens het paasweekend zendt Alphen Stad FM/TV op televisie ook een zelfgemaakte documentaire uit met onder andere politie-districtschef Krishna Taneja.

Radio: 11.00 - 14.00 uur
Alphen Stad FM/TV maakt ook op de radio een aangepast radioprogramma. De Alphense omroep is met radioverslaggevers binnen en buiten de Ridderhof aanwezig gedurende de herdenking. Het officiële gedeelte wordt integraal uitgezonden op de radio. Om 13.30 uur vindt er in De Bron een speciale kerkdienst plaats ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Deze bijeenkomst is ook rechtstreeks op de radio te beluisteren. Joost van Steen presenteert de radiouitzending. De hele dag zendt het radiostation aangepaste muziek uit.

Ook Alphen Stad FM Sport staat op 9 april (14.00-18.00 uur) stil bij het schietdrama. Want terwijl heel Alphen op z'n kop stond, er helikopters boven Alphen vlogen, ambulances af en aan reden en zelfs het gerucht ging dat de dader zich ophield bij de voetbalvelden van ARC; werd de voetbalwedstrijd ARC-Rijnsburgse Boys afgewerkt. Haniff Harharah gaat met Niek Oosterlee en Sezer Aksoy terug in de tijd. De Alphense Rijnsburgse Boys-trainer Niek Oosterlee woont zelf op een steenworp afstand van de Ridderhof en ARC'er Sezer Aksoy kreeg vlak voor de wedstrijd te horen dat zijn broer Adem Aksoy was neergeschoten door Tristan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.