Gemeente Alphen aan den Rijn

Let op: de eikenprocessierups is er weer

De eerste eikenprocessierupsen zijn weer aangetroffen. Tussen mei en augustus kunnen deze beestjes zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen of luchtwegen.

De eikenprocessierups is de larve van de eikenprocessievlinder, een onopvallende nachtvlinder die in augustus eitjes legt. De eitjes komen in april uit, waarna de rups zes larvale stadia doorloopt. In de periode van mei tot en met juli heeft de rups de kenmerkende brandharen die zorgen voor verschillende klachten.

Wat doet de gemeente?

De gemeente spuit een biologisch middel op locaties waar veel mensen komen en waar het risico het grootst is. Dit zijn bijvoorbeeld locaties als scholen en kinderdagverblijven, sport- en spelplekken, zorgcentra, fietsroutes binnen de bebouwde kom en parken. Het middel zorgt ervoor dat de rupsen zich niet verder ontwikkelen en geen brandharen krijgen. Ook zijn er extra nestkastjes voor kool- en pimpelmezen opgehangen die de rupsen eten.

Wat te doen als je klachten hebt?

Ten eerste is het natuurlijk belangrijk om plekken met veel nesten te vermijden om te voorkomen dat je klachten krijgt. Ook is het tijdens je wandeling of fietstocht slim om je nek en hals te bedekken en lange kleding te dragen.

Als je toch klachten krijgt kun je de haren zelf verwijderen. Strip eerst je huid met plakband en spoel daarna af met lauw water. Als je veel jeuk hebt kan een verkoelende zalf of crème helpen. Ook kunnen anti-allergie tabletten de jeuk verlichten.

Als de klachten heftiger zijn is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts, bijvoorbeeld als je last krijgt van jeuk aan de ogen en spoelen met water niet helpt. Bel bij toenemende benauwdheid, dikke oogleden, lippen of tong direct 112.

Zie je een nest? Maak een melding bij de gemeente door te bellen naar 14 0172 of via de gemeentelijke website.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.