Eveline Verhoeve

Lezing in Bibliotheek Rijn en Venen: Welkom in Romeins Alphen!

Waarom hebben de Romeinen in Alphen aan den Rijn een castellum gebouwd? Wat doet het Romeinse leger hier en wie wonen hier nog meer een kleine tweeduizend jaar geleden? De antwoorden op deze en andere vragen komen zondag 3 september aan de orde in Bibliotheek Rijn en Venen aan de Aarkade.

Natuurlijk is er veel meer aan Romeins verleden in de gemeente Alphen aan den Rijn dan castellum Albaniana in het Alphense stadshart. Er is een tweede castellum in Zwammerdam, Nigrum Pullum, en er zijn militaire steunpunten langs de hele Oude Rijn binnen de gemeentegrenzen. In de Romeinse forten zijn garnizoenen gelegerd.

Bij beide castella horen echter ook bloeiende burgergemeenschappen, de kampdorpen oftewel vici. En, in het gebied zijn ook boerderijen te vinden. Beroemd zijn de Schepen van Zwammerdam: de platbodems die over de rivier goederen, en wellicht troepen, vervoeren en de boomstamkano’s die door vissers worden gebruikt.

De Alphense militaire en burgernederzettingen zijn onderdeel van de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk tussen pakweg de jaren 40 en 250. Door de ligging aan de rivier is een belangrijke taak het bewaken en beveiligen van transporten, mensen en goederen, over de rivier. De Limesgrens in Nedergermanië is een Unesco Wereld Erfgoed en Alphen aan den Rijn ligt hier middenin!

Uitgangspunt van de website RomeinsAlphen.nl en van de lezing zijn de vondsten die zijn gedaan tijdens de vele opgravingen in de afgelopen pakweg vijftig jaar. Wat is het eigenlijk? Waar dient het voor? Hoe ziet het eruit als het nieuw is? En wie zijn die mensen, leger en burgers, die hier wonen en werken? Er zijn nog altijd veel meer vragen dan antwoorden, maar toch zijn er feiten en kan er een goed beeld worden geschetst als introductie op het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.

Op 3 september vertelt Eveline Verhoeve van de website www.RomeinsAlphen.nl over het Romeinse verleden van de stad en de gemeente. De gratis lezing is van 14.00 tot 15.00 uur.  Welkom in Romeins Alphen is de eerste lezing in het nieuwe seizoen van de reeks Zin in Zondag.
Graag een plekje reserveren via de bibliotheek https://rijnenvenen.op-shop.nl/ingang/algemeen/13455/zin-in-zondag-welkom-in-romeins-alphen/03-09-2023


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.