Eveline Verhoeve

Lezing in Bibliotheek Rijn en Venen: Welkom in Romeins Alphen!

Waarom hebben de Romeinen in Alphen aan den Rijn een castellum gebouwd? Wat doet het Romeinse leger hier en wie wonen hier nog meer een kleine tweeduizend jaar geleden? De antwoorden op deze en andere vragen komen zondag 3 september aan de orde in Bibliotheek Rijn en Venen aan de Aarkade.

Natuurlijk is er veel meer aan Romeins verleden in de gemeente Alphen aan den Rijn dan castellum Albaniana in het Alphense stadshart. Er is een tweede castellum in Zwammerdam, Nigrum Pullum, en er zijn militaire steunpunten langs de hele Oude Rijn binnen de gemeentegrenzen. In de Romeinse forten zijn garnizoenen gelegerd.

Bij beide castella horen echter ook bloeiende burgergemeenschappen, de kampdorpen oftewel vici. En, in het gebied zijn ook boerderijen te vinden. Beroemd zijn de Schepen van Zwammerdam: de platbodems die over de rivier goederen, en wellicht troepen, vervoeren en de boomstamkano’s die door vissers worden gebruikt.

De Alphense militaire en burgernederzettingen zijn onderdeel van de Romeinse Limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk tussen pakweg de jaren 40 en 250. Door de ligging aan de rivier is een belangrijke taak het bewaken en beveiligen van transporten, mensen en goederen, over de rivier. De Limesgrens in Nedergermanië is een Unesco Wereld Erfgoed en Alphen aan den Rijn ligt hier middenin!

Uitgangspunt van de website RomeinsAlphen.nl en van de lezing zijn de vondsten die zijn gedaan tijdens de vele opgravingen in de afgelopen pakweg vijftig jaar. Wat is het eigenlijk? Waar dient het voor? Hoe ziet het eruit als het nieuw is? En wie zijn die mensen, leger en burgers, die hier wonen en werken? Er zijn nog altijd veel meer vragen dan antwoorden, maar toch zijn er feiten en kan er een goed beeld worden geschetst als introductie op het Romeinse verleden van Alphen aan den Rijn.

Op 3 september vertelt Eveline Verhoeve van de website www.RomeinsAlphen.nl over het Romeinse verleden van de stad en de gemeente. De gratis lezing is van 14.00 tot 15.00 uur.  Welkom in Romeins Alphen is de eerste lezing in het nieuwe seizoen van de reeks Zin in Zondag.
Graag een plekje reserveren via de bibliotheek https://rijnenvenen.op-shop.nl/ingang/algemeen/13455/zin-in-zondag-welkom-in-romeins-alphen/03-09-2023


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.