IVN Alphen aan den Rijn

Lezing over bedreiging weidevogels in De Wilck op dinsdag 19 maart

Het gaat niet zo goed meer met het weidevogelreservaat in omgeving Alphen aan den Rijn. Het gaat om de gebieden tussen Hazerswoude, Benthuizen en Zoeterwoude. 

De kleine zwaan, aanvankelijk reden om het gebied aan te wijzen als Natura 2000-gebied, laat het afweten en ook andere vogels worden bedreigd. De grutto bijvoorbeeld slaagt er nauwelijks meer in om hier zijn jongen groot te brengen.

Het weidegebied is zowel van belang voor de vogels die hier de winter doorbrengen, de wintergasten, als de vogels die er in het voorjaar broeden. Maar de overwinterende kleine zwaan vindt hier niet meer het voedsel van zijn gading, suikerbieten en aardappelen die na de oogst op het land blijven liggen. De broedvogels hebben te kampen met rovers, die zich aan hun eieren vergrijpen. En vervolgens lukt het ze amper om de kuikens vliegvlug te krijgen.

Al geruime tijd wordt bestudeerd hoe het de vogels vergaat en het afgelopen jaar is daar nieuw onderzoek aan toegevoegd. Vogelexpert en kenner bij uitstek van het gebied Johan van der Haven zal dinsdag 12 maart een lezing geven over dit onderzoek en de uitkomsten. De resultaten zijn verontrustend.

Praktische informatie

Wanneer: Dinsdag 19 maart van 19:30 - 21:30 uur

Locatie: Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15, 2403 NC Alphen aan den Rijn

Aanmelden: via lezingenIVNAlphen@gmail.com

Kosten: €4,- voor leden en €6,- voor niet-leden

IVN: Instituut Voor Natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie, verbindt mens en natuur. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. De lokale afdeling IVN Alphen a/d Rijn vindt u in het Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15 (in het Zegerslootgebied). Meer informatie vind je op de website.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:47

Koningskermis: dit zijn de openingstijden

Koningsdag is in optocht en dat betekent dat de kermis weer wordt opgebouwd! Van dinsdag 23 tot en met zondag 28 april 2024 is er weer een Koningskermis in het Europapark en aan de Evenaar.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Advertorial Voorstelling 20 apr. 2024 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Evenementen 20 apr. 2024 14:07

Dit is er in Alphen aan den Rijn te doen op Koningsdag

Op 27 april viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat er te doen is? Lees snel verder!