IVN Alphen aan den Rijn

Lezing over bedreiging weidevogels in De Wilck op dinsdag 19 maart

Het gaat niet zo goed meer met het weidevogelreservaat in omgeving Alphen aan den Rijn. Het gaat om de gebieden tussen Hazerswoude, Benthuizen en Zoeterwoude. 

De kleine zwaan, aanvankelijk reden om het gebied aan te wijzen als Natura 2000-gebied, laat het afweten en ook andere vogels worden bedreigd. De grutto bijvoorbeeld slaagt er nauwelijks meer in om hier zijn jongen groot te brengen.

Het weidegebied is zowel van belang voor de vogels die hier de winter doorbrengen, de wintergasten, als de vogels die er in het voorjaar broeden. Maar de overwinterende kleine zwaan vindt hier niet meer het voedsel van zijn gading, suikerbieten en aardappelen die na de oogst op het land blijven liggen. De broedvogels hebben te kampen met rovers, die zich aan hun eieren vergrijpen. En vervolgens lukt het ze amper om de kuikens vliegvlug te krijgen.

Al geruime tijd wordt bestudeerd hoe het de vogels vergaat en het afgelopen jaar is daar nieuw onderzoek aan toegevoegd. Vogelexpert en kenner bij uitstek van het gebied Johan van der Haven zal dinsdag 12 maart een lezing geven over dit onderzoek en de uitkomsten. De resultaten zijn verontrustend.

Praktische informatie

Wanneer: Dinsdag 19 maart van 19:30 - 21:30 uur

Locatie: Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15, 2403 NC Alphen aan den Rijn

Aanmelden: via lezingenIVNAlphen@gmail.com

Kosten: €4,- voor leden en €6,- voor niet-leden

IVN: Instituut Voor Natuureducatie

IVN, instituut voor natuureducatie, verbindt mens en natuur. IVN laat jong en oud beleven hoe leuk, gezond én belangrijk natuur is. Dat doen we met natuuractiviteiten, cursussen, projecten en campagnes. Zelf leren en doen staan altijd centraal. De lokale afdeling IVN Alphen a/d Rijn vindt u in het Bezoekerscentrum De Veenweiden, Burgemeester Bruins Slotsingel 15 (in het Zegerslootgebied). Meer informatie vind je op de website.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.