LGBT-vluchtelingen terug naar de Alphense opvang

Twee van de LGBT-vluchtelingen die woensdag 10 februari naar een opvanglocatie van Humantitas Rotterdam zijn vertrokken, keerden na één nacht terug naar de opvang in Alphen aan den Rijn. Over de reden van de terugkeer bestaat onduidelijkheid.

"Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn laat weten dat ze naar Alphen zijn teruggekeerd omdat ze zelf hun boodschappen en ziektekostenverzekering moeten betalen", zegt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support. "Maar dat is absoluut niet waar. De vluchtelingen krijgen gewoon geld om boodschappen te doen, ze hebben hier ieder 60 euro per week voor. Dit wordt betaald vanuit een gift. En qua ziektenkosten vallen ze nog gewoon onder het COA."

Kortekaas laat weten dat er andere redenen zijn voor de twee vluchtelingen om naar de Alphense opvang terug te keren. "Er is vanuit het COA tegen deze twee dames gezegd dat als ze nu vertrokken, hun plek in de Alphense opvang weg zou zijn", legt Kortekaas uit. "Deze twijfel heeft hen doen besluiten terug te gaan. Uiteraard willen ze wel veiligheid, maar ze willen ook dat alles volgens de regels van en in overleg met het COA gaat."

De twee vluchtelingen hebben het COA voor hun vertrek laten weten dat ze graag op papier willen hebben dat ze legaal naar een andere plek gaan. Deze toezegging hebben ze van het COA gekregen. "Maar het COA mag die toestemming wettelijk gezien helemaal niet schriftelijk geven", zegt Kortekaas.

De uitspraken van de Alphense burgemeester verbazen Kortekaas. "Ik hoop dat we snel met haar in gesprek kunnen over deze kwestie", laat Kortekaas weten.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:46

Kerstpakketten voor en door Alphenaren

Diaconaal Platform Alphen (DPA) en de Stichting Slimm organiseren dit jaar opnieuw een kerstpakkettenactie in Alphen. De Kerstpakkettenactie is er om iedere Alphenaar, waarvan iemand vindt dat hij of zij een steuntje in de rug verdient, een kerstpakket te bezorgen.

Calamiteiten vandaag 08:43

Persoon onder invloed springt meerdere keren van trap

In de nacht van zondag 17 op maandag 18 november reageerde de politie op een persoon die onder invloed van drugs compleet door het lint ging. Hierbij raakte de persoon en een agent gewond.

Evenementen gisteren 11:53

Begin december opnieuw Midwinter Fair in Archeon

In het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 december vindt de 17e editie van de Midwinter Fair in Archeon plaats. Tijdens het winterse festival gaat Archeon terug naar de oorsprong, naar de viering van de Midwinter.

Advertorial Horeca 16 nov. 2019 15:31

Voel je thuis bij Snackbar de Van Nesstraat

Als je binnenkomt word je ontvangen met een glimlach. En sinds kort bieden ze ook tafelservice aan. Welkom bij Snackbar de Van Nesstraat.

Evenementen 16 nov. 2019 14:02

Sinterklaas gearriveerd in het Alphense centrum

Sinterklaas en zijn Pieten zijn zaterdagochtend weer aangekomen in Alphen aan den Rijn. De goedheiligman kwam rond 11:30 uur aan op het Rijnplein, waar duizenden ouders en kinderen zich hadden verzameld.