N. Sluis
Natuur en recreatie

Lichtende nachtwolken zorgen voor prachtige lucht

In heel Nederland was gisteravond een prachtig spektakel te zien: lichtende nachtwolken. Ook boven Alphen zorgden de wolken voor een mooi schouwspel.

Het zeldzame verschijnsel laat zich alleen maar zien onder precies de juiste omstandigheden. De wolken zijn alleen te zien vlak na zonsondergang en vlak voor zonsopgang. IJskristallen op kleine stofdeeltjes in de wolken worden verlicht door de achter de horizon verdwenen zon, hierdoor ontstaat een lichtgevend effect. 

De lichtende nachtwolken liggen altijd hoog in de lucht, op zo'n 80 kilometer hoogte. Het is belangrijk dat er ook veel stof en waterdamp in de lucht zit anders is het verschijnsel niet mogelijk. Ook is het rond deze tijd van het jaar hoog in de atmosfeer het koudst.

De komende weken is er kans dat de lichtende wolken nog een keer voorkomen. Enkele foto's van het schouwspel in Alphen:

Foto: D. Lieftink

Foto: M. Camphuijsen

Foto: M. van der Aa

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Peutersurvival weer van start
Advertorial Sport vandaag 11:37

Peutersurvival weer van start

Vanaf september start De Thermen2 weer met een twaalfweekse cursus peutersurvival niveau 1. De Thermen2 geeft de cursus om kinderen tussen de 3 en de 4 jaar zelfredzaam te maken mochten zij onverhoopt te water raken.

NK Wakeboarden bij Wet 'n Wild
Sport gisteren 17:04

NK Wakeboarden bij Wet 'n Wild

Dit weekend vindt het NK Wakeboarden plaats bij Wet ’n Wild Wakepark. De beste Nederlandse wakeboarders zullen zich op zaterdag 24 en zondag 25 augustus verzamelen bij Wet ‘n Wild om te strijden om de titel ‘beste wakeboarder van Nederland’.