PR Archeon

Lida Dijkstra wint Archeon Thea Beckmanprijs 2023

De winnaar van de Archeon Thea Beckmanprijs 2023 is Lida Dijkstra met het boek Schaduw van Toet. De Jonge Beckman is dit jaar gegaan naar Astrid Sy met het boek Noem geen namen. Beide winnaars kregen een fraaie oorkonde, een geldprijs en de eer!

Zaterdag 16 september zijn in de Romeinse Herberg van Archeon de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs uitgereikt door Alphens wethouder onderwijs, Gert-Jan Schotanus, de voorzitter van de jury Hubert Slings en Archeon-directeur Jack Veldman.

Winnaar Archeon Thea Beckman

De jury heeft besloten de Thea Beckmanprijs 2023 toe te kennen aan Schaduw van Toet van Lida Dijkstra met illustraties van Djenné Fila en uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. De jury vindt dat Dijkstra een prachtig verhaal heeft geschreven waarin farao Toetanchamon, een van de bekendste onbekenden ter wereld, vakkundig en trefzeker in de historische context wordt gezet. De illustraties van Djenné Fila dragen eraan bij dat dit boek een feest is om (voor) te lezen.

Schaduw van Toet

Amany groeit in het oude Egypte op aan het hof van haar vader, farao Achnaton, en haar moeder, de wonderschone Nefertiti. Ondanks de luxe van een mooi nieuw paleis is haar leven niet gemakkelijk. Haar vader maakt zich niet geliefd bij het volk en haar opa heeft honger naar macht. Amany heeft al vijf zusjes als ze er een halfbroertje bij krijgt: Toetanchamon, een zwak jongetje met een scheef voetje – de toekomstige farao. Ze werpt zich op als zijn beschermer en leert hem alles wat hij moet weten. Als een schaduw leeft ze aan zijn zij, tot het noodlot toeslaat en haar eigen leven in groot gevaar is.

De korte film bij 'Schaduw van Toet' is gemaakt door Loes van de Laken, student van de Willem de Kooning Academie.

Jonge Beckmanprijs

De jonge juryleden van de Jonge Beckmanprijs hebben voor de Archeon Jonge Beckmanprijs 2023 een andere winnaar gekozen, namelijk Astrid Sy met haar boek Noem geen namen, ook uitgegeven door Luitingh-Sijthoff. De jeugdjury vindt het een prachtig boek waarin drie jonge vrouwen in het diepste geheim onder het oog van Duitse soldaten Joodse kinderen redden. Het bijzondere aan het verhaal, zo zegt de jeugdjury, is dat het een verhaal wordt verteld vanuit hulp aan onderduikers.

Noem geen namen

Rosie is kinderverzorgster en woont bij haar ouders in een levendige joodse buurt in Amsterdam. Kaat studeert rechten en heeft een moeizame relatie met haar rijke, kille ouders. Dan breekt de oorlog uit. Kaat komt in aanraking met een studentengroep in Utrecht, waar ze de stoutmoedige Josephine leert kennen. Onder het oog van de Duitse soldaten beginnen de drie jonge vrouwen in het diepste geheim met het redden van joodse kinderen. Wat volgt is een gevaarlijke weg…

De korte film bij 'Noem geen namen' is gemaakt door Jarmo Willering en Annabel Bakkum, studenten van de Willem de Kooning Academie.

Criteria 

Voor de toekenning van de Archeon Thea Beckmanprijs zoekt de jury elk jaar naar goed geschreven verhalen die een overtuigende historische insteek hebben. De vijf boeken die uiteindelijk zijn genomineerd, bieden stuk voor stuk mooie en meeslepende historische verhalen, goed verteld en naar het oordeel van de jury aantrekkelijk voor de doelgroep. Onder de criteria die de jury heeft toegepast, is een gelijkwaardige rol weggelegd voor literaire kwaliteit en historische zeggingskracht. De overtuigingskracht waarmee het verhaal historisch ingebed is, weegt zwaar mee in de beoordeling.

Genomineerden 2023

Els Beerten - De rest van ons leven - Querido, maart 2022
Lida Dijkstra - Schaduw van Toet - Luitingh-Sijthoff, oktober 2021
Jean-Claude van Rijckeghem - Onheilsdochter Querido, mei 2022
Astrid Sy - Noem geen namen - Luitingh-Sijthoff, april 2021
Anna Woltz - De Tunnel - Querido, mei 2022

Bij deze vijf titels werden door vijf studenten van de Willem de Kooning Academie korte films gemaakt. Deze zijn zaterdag bij de uitreiking gepresenteerd. 

Thea Beckmanprijs 2023 jury en genomineerden.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.