Blog Gemeente

Liesbeth Spies

Er is commotie ontstaan over neveninkomsten van burgemeester Spies en de gedragscode van de gemeente Alphen aan den Rijn. Iedereen dacht dat de zaak was afgehandeld, maar plotseling wordt het weer opgerakeld. Daarbij kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat het alleen nog gaat om persoonlijk gewin en pure stokerij.

Door goed onderzoekswerk van het AD, bleek dat eigenlijk niemand van de ambtenaren en de politici  de gedragscode voor de gemeente Alphen aan den Rijn ooit goed had gelezen. Ook burgemeester Spies niet. Van uiteenlopende kanten is me verzekerd dat ze echt ter goeder trouw is geweest en er vreselijk mee in haar maag zat. Ik heb het zelf ook gezien en geloof haar. Maar nu gaat het AD door waar ze hadden moeten stoppen.

Het bleek dat de gedragscode van de gemeente niet goed in elkaar zat. Daarop besloot de gemeenteraad in november het document te verbeteren. In IEDERS belang, ook dat van u en mij als burger, is er een streep onder de zaak gezet. Spies had publiekelijk spijt betuigd en had zich zelf waarschijnlijk harder bestraft dan wie dan ook. Er was netjes belasting betaald en ook nog een extra deel aan de gemeentekas afgedragen.  

Genoeg is genoeg

Iedereen verdient een tweede kans. Wie dan nog wat te zeuren heeft moet eens aan een verhaal uit de Bijbel denken. Een sensatiebelust publiek wilde een vrouw stenigen. Jezus nam het voor haar op en zei:  “wie zonder zonde is werpe de eerste steen”, waarna zelfs de grootste schreeuwers afdropen.

Toch is de zaak weer opgerakeld door het AD. Er zouden nieuwe “feiten” boven tafel gekomen zijn. De burgemeester heeft een paar jaar geleden in een brief raadslid André de Jeu gewaarschuwd de gedragscode niet te vergeten, bij zijn adviezen aan het zwembad. “Zie je wel, ze wist er dus wel van”, roept nu een aantal mensen. Dat is zeer de vraag, want dit soort dingen staan algemeen bekend in de gemeentewet en in alle daarvan afgeleide gedragscodes.

Enge mensen

Wat is echter WEL het geval: in de Alphense gemeenteraad zit een heel eng mens, Ank de Groot met haar splinterpartijtje RijnGouweLokaal. Samen met haar zoon Jantje houdt ze thuis dossiers bij van iedereen die er een beetje toe doet in Alphen. Volledig in strijd met de AVG-wet en zo achterbaks als wat. Die hebben die oude brief naar de krant gestuurd. Twee vliegen in 1 klap, want ze hadden ook nog een appeltje te schillen met de Jeu.

In Duitsland zouden ze zeggen “zum Kotzen”.  Ank haalt een belangrijk deel van haar stemmen uit kerkelijke kring, maar leest haar eigen Bijbel niet. Ze ziet wel de splinter bij iemand anders, maar vergeet de balk in eigen oog. Ank is ook oneerlijk. Zij had zelf de gedragscode ook niet gelezen. Daarin stond namelijk dat deze ook gold voor raadsleden en dus ook voor haar. Wanneer ga jij je salaris, dat je naast je raadsvergoeding, krijgt als assistente bij La Gro advocaten terugstorten? Wat een sprookje zal het voor je zijn geweest toen het AD jou het “geweten” van de raad noemde. Voor mij is het ook een sprookje hoor, maar dan met jou als graaiende heks in de hoofdrol. Het is een publiek geheim, dat jij en je stokende kompaan Wil Verschuur, alleen voor de poen in de raad zitten.

Weg met die lui, die ten koste van iedereen en zonder enig doel, lopen te zieken. Iemand, die bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen nog op Ank de Groot en haar medestokers Wil Verschuur en Iris van der Kolk stemt, kan ik niet meer serieus nemen.

Als laatste wil ik Liesbeth Spies een steuntje in de rug geven:

Beste Liesbeth,

je bent een prima burgemeester. Soms moet je daarom wel eens knopen doorhakken en vindt niet iedereen je dan even aardig. Ik heb echter gemerkt, dat je een lief mens bent en altijd belangstelling hebt voor anderen. Dat je ook een echt mens bent, soms zelfs kwetsbaar, omdat je nog steeds blij en enthousiast durft te zijn en met open blik de wereld inkijkt. Iemand als jij verdient het niet om zo afgebrand te worden. Zo iemand verdient juist ons respect, ook omdat Alphen aan den Rijn, beter dan ooit te voren bestuurd wordt door een prima college onder jouw voorzitterschap. Natuurlijk gaat er wel eens wat mis, maar per saldo is het een dikke plus. Mijn steun, maar die van heel veel anderen heb je voor een 2e termijn.

Liefs

Machiel van der Schoot


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 18:01

Bouwen in de Gnephoekpolder is lange termijn planning

De provincie Zuid-Holland is tegen nieuwbouw in de Gnephoek. Daarnaast zijn aan de zuidrand bedrijven gevestigd die niet zomaar kunnen verhuizen. Bovendien is de gemeente  geen grondeigenaar. Op de lange termijn is de Gnephoekpolder echter de ideale locatie voor een nieuwe woonwijk aan de rand van Alphen-Stad.

Politiek gisteren 17:09

Twee inwoners uit Alphen de dupe van kinderopvangtoeslag affaire

Eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat er ook in Alphen aan den Rijn slachtoffers zijn van de kinderopvangtoeslagen affaire. SP had hierover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Uit de antwoorden blijkt dat recentelijk twee inwoners uit Alphen zich hierover bij de gemeente hebben gemeld.

Verkeer en vervoer gisteren 16:40

Gratis gehandicaptenparkeerapp slaat nog niet aan

In juni 2019 had de gemeente Alphen aan den Rijn een primeur: als eerst gemeente van Nederland werd het mogelijk om te parkeren met een gratis gehandicaptenparkeerapp (GPA). Maar doordat een overgrote meerderheid van de kaarthouders de app nog niet gebruikt, moet een handhaver achter de nieuwe scanauto aanrijden.

Blog Opinie gisteren 16:01

Gelijkspel is een teleurstelling voor ARC, Alphense Boys haakt op alle fronten af

ARC kreeg zaterdag 15 februari bezoek van Capelle waarvan de uitwedstrijd redelijk simpel met 2-1 werd gewonnen. Dat zou dus op eigen veld opnieuw moeten kunnen, want de voormalige derde divisionist stond acht plekken lager op de ranglijst en moet hard knokken om een nieuwe degradatie te voorkomen.

Advertorial Cultuur gisteren 15:19

Voorjaarsvakantie in Parkvilla

Het is bijna vakantie! Op maandag 24 februari begint in Alphen de voorjaarsvakantie. Daarom draait Parkvilla twee leuke kinderfilms voor alle leeftijde: 'De Grote Boze Vos' en ‘Solan & Ludwig gaan naar de maan’.

Calamiteiten gisteren 14:53

Politie helpt jonge beschonken vrouwen

Afgelopen weekend hebben twee jonge vrouwen iets te diep in het glaasje gekeken. Zij konden niet meer op eigen kracht thuiskomen en hadden de hulp van de politie nodig.