Lockdown met een maand verlengd, nog geen besluit over verlenging avondklok

De lockdown wordt verlengd tot 2 maart. Wel kunnen basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Ook voor winkels is er een kleine versoepeling, zij mogen open voor het afhalen van bestellingen. Of de avondklok verlengd gaat worden is nog niet duidelijk.

"We zitten in een spannende, maar ook onzekere fase van de coronacrisis", zegt demissionair premier Rutte. Wat betekent dat voor de huidige coronamaatregelen? Deze worden verlengd tot 2 maart. Dat werd aangekondigd tijdens de persconferentie. Dit betekent ook dat er tot die tijd een dringend advies geldt om maximaal één persoon per dag thuis te ontvangen. Horecagelegenheden en doorstroomlocaties moeten tot die tijd ook dichtblijven. Er zijn wel een paar kleine versoepelingen mogelijk, die vind je hieronder.

Heropening basisonderwijs en kinderopvang

Basisscholen en de kinderopvang mogen wel open vanaf 8 februari. Om de risico's te beperken worden er wel strenge maatregelen genomen. De ministeries van OCW en SZW komen op zeer korte termijn met aanvullende richtlijnen om de verspreidingsrisico's op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken.

De buitenschoolse opvang mag nog niet open omdat er teveel kinderen van verschillende scholen samenkomen. Middelbare scholen mogen ook nog niet open. Er wordt wel onderzoek gedaan naar hoe de middelbare scholen op een veilige en verantwoorde manier weer open kunnen. Maar voor de voorjaarsvakantie zullen middelbare scholen in ieder geval niet opengaan. Examenleerlingen kunnen daar wel terecht.

Bestellen en afhalen bij winkels

Winkels mogen onder strenge voorwaarden open voor het bestellen en afhalen van producten. Dit is mogelijk vanaf 10 februari. Maar: de winkel zelf moet gesloten blijven, het afhaalpunt moet buiten zijn, afhalen gebeurt in je eentje, en er zit minimaal vier uur tussen bestellen en afhalen om funshoppen te voorkomen.

Avondklok

De avondklok geldt in ieder geval nog tot en met 10 februari. Over het verlengen van de avondklok is nog geen besluit genomen. Voordat er een besluit kan worden genomen, wacht het kabinet op het advies van het Outbreak Management Team. Vermoedelijk wordt daar dit weekend over besloten.

Routekaart

Daarnaast is ook de routekaart geüpdatet. Het kabinet zal deze bijgewerkte routekaart gebruiken bij de toekomstige besluitvorming over versoepelen of aanscherpen van maatregelen. De weg terug naar normaal zal met kleine stapjes gaan, zegt demissionair minister De Jonge. De nieuwe kaart heeft vier niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Er komt ook weer ruimte voor een regionale aanpak als het niveau omlaag kan. De inhoud van de routekaart zal regelmatig moeten worden aangepast aan de meest recente kennis over het virus en het effect van maatregelen.

De nieuwe routekaart vind je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.