Lockdown met een maand verlengd, nog geen besluit over verlenging avondklok

De lockdown wordt verlengd tot 2 maart. Wel kunnen basisscholen en de kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Ook voor winkels is er een kleine versoepeling, zij mogen open voor het afhalen van bestellingen. Of de avondklok verlengd gaat worden is nog niet duidelijk.

"We zitten in een spannende, maar ook onzekere fase van de coronacrisis", zegt demissionair premier Rutte. Wat betekent dat voor de huidige coronamaatregelen? Deze worden verlengd tot 2 maart. Dat werd aangekondigd tijdens de persconferentie. Dit betekent ook dat er tot die tijd een dringend advies geldt om maximaal één persoon per dag thuis te ontvangen. Horecagelegenheden en doorstroomlocaties moeten tot die tijd ook dichtblijven. Er zijn wel een paar kleine versoepelingen mogelijk, die vind je hieronder.

Heropening basisonderwijs en kinderopvang

Basisscholen en de kinderopvang mogen wel open vanaf 8 februari. Om de risico's te beperken worden er wel strenge maatregelen genomen. De ministeries van OCW en SZW komen op zeer korte termijn met aanvullende richtlijnen om de verspreidingsrisico's op basisscholen en kinderopvanglocaties verder te beperken.

De buitenschoolse opvang mag nog niet open omdat er teveel kinderen van verschillende scholen samenkomen. Middelbare scholen mogen ook nog niet open. Er wordt wel onderzoek gedaan naar hoe de middelbare scholen op een veilige en verantwoorde manier weer open kunnen. Maar voor de voorjaarsvakantie zullen middelbare scholen in ieder geval niet opengaan. Examenleerlingen kunnen daar wel terecht.

Bestellen en afhalen bij winkels

Winkels mogen onder strenge voorwaarden open voor het bestellen en afhalen van producten. Dit is mogelijk vanaf 10 februari. Maar: de winkel zelf moet gesloten blijven, het afhaalpunt moet buiten zijn, afhalen gebeurt in je eentje, en er zit minimaal vier uur tussen bestellen en afhalen om funshoppen te voorkomen.

Avondklok

De avondklok geldt in ieder geval nog tot en met 10 februari. Over het verlengen van de avondklok is nog geen besluit genomen. Voordat er een besluit kan worden genomen, wacht het kabinet op het advies van het Outbreak Management Team. Vermoedelijk wordt daar dit weekend over besloten.

Routekaart

Daarnaast is ook de routekaart geüpdatet. Het kabinet zal deze bijgewerkte routekaart gebruiken bij de toekomstige besluitvorming over versoepelen of aanscherpen van maatregelen. De weg terug naar normaal zal met kleine stapjes gaan, zegt demissionair minister De Jonge. De nieuwe kaart heeft vier niveaus: waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Er komt ook weer ruimte voor een regionale aanpak als het niveau omlaag kan. De inhoud van de routekaart zal regelmatig moeten worden aangepast aan de meest recente kennis over het virus en het effect van maatregelen.

De nieuwe routekaart vind je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Cultuur vandaag 17:43

Filmdiner No Reservations met Catherine Zeta-Jones

De titel van het nieuwe filmdiner op 5, 6 en 7 maart wekt wat verwarring: dit filmdiner is zeker te reserveren. Het concept van thuis een film kijken en tegelijk eten wat je ziet in de film is deze keer met steractrice Catherina Zeta-Jones in de film No Reservations.

Coronavirus in Alphen vandaag 17:00

Het vaccineren in Alphen is nu echt begonnen: “Laat die vaccins maar komen!”

Rond 08:00 uur werd de eerste prik gezet in de tot vaccinatielocatie omgebouwde tennishal van Nieuwe Sloot. Dagelijks zullen daar zo’n driehonderd 80+’ers worden gevaccineerd, maar de daadwerkelijke capaciteit ligt hoger. “In een maand tijd zouden we heel Alphen kunnen vaccineren”, zegt burgemeester Liesbeth Spies.

Calamiteiten vandaag 15:29

Motorrijder komt ten val op Leidse Schouw

Maandagmiddag 1 maart is er een motorrijder ten val gekomen op de Leidse Schouw. Bij het eenzijdige ongeval kwamen meerdere hulpdiensten ter plaatse. 

Van 0 naar 20 vandaag 14:54

Van 0 naar 20: Mitchell en Stefan zijn er bijna

Het moment komt dichter en dichterbij dat Mitchell en Stefan toch echt die 20 kilometer moeten gaan rennen. Allebei zijn ze op de goede weg. Ze zijn er bijna. Tijd voor wat laatste tips!

Alphense Zendmast vandaag 14:06

Alphense zendmast maandagavond rood en groen verlicht

Het verzoek kwam vanuit Kees Kraamer om de Alphense zendmast maandagavond rood en groen te verlichten. Dit doet hij voor zijn hardloopgroepje, met in het bijzonder voor Peter Zuidam. En dat levert ongetwijfeld een leuk moment op, want Kees en Peter zijn beide kleurenblind.