AlphensEV

Lokale energie moet naar lokale gemeenschap

De gemeente gaat aan de slag met het idee dat lokaal opgewekte energie, bijvoorbeeld zonneparken of windmolens, zoveel mogelijk ook lokaal gebruikt moet worden. Met andere woorden: de in Alphen aan den Rijn opgewekte energie moet door Alphenaren worden gebruikt.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 24 november heeft wethouder Relus Breeuwsma een motie van de raad overgenomen waarin de opdracht is om beleid te maken zodat lokale energie ook lokaal wordt gebruikt. "Aan het einde van het eerste of begin van het tweede kwartaal krijgt de gemeenteraad een concept. Daar moet de raad dan over praten om tot een goed plan te komen. Daarna pas kunnen we beleidskaders maken."

Het idee achter de motie van GroenLinks, gesteund door vrijwel de hele raad, is om energie lokaal te maken en te gebruiken. "Dan hoeven we niet terug te leveren aan het netwerk en is dat een uitdaging minder", legt raadslid Erik van Zuylen uit. "Omdat er geen wettelijke mogelijkheid is om dit af te dwingen, moeten we deze optie zoveel mogelijk stimuleren."

Peter Versteeg van Nieuw Elan wijst ook op een ander aspect: "Het is belangrijk dat wij als gemeenschap eigendom hebben en betrokken zijn bij onze eigen energievoorziening."

De motie staat hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.