Politiek

Alphens maaibeleid matcht niet met 'bijvriendelijke stad'

Uit een brief van het IVN aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn blijkt dat het maaibeleid en bermenbeheer een stuk beter kan. Maaien omdat er klagers zijn, maakt dat de bermen niet tot bloei komen, niet uitzaaien en onvoldoende voedsel voor de bij leveren.

"Wij willen het maaibeleid en bermbeheer in het openbaar bespreken, zodat iedereen mee kan praten en ook weet wat het beleid is en waarom", aldus Wouter van Cleef namens GroenLinks in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 18 oktober. "In het coalitieakkoord staat dat we van buiten naar binnen gaan werken. Dit is een goede kans om dat dan ook te doen."

IVN Vrienden van het Heempad Boskoop trekt aan de bel, maar het had evengoed de Alphense afdeling kunnen zijn die in een brief aan de gemeenteraad haar zorg uitspreekt. Burgemeester en wethouders wilden de brief zelf beantwoorden, maar de raad wil het onderwerp bespreken. Binnenkort zal dit dan ook gebeuren.

Briefschrijver Hans van Dam stelt namens de IVN-afdeling dat het bermenbeleid haaks staat  op het groene bijenbeleid. "Het siert de gemeente dat zij haar uiterste best doet om het iedereen naar de zin te maken. Als Greenport, Dorpsraad Boskoop en kwekers klagen over zaadpluis wordt het beheer daar op afgestemd. Dat is niet altijd in overeenstemming met een ander streven: Alphen aan den Rijn, de groenste en bijen vriendelijkste."

Beleid
De gemeente Alphen aan den Rijn streeft naar een beleid van buiten naar binnen en luistert daarom zoveel als mogelijk naar inwoners, bedrijven en organisaties. Dat heeft als resultaat dat klachten over zaadpluis door individuele kwekers, de Boskoopse dorpsraad en de Greenport serieus worden genomen. De bermen worden snel gekortwiekt.

Dat staat echter haaks op het streven om een groene gemeente te zijn met een overvloed aan bijvriendelijke bermen, plantsoenen en tuinen. Er moeten dan juist zoveel mogelijk inheemse bloeiende planten staan die zaad moeten kunnen vormen. Dat is het advies van het IVN en andere natuurorganisaties, alsmede Groene Cirkel Bijenlandschap.

Het IVN komt met een aantal voorbeelden waarbij voorrang is gegeven aan de klagers of waarbij de kalender belangrijker bleek dan de daadwerkelijke situatie. Zo is in juli te vroeg gemaaid aan de Compierekade tussen Alphen en Boskoop, Spoelwijksekade en het Zwarte Pad. In juni gebeurde hetzelfde op natuurpad Bedelaarsbos, de wandelroute tussen Boskoop en Alphen. Het schrijnendste voorbeeld is wellicht dat van de grote zomerbeurt op 27 augustus van het Zwarte Pad en de Compierekade waarbij het zaadproces van veel inheemse planten is afgebroken.
Dat deze maaibeurten onnodig zijn, blijkt uit het voorbeeld van het Reeuwijkse beheer: "Het laat zien hoe mooi en functioneel bloemrijke bermen in kwekerijgebied kunnen zijn."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Peutersurvival weer van start
Advertorial Sport vandaag 11:37

Peutersurvival weer van start

Vanaf september start De Thermen2 weer met een twaalfweekse cursus peutersurvival niveau 1. De Thermen2 geeft de cursus om kinderen tussen de 3 en de 4 jaar zelfredzaam te maken mochten zij onverhoopt te water raken.

NK Wakeboarden bij Wet 'n Wild
Sport gisteren 17:04

NK Wakeboarden bij Wet 'n Wild

Dit weekend vindt het NK Wakeboarden plaats bij Wet ’n Wild Wakepark. De beste Nederlandse wakeboarders zullen zich op zaterdag 24 en zondag 25 augustus verzamelen bij Wet ‘n Wild om te strijden om de titel ‘beste wakeboarder van Nederland’.