GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

Maak Alphense ambities concreter

In de raadsvergadering van 15 februari is de motie van GroenLinks overgenomen om concrete Alphense ambities te formuleren voor de Regionale Investeringsagenda (RIA), die in april 2024 wordt vastgesteld. Volgens GroenLinks raadslid Erik van Zuylen biedt die agenda veel kansen om de gemeente nog groener, duurzamer en bruisender te maken.

Kansen voor Alphen

Hij legt uit: ‘We zijn sowieso blij met het investeringsplan, omdat het aansluit op veel van de thema’s die wij belangrijk vinden. Er zijn veertien investeringsprojecten, onder andere op gebied van natuur, duurzaamheid, onderwijs en groene mobiliteit. Maar dan moeten we wel duidelijk zijn in wat we willen. We zien in de RIA dat de plannen voor Leiden al vrij ver zijn uitgewerkt, maar voor Alphen nog niet. Daarom moeten we er druk op zetten dat Alphen goed wordt meegenomen in de uitwerking van de plannen. Een voordeel is ook dat je met een investeringsagenda goede kansen hebt om subsidie te krijgen, bijvoorbeeld vanuit de Provincie, het Rijk, of Europa. Dan moet je wel weten wat je wilt.’

Groenblauwe kracht

Een van de regionale investeringsprojecten in de RIA is ‘Groenblauw raamwerk’. Volgens Van Zuylen liggen daarvoor veel kansen in de gemeente Alphen. ‘Het college heeft de ambitie om 100.000 bomen te planten. Door middel van dit investeringsproject zou dat werkelijkheid kunnen worden! Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van bestaande natuur, zoals het Zaanse Rietveld, het Irenebos of het Bentwoud. Dit zou meteen de recreatieve functie van deze gebieden kunnen versterken.’

Alternatieven voor de auto

Een ander plan in de RIA is het verbeteren van Knooppunt Leiden Centraal: vanuit Leiden moet je zo veel mogelijk met fiets of ov kunnen doorreizen in de regio. ‘Hiervoor zouden ook voorzieningen moeten komen bij de stations in onze gemeente,’ zegt Van Zuylen, ‘zodat het bijvoorbeeld mogelijk is om vanuit de trein over te stappen op een elektrische deelfiets of elektrische deelauto. Denk aan station Alphen aan den Rijn, maar ook aan de stations in Boskoop en het toekomstige station Hazerswoude-Rijndijk. Zeker vanuit de stations in de kernen doe je er vaak lang over om ergens in het dorp te komen. Met een elektrische fiets kan je op een snelle en comfortabele manier op alle plekken in Boskoop komen. We willen ernaartoe dat in de toekomst de fiets en het ov een realistisch alternatief worden voor de auto.’

Aan de slag

In april wordt de investeringsagenda definitief vastgesteld. Vervolgens gaat het college van B&W aan de slag met de uitwerking voor Alphen. Wethouder Van der Ham heeft toegezegd de raad op de hoogte te houden. GroenLinks is tevreden. ‘We hopen dat het college dit voortvarend oppakt,’ zegt Van Zuylen. ‘Op die manier kunnen we echt aan de slag!’ 


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.