Maak Het Hart Niet Hard

Maak Het Hart Niet Hard: "Besluitvorming Gnephoek is onzorgvuldig en ondemocratisch"

Bouwen of niet bouwen? Deze vraag werd jarenlang gesteld over de Gnephoek. Dit najaar heeft Kuijken een advies gegeven aan minister De Jonge, waarin hij adviseert wel te bouwen. Vereniging ‘Maak Het Hart Niet Hard’ is het echter niet eens met de landelijke bemoeienis.

In het advies van Wim Kuijken, voormalig Deltacommisaris, stelde hij dat er 5.500 nieuwe woningen gebouwd kunnen worden in de Gnephoek. Met dit scenario kunnen bestaande natuurwaarden worden versterkt en kan op een duurzame manier gebruik gemaakt worden van de bodem. Het aantal woningen zal bijdragen aan de woningbehoefte van Alphen aan den Rijn.

Niet iedereen is echter voorstander van bouwen in Gnephoek en veel inwoners begrijpen niet waarom ministers zich bemoeien met regionale en lokale kwesties. Zo ook vereniging ‘Maak Het Hart Niet Hard’. In tientallen plaatsen in Alphen aan den Rijn heeft de vereniging posters opgehangen om aandacht te vestigen op het “onzorgvuldige en ondemocratische karakter van het besluitvormingsproces over de Gnephoek”.

Financiële belangen

“Projectontwikkelaars en grondspeculanten hebben ongewoon grote financiële belangen bij omzetting van landbouwgrond in grond voor woningbouw”, stelt de vereniging. “Bij hun lobbywerk hebben de Gemeente en projectontwikkelaars bovendien zeer actieve hulp gehad van Tweede Kamerleden. Met een motie dwongen zij - die helemaal niet over toewijzing van bouwlocaties gaan - Minister De Jonge in te grijpen en de ‘dwarsliggende’ Provincie Zuid-Holland buitenspel te zetten.”

‘Maak Het Hart Niet Hard’ heeft kritiek op de gemeente omdat zij bewoners niet hebben geraadpleegd. “Wij vinden het ontoelaatbaar dat iedereen en alles zich mag bemoeien met een regionale en lokale kwestie. En dat een gezonde leefomgeving minder belangrijk lijkt te zijn dan financiële en politieke belangen”, aldus de vereniging.

Oproep van de vereniging

“Wij roepen bestuurders op om ‘lef’ te hebben om de kwaliteiten van het Groene Hart te respecteren en in de plannen te borgen”, laat ‘Maak Het Hart Niet Hard’ weten. Daarom vragen zij het volgende van de betrokken partijen:

  • Een zuiver democratisch proces te volgen. En de echelons met hun eigen verantwoordelijkheden, en met name de Provincie en het Waterschap, te respecteren
  • Niet alleen naar huidige behoeften maar ook die van generaties na ons te kijken
  • De burgers op korte termijn te betrekken
  • Onafhankelijk te opereren van het grote geld van projectontwikkelaars en andere grondspeculanten.

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:47

Koningskermis: dit zijn de openingstijden

Koningsdag is in optocht en dat betekent dat de kermis weer wordt opgebouwd! Van dinsdag 23 tot en met zondag 28 april 2024 is er weer een Koningskermis in het Europapark en aan de Evenaar.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Advertorial Voorstelling 20 apr. 2024 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Evenementen 20 apr. 2024 14:07

Dit is er in Alphen aan den Rijn te doen op Koningsdag

Op 27 april viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat er te doen is? Lees snel verder!