Daya Hendriks

Maak kennis met Daya Hendriks: “Muziek werd ons met de paplepel ingegoten”

Liefde voor muziek. Daya Hendriks (19) heeft het met de paplepel ingegoten gekregen. Zingen, dansen en performen zit haar in het bloed. De jonge Alphense timmert inmiddels hard aan de weg via YouTube en Instagram. “Mijn grote droom is om door te breken met mijn eigen nummers.”

Gooi een beetje Ariana Grande, Aretha Franklin, Mariah Carey en Jessie J. in de blender en je hebt de inspiratie van Daya Hendriks. Ariana Grande is toch wel haar belangrijkste invloed en dan niet alleen door haar muziek. “Ik deel zo ontzettend het powerwoman-gevoel met haar, echt niet normaal”, bewondert Daya de R&B/pop-artiest. “Met name in de muziek en de kunst zijn vrouwen zoveel meer dan alleen een plaatje. Het zijn inspirerende persoonlijkheden met invloed en overtuigingen”, stelt ze serieus. “Ik vind het belangrijk om dat ook na te streven: gewoon goeie muziek met sterke teksten dus!”, lacht ze vervolgens.

Muzikale genen

Daya’s liefde voor muziek begon al vroeg. “Muziek werd ons met de paplepel ingegoten. Er stond thuis altijd muziek op! Alle denkbare muziekstromen vulden de huiskamer terwijl er ondertussen ook nog waar mogelijk op gedanst werd. Op vakantie zongen we in de auto met open ramen hard mee met niet altijd even verantwoorde teksten”, lacht Daya, “Ik herinner me dat we luidkeels meezongen met Prince, en dat de lokale bewoners in de Dordogne met gefronste wenkbrauwen naar ons keken. Het was maar goed dat we daar op doorreis waren!”

Youtube en Instagram

Sinds een aantal maanden brengt Daya wekelijks een nieuwe cover uit op YouTube. Het opnemen van covers en de bijbehorende clips nemen behoorlijk wat tijd in beslag naast haar studie aan de Erasmus Universiteit. Maar het geeft wel een hoop voldoening: steeds meer mensen weten de weg te vinden naar haar YouTube-kanaal en naar haar socials.

Het opnemen van covers vindt ze geweldig, maar de grote droom van de geboren en getogen Alphense is een carrière opbouwen met haar eigen nummers. Daya: “Met eigen nummers kan ik vertellen wat ik wil vertellen en zijn het niet andermans woorden en emoties.” En die woorden en emoties beperken zich niet tot eenvoudige liedjes. De 19-jarige deelt graag haar overtuigingen, in haar liedjes en ook op haar Instagram. “Artiesten moeten iets uitstralen en ergens voor staan en veel meer zijn dan alleen een koppie, een mooie zangstem en wat liedjes”, zegt Daya stellig.

Kilometers maken

In 2012 mocht Daya meedoen aan The Voice Kids, het eerste seizoen. Ze reikte tot in de battles. Daya “Het was zo gaaf om hieraan mee te doen. Ik heb er veel van geleerd, waaronder het feit dat ik het geweldig vind om op een podium voor publiek te staan.”

Sindsdien heeft ze veel kilometers gemaakt, zowel in band-verband als solo. Ze is begonnen met het schrijven van haar eigen songs en in de tweede helft van 2020 verwacht ze een EP uit te brengen. Uiteraard zal die via de bekende streaming-diensten te vinden zijn, waar nu al haar eerste covers op verschijnen.

Maar live optreden vindt ze het allermooiste. “Als mensen speciaal naar je komen kijken omdat jouw muziek ze raakt, dat hoe je het brengt emoties losmaakt, dat is mijn belangrijkste motivatie. Ik wil op het podium vlammen en voor de volle 100% mezelf helemaal geven.”

Zomerspektakel aan het Meer

Ze vervolgt: “Natuurlijk is één van mijn doelen om voor het eerst mijn eigen songs uit te brengen en die met iedereen te delen”, glundert Daya. “Maar het allermooiste lijkt me wel om in mijn eigen stad voor het eerst als solo-artiest op het Zomerspektakel aan het Meer te staan. Hoe waanzinnig is het om voor 15.000 mensen je eigen show neer te mogen zetten en mensen te bewegen?!”

Helemaal nieuw zou dat niet voor haar zijn: in 2012 had ze al een collab met Adlicious en in 2019 werd ze door Xander de Buisonjé gevraagd voor de Guilty Pleasures by Xander & Friends. “Dat was ongelooflijk! Optreden voor bijna 15.000 mensen met een fantastische artiest als Xander, zijn bizarre band en al die andere artiesten is een mega-ervaring geweest. Maar ik zou daar dus nog graag een schepje bovenop doen”, grinnikt ze.

Benieuwd naar de muziek van Daya? Kijk dan op Instagram @dayahendriks of YouTube dayahendriks.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:50

Burgemeester en wethouders teleurgesteld in houding Rijksoverheid

Het college van burgemeester en wethouders van Alphen aan den Rijn is niet blij met de Nederlandse politiek. De Rijksoverheid blijft vasthouden aan bezuinigingen op het Gemeentefonds. Daarom moeten alle gemeenten fors bezuinigen. Vanuit het Alphense college wordt geprobeerd om, samen met andere gemeenten, druk uit te oefenen op het Rijk om meer geld beschikbaar te stellen.

Politiek vandaag 14:34

Bezuinigen op sporthallen en zwembad

In de bezuinigingsplannen van het Alphense college van burgemeester en wethouders zit ook een aantal maatregelen voor de sportvoorzieningen. Er wordt vooralsnog maar één binnenhal aan De Bijlen gebouwd en zwembad De Hoorn wordt waarschijnlijk afgestoten.

Advertorial Muziek vandaag 13:18

Een tribute aan Steely Dan zoals nooit tevoren

In de wereld van Steely Dan-liefhebbers staat The Royal Dutch Scam hoog aangeschreven, zowel nationaal als internationaal. Met een tienkoppige band van topmuzikanten, onder leiding van frontman Lo van Gorp, weten ze de magie van Steely Dan's legendarische studio-albums zoals 'Gaucho' en 'Aja' moeiteloos tot leven te brengen op het podium.

Politiek vandaag 12:06

Gratis anderhalf uur parkeren in Alphens centrum wordt afgeschaft

De eerste anderhalf uur gratis parkeren in de grote parkeergarages, achter de slagboom, wordt afgeschaft. Voortaan is het eerste halfuur gratis en het uur erna kost 1 euro. Het algemene parkeertarief gaat na deze anderhalf uur met vijftig cent per uur omhoog naar 3 euro.

Overige vandaag 10:49

Veilig met de fiets de weg op

Alphen Vitaal organiseert in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland, fietsservice Totaal en een fysiotherapeut Djim Kromhout een tweedaagse fietscursus speciaal voor volwassenen en senioren die zich onzeker voelen op de fiets.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 09:23

The Center of Beauty Institute wint prestigieuze Beauty Award

Na een ondernemersreis van bijna acht maanden heeft The Center of Beauty Institute de prestigieuze Beauty Award 2024 gewonnen voor Dé Beste Schoonheidssalon van Nederland. "Ik kan het bijna niet geloven. Wat begon als een droom, werd een plan en uiteindelijk een doel," aldus eigenaresse Carmen. "Het doel om mee te doen met de Beauty Award was om ervan te leren, mezelf verder te ontwikkelen en mijn bedrijf eens goed onder de loep te nemen."