Barbara Koppe

Maak kennis met Gert - de lijsttrekker van D66 Alphen a/d Rijn

De komende weken kijkt de D66 fractie op Alphens.nl terug op een aantal belangrijke onderwerpen en besluiten die in de huidige zittingsperiode van de Gemeenteraad aan de orde zijn geweest. Aansluitend daarop komen de D66 plannen voor de nieuwe zittingsperiode na de Gemeenteraadsverkiezingen van 2022 voorbij. We gaan de komende weken hierover in gesprek met de huidige fractievoorzitter en lijsttrekker voor de verkiezingen 2022 van D66, Gert van den Ham.

Allereerst een kleine introductie. Wie is Gert van den Ham?

“Ik ben 60 jaar, gehuwd, heb prachtige kinderen en woon nu ruim twaalf jaar in Alphen aan den Rijn. Ik ben werkzaam als consultant in de publieke sector. Na eerst met name gewerkt te hebben in de financiële sector, besteed ik inmiddels zo’n 80 procent van mijn tijd in het onderwijsdomein. Vier jaar geleden ben ik als raadslid gekozen en na het vertrek van de vorige fractievoorzitter (Inge Prins) werd ik drie jaar geleden fractievoorzitter van D66 hier in Alphen. En nu ben ik daarnaast ook lijsttrekker voor de gemeenteraadverkiezingen 2022! Ik draag al mijn hele leven mijn steentje bij aan de samenleving en graag zet ik dat ook de komende jaren in Alphen aan den Rijn voort. Zo ben ik bijvoorbeeld sinds kort lid van de adviesraad Stichting WerkVinden 2.0. Ik wil met een goede en sterke D66-fractie de gemeente dienen.”

Een druk bestaan dus, maar is er toch ook nog wat tijd voor hobby’s?

“Ik ben een actief wandelaar en zwem heel graag. Ik vind het heerlijk om samen met mijn vrouw een werkdag te starten met een half uurtje zwemmen in zwembad De Hoorn. Maar ik ben eerlijk als ik daarbij gelijk zeg dat dit er de laatste weken wat bij in is geschoten. Daarnaast probeer ik af en toe wat te bewegen in de sportschool. Verder kan ik enorm genieten van het afsluiten van een mooie zomerdag in onze boot op het water rondom Alphen. Overigens kunnen werk en hobby ook prima elkaar versterken. Wandelen is namelijk een prima gelegenheid om alles van wat er leeft in de gemeente Alphen van dichtbij te aanschouwen. Als er in de gemeenraad wordt gesproken over een bepaalde wijk of een bepaald gebied, dan is dat vaak voor mij direct een goede reden om mijn volgende wandeling daar te houden. Aangenaam en nuttig gecombineerd!”

Hoe kijk jij in zijn algemeenheid terug op de afgelopen zittingsperiode?

“Volgens mij deden wij als D66 in de gemeenteraad een aantal zeer goede dingen voor de bewoners van Alphen aan den Rijn. Natuurlijk zijn we het niet altijd met elkaar eens en kan het soms wel wat 'schuren', maar dat geeft niet. Zonder schuren geen glans, zullen we maar zeggen. En ik ben trots op wat we met onze D66 fractie op een aantal dossiers hebben bereikt.”

De komende weken gaan we daar uitgebreid op in, Gert. Maar eerst ter afsluiting van dit eerste artikel iets algemeens. Een kiezer stemt op D66, maar hoe weet hij of zij of de fractieleden de juiste standpunten innemen? Met andere woorden: kunnen de kiezers van D66 voldoende vertrouwen hebben in de standpunten die de D66 fractie inneemt?

“Hierop wil ik graag een realistisch antwoord geven. Een 100% tevredenheidsgarantie op individueel niveau kan ik natuurlijk niet geven. Iedere politieke partij kent het dilemma: je wilt iedere kiezer tevredenstellen, toch ontkom je er niet aan om soms een besluit te nemen dat voor een individuele kiezer minder goed uitpakt. Noem dat maar het lot van volksvertegenwoordiger zijn. Dat is erg vervelend, maar je ontkomt er nou eenmaal niet aan. De kiezers kunnen ervan uitgaan dat standpunten worden ingenomen langs de lijnen van het verkiezingsprogramma. Het hebben van vertrouwen in een goede aanpak is voor de kiezers belangrijker dan het hebben van applaus op ieder besluit. Maar je moet altijd kunnen uitleggen waarom soms een algemeen belang uitstijgt boven een individueel belang.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.