112HM.nl

Maandenlange celstraf voor Alphenaren die drugs naar België smokkelden

Vier Alphenaren worden verdacht van het vervoeren van een flinke hoeveelheid wiet en hasj van Alphen aan den Rijn naar Charleroi, België. Het zou gaan om een professionele drugsbende. Twee van de verdachte Alphenaren zijn nu door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf.

Naar aanleiding van tips over witwassen via een shishalounge startte de politie in 2019 een onderzoek. Dat onderzoek liep alleen iets anders dan voorzien. Het bleek niet te gaan om hennepkwekers, maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door, vaak aan buitenlandse klanten.

Drugssmokkel

De drugs werden opgeslagen op verschillende locaties en vervolgens in de verborgen ruimte van een busje over de grens gesmokkeld. Tussen november 2019 en februari 2020 zou de drugslijn tussen Alphen aan den Rijn en Charleroi actief gebruikt zijn; volgens het Openbaar Ministerie (OM) reed het busje in slechts vier maanden tijd maar liefst dertig keer heen en weer.

De chauffeur van het busje was een 29-jarige Alphenaar. Hij werd in februari 2020 in zijn kraag gegrepen in België nadat een observatieteam toezag hoe de tassen met drugs overgedragen werden aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Bij doorzoeking van het busje vond de politie acht kilo hennep.

Celstraffen

Tijdens de zitting twee weken geleden beriep de Alphense chauffeur zich op zijn zwijgrecht. Het OM eiste 36 maanden cel tegen de Alphenaar. De rechtbank kwam uit op een iets lagere celstraf, namelijk van 34 maanden. De € 140.000 aan inkomsten die hij binnen heeft gehaald met de drugssmokkel moet hij afstaan aan de overheid.

Tegen de 35-jarige Alphenaar eiste het OM twee weken geleden een celstraf van 44 maanden. Zijn rol bij de drugssmokkel was kleiner dan de andere verdachten, maar in de eis nam het OM ook de vier kilo MDMA mee die bij een huiszoeking was aangetroffen. De rechtbank heeft de Alphenaar 42 maanden celstraf opgelegd. Daarnaast moet hij de € 43.000 winst die hij over heeft gehouden aan de drugssmokkel terugbetalen aan de overheid.

De twee andere Alphense verdachten (32 en 33 jaar oud) in deze zaak zullen op een later moment voorkomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 16:27

Alphenaar Lars voltooit historische Noordzee-oversteek op waterstofboot

Lars Wielinga (25) uit Alphen aan den Rijn heeft samen met het TU Delft Hydro Motion Team geschiedenis geschreven door op 11 juli 2024 als eerste met een volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over te steken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.  

Calamiteiten vandaag 13:37

Fietsster gewond bij aanrijding op de Noorderkeerkring

Zaterdagochtend heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Het ongeval vond plaats rond 12:00 uur en leidde tot een snelle inzet van de hulpdiensten, inclusief de traumahelikopter.  

Werken vandaag 12:09

Vacatureoverzicht week 28: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Overige gisteren 17:01

Remco Kouwenhoven van ProviderCheck deelt handige tips om te besparen op internet en sim-only abonnementen

In deze tijden waarin alles steeds duurder wordt, is het voor veel mensen een uitdaging om de maandelijkse uitgaven onder controle te houden. Vandaag spreken we met Remco Kouwenhoven, Alphenaar en medeoprichter van vergelijkingswebsite ProviderCheck. Hij geeft ons enkele waardevolle tips om te besparen op internet en sim only abonnementen. We zitten met hem aan de koffie om te horen welke adviezen hij voor zijn dorpsgenoten heeft.