112HM.nl

Maandenlange celstraf voor Alphenaren die drugs naar België smokkelden

Vier Alphenaren worden verdacht van het vervoeren van een flinke hoeveelheid wiet en hasj van Alphen aan den Rijn naar Charleroi, België. Het zou gaan om een professionele drugsbende. Twee van de verdachte Alphenaren zijn nu door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf.

Naar aanleiding van tips over witwassen via een shishalounge startte de politie in 2019 een onderzoek. Dat onderzoek liep alleen iets anders dan voorzien. Het bleek niet te gaan om hennepkwekers, maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door, vaak aan buitenlandse klanten.

Drugssmokkel

De drugs werden opgeslagen op verschillende locaties en vervolgens in de verborgen ruimte van een busje over de grens gesmokkeld. Tussen november 2019 en februari 2020 zou de drugslijn tussen Alphen aan den Rijn en Charleroi actief gebruikt zijn; volgens het Openbaar Ministerie (OM) reed het busje in slechts vier maanden tijd maar liefst dertig keer heen en weer.

De chauffeur van het busje was een 29-jarige Alphenaar. Hij werd in februari 2020 in zijn kraag gegrepen in België nadat een observatieteam toezag hoe de tassen met drugs overgedragen werden aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Bij doorzoeking van het busje vond de politie acht kilo hennep.

Celstraffen

Tijdens de zitting twee weken geleden beriep de Alphense chauffeur zich op zijn zwijgrecht. Het OM eiste 36 maanden cel tegen de Alphenaar. De rechtbank kwam uit op een iets lagere celstraf, namelijk van 34 maanden. De € 140.000 aan inkomsten die hij binnen heeft gehaald met de drugssmokkel moet hij afstaan aan de overheid.

Tegen de 35-jarige Alphenaar eiste het OM twee weken geleden een celstraf van 44 maanden. Zijn rol bij de drugssmokkel was kleiner dan de andere verdachten, maar in de eis nam het OM ook de vier kilo MDMA mee die bij een huiszoeking was aangetroffen. De rechtbank heeft de Alphenaar 42 maanden celstraf opgelegd. Daarnaast moet hij de € 43.000 winst die hij over heeft gehouden aan de drugssmokkel terugbetalen aan de overheid.

De twee andere Alphense verdachten (32 en 33 jaar oud) in deze zaak zullen op een later moment voorkomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Lezing vandaag 12:57

Boeiende lezing Children of the Labyrinth

Op dinsdag 12 maart verwelkomt Buurten&Zo met veel enthousiasme fotograaf en documentairemaker Marieke van der Velden, samen met Philip Brink, voor een boeiende lezing. Marieke, eerder jurylid bij het programma 'Het Perfecte Plaatje', brengt deze dag samen met Philip een fascinerende presentatie over hun meeslepende reportage: Children of the Labyrinth."

Blog Sport vandaag 11:44

Alphense Clubs moeten oppassen

Het voetbalprogramma voor zaterdag 24 februari ziet er als volgt uit: ARC – AFC’34; Ter Leede – Alphense Boys; UVS – Alphia; MMO – A.V.V Alphen.