112HM.nl

Maandenlange celstraf voor Alphenaren die drugs naar België smokkelden

Vier Alphenaren worden verdacht van het vervoeren van een flinke hoeveelheid wiet en hasj van Alphen aan den Rijn naar Charleroi, België. Het zou gaan om een professionele drugsbende. Twee van de verdachte Alphenaren zijn nu door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf.

Naar aanleiding van tips over witwassen via een shishalounge startte de politie in 2019 een onderzoek. Dat onderzoek liep alleen iets anders dan voorzien. Het bleek niet te gaan om hennepkwekers, maar om een groep verdachten die zich bezighield met tussenhandel. Ze namen de oogst van kwekers af en verkochten die door, vaak aan buitenlandse klanten.

Drugssmokkel

De drugs werden opgeslagen op verschillende locaties en vervolgens in de verborgen ruimte van een busje over de grens gesmokkeld. Tussen november 2019 en februari 2020 zou de drugslijn tussen Alphen aan den Rijn en Charleroi actief gebruikt zijn; volgens het Openbaar Ministerie (OM) reed het busje in slechts vier maanden tijd maar liefst dertig keer heen en weer.

De chauffeur van het busje was een 29-jarige Alphenaar. Hij werd in februari 2020 in zijn kraag gegrepen in België nadat een observatieteam toezag hoe de tassen met drugs overgedragen werden aan auto’s met Franse of andere buitenlandse kentekens. Bij doorzoeking van het busje vond de politie acht kilo hennep.

Celstraffen

Tijdens de zitting twee weken geleden beriep de Alphense chauffeur zich op zijn zwijgrecht. Het OM eiste 36 maanden cel tegen de Alphenaar. De rechtbank kwam uit op een iets lagere celstraf, namelijk van 34 maanden. De € 140.000 aan inkomsten die hij binnen heeft gehaald met de drugssmokkel moet hij afstaan aan de overheid.

Tegen de 35-jarige Alphenaar eiste het OM twee weken geleden een celstraf van 44 maanden. Zijn rol bij de drugssmokkel was kleiner dan de andere verdachten, maar in de eis nam het OM ook de vier kilo MDMA mee die bij een huiszoeking was aangetroffen. De rechtbank heeft de Alphenaar 42 maanden celstraf opgelegd. Daarnaast moet hij de € 43.000 winst die hij over heeft gehouden aan de drugssmokkel terugbetalen aan de overheid.

De twee andere Alphense verdachten (32 en 33 jaar oud) in deze zaak zullen op een later moment voorkomen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.