Maartje’s toegewijde inzet: Een blijvende impact op nieuwe levens
Maartje Reijkers is al geruime tijd vrijwilliger bij Stichting Nieuwe Alphenaren. Creatief en behulpzaam als ze is, besloot ze ondanks haar eigen situatie in de schuldsanering, iemand in haar omgeving te helpen. Via een oproep van de stichting werd ze al snel gekoppeld aan Hamenur, een Eritrese jongeman die bezig was een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Hoewel hun eerste ontmoeting met wat 'handen- en voetenwerk' begon, was er direct een klik.
Niet alle mannen met een moslimachtergrond willen door een vrouw begeleid worden, maar omdat Hamenur jong was, werd daar minder naar gekeken. Vanaf hun eerste ontmoeting klikte het tussen hen. "We zijn allebei eigenwijs", lacht Maartje. "Ik zeg waar het op staat en neem geen blad voor de mond. Hij krijgt soms de wind van voren, maar dat houdt hem scherp."
Eerste ontmoeting
De begeleiding van Hamenur was niet zonder uitdagingen. Als 17-jarige jongen was hij gevlucht naar Nederland en wist hij weinig over het zelfstandig onderhouden van een huishouden. Toen Maartje en Hamenur elkaar net leerden kennen, kreeg hij een huis toegewezen. Het was begin november, koud buiten, en zijn verwarming deed het niet. "Hij had geen idee wat hij moest doen," herinnert Maartje zich. Ze ging met hem mee naar zijn huis en ontdekte dat de ketel kapot was. Samen wachtten ze op de monteur. In de tussentijd zette het duo samen een kast in elkaar. "Moeilijk, moeilijk," zei Hamenur lachend, toen hij naar de bouwtekening keek. Hoewel één laatje nog steeds niet goed opent, kijkt hij met plezier terug op die ervaring.
Naast de praktische hulp, heeft Maartje Hamenur geholpen met zijn Nederlandse taal en zijn huiswerk. "We hadden overal plaatjes opgeplakt, van ‘lamp’ tot ‘koelkast’." Dankzij zijn motivatie en Maartjes steun kon Hamenur uiteindelijk een opleiding volgen bij Duijvelaar Pompen, waar hij al zes jaar werkt als technicus.
Verrijkend
Naast Hamenur begeleidt Maartje ook andere statushouders, zoals Chennar uit Syrië/Koerdistan en een Turks gezin. Ze vindt het werk enorm verrijkend: “Het is interessant om te zien hoe andere mensen leven en denken. Als je daarvoor openstaat, word je eigen wereld groter. Het is dankbaar werk, en ik leer er zelf ook veel van.” Hamenur spreekt met bewondering over Maartje: “Zij is een van de besten.” En hoewel Maartje soms streng voor hem is, is hij altijd dankbaar voor haar begeleiding.
Maartje moedigt anderen aan om vrijwilligerswerk te overwegen: "Er zijn zoveel mensen die niet veel te doen hebben. Ik denk dat ze gelukkiger zouden worden als ze iemand twee uur per week zouden begeleiden."