Pixabay

Mantelzorgwoningen zonder zorgindicatie

Wethouder Gerard van As gaat op verzoek van de voltallige gemeenteraad onderzoeken hoe het samenwonen van vooral senioren bij kinderen kan worden geregeld. Op dit moment worden alleen vergunningen afgegeven als er ook een zorgindicatie is.

Inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn die op hetzelfde terrein of in dezelfde woning willen samenwonen met hun mantelzorgers mogen dit uitsluitend als er een zorgindicatie is. Het is echter, vooral voor vitale senioren, een heel goed idee om bij de kinderen of een ander familielid te gaan wonen voordat zo’n indicatie noodzakelijk is. Dit fenomeen heet: prémantelzorg.

Uiteraard is mantelzorg niet alleen mogelijk tussen kinderen en hun bejaarde ouders. Er zijn heel veel andere relaties waarbij de een zorg verleent aan de ander. Als dit mantelzorg met een zorgindicatie is, dan mogen de partijen bij elkaar intrekken. Vaak in een kangoeroewoning met twee aparte ingangen of in een bijgebouw op hetzelfde terrein.
In verschillende gemeenten is het al toegestaan om samen te gaan wonen juist om ‘echte’ mantelzorg te voorkomen. Dan is sprake van prémantelzorg als tussenvorm.

De gemeenteraad heeft donderdag 18 februari unaniem aan de wethouder wonen een motie aangeboden om prémantelzorg ook in Alphen aan den Rijn mogelijk te maken. Wethouder Van As neemt de motie graag over en gaan uitzoeken hoe de kaders moeten worden om dit mogelijk te maken.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 16:11

Het nieuwe lesseizoen bij TEAN gaat van start

We gaan weer naar de lente en dat betekent lekker buiten sporten. Altijd al een keer tennis uit willen proberen? Voor de jeugd organiseert TEAN gratis inlooplessen!

Dronefotografie vandaag 14:55

Alphen vanuit de lucht: De Stadspoort vormt de entree naar het centrum

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer De Stadspoort, gelegen aan de rand van het Alphense stadshart.

Calamiteiten vandaag 12:34

Man vermist vanaf de Zaalbergstraat

Er is een Burgernet bericht verspreid in Alphen vanwege een vermissing. Het gaat om een blanke man die vermist is geraakt vanaf de Zaalbergstraat in Alphen. 

Wist je dat? vandaag 12:03

Crossen in Alphen? Dat mag nergens

Op diverse locaties in Alphen komt het regelmatig voor dat er gecrost wordt, bijvoorbeeld op de Maatschapslaan in Alphen West. Maar wist je dat crossen volgens de Algemene Plaatselijke Verordening in de hele gemeente verboden is?

Advertorial Eten en drinken vandaag 10:45

Overheerlijke Foodboxen bestel je bij Ten Brink Food

Naast de dagelijkse benodigdheden in de supermarkt kan je bij Ten Brink Food ook terecht in het Foodcafé voor allerlei heerlijkheden voor de Bourgondische levensgenieter, zoals foodboxen voor iedere gelegenheid. Extra makkelijk is dat je het nu ook kunt bestellen via de webshop!