Maximaal 100.000 euro boete OTA

Containerhaven Alpherium mag honderd keer de geluidsnorm-regels overtreden voordat de provincie Zuid-Holland opnieuw ingrijpt. Dat zegt een provinciewoordvoerster.

Voor de OTA (Overslag Terminal Alphen) langs de N11 liggen 44 boetes à duizend euro te wachten, want sinds de dwangsom-oplegging is de geluidsnorm al 44 keer overschreden.

De OTA moet sinds twee maanden duizend euro betalen voor iedere overtreding. Voor de eerste 21 fouten is inmiddels een invorderingsbrief verstuurd. Ook de andere 23 overtredingen worden nog in rekening gebracht, wat op een totaalbedrag komt van 44.000 euro. Zodra de grens van 100.000 euro wordt bereikt, volgen nieuwe sancties. Over de eventuele gevolgen wil de zegsvrouw nog niet vooruit lopen, maar een verhoging van de dwangsom behoort tot de mogelijkheden. Over sluiting is vooralsnog geen sprake.

Voor vier lasten heeft Alpherium een dwangsom opgelegd gekregen: te veel lawaai, containers te hoog opstapelen, verzuim van dienstregeling en op een foute locatie laden en lossen. Iedere keer als de provincie constateert dat Alpherium op een foute locatie (de noordwestelijke punt van de inrichting) laadt en los, moet de exploitant 10.000 euro betalen. Als een schip buiten de dienstregeling in de haven ligt kost dat 5000 euro, 1000 euro boete wordt er opgelegd als de geluidsnorm wordt overschreden en voor iedere container die te hoog wordt opgestapeld betaalt Alpherium 500 euro.

 

Regelmatig in de fout

Alpherium werd op 1 oktober 2010 geopend. Vanaf de opening heeft de provincie veel klachten ontvangen van omwonenden over geluidsoverlast 's nachts. Deze wordt veroorzaakt door het laden, lossen en verplaatsen van containers. De provincie heeft vervolgens geluidsmetingen laten uitvoeren. Daaruit is gebleken dat het Alpherium in zeven van de acht nachten dat er metingen zijn uitgevoerd het maximale toegestane geluidsniveau heeft overschreden. De exploitant belooft te beteren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.