Ingezonden

Medailleoogst voor G-atleten van AAV'36 op Special Olympics

Onlangs waren de Special Olympics in Twente. Meer dan 2.400 sporters met een verstandelijke beperking deden mee aan dit evenement. Onder hen waren twaalf atleten van de G-groep van AAV’36.

Bij de opening werd het olympisch vuur binnengedragen door Kjeld Nuys. Daarna werden de spelen geopend door Dhr. Pieter van Vollenhoven. De volgende ochtend vertrokken de atleten vroeg naar het Fanny Blankers Koen stadion in Hengelo om te beginnen aan hun wedstrijd. Een grote groep enthousiaste ouders en familieleden moedigden de atleten vanaf de tribune aan.

De zaterdag stond in het teken van de divisioning. Dan worden de niveaus van de atleten bepaald, zodat ze op zondag gelijkwaardig ingedeeld worden per serie. Judith Gareman had deze dag een enorme uitschieter op het kogelstoten. Zij liep een goed opgebouwde 400 meter race in een tijd van 1.56.56. Ook Marvin Foriwa had de snelheid erin en sprintte op zowel de 100 meter als de 400 meter naar goede tijden. Hiermee werd hij eerste in de series. Alle andere atleten kwamen ook met goede resultaten de eerste dag door.

Strijd om de medailles

Op de zondag werd gestreden om de medailles. Als eerste kwam Frieda Rietdijk in actie. Zij wierp de speer naar 10.88. Dat was goed voor de eerste zilveren plak binnen de atletengroep van AAV’36. In de onderlinge strijd met Lotte Kempen en Judith veroverde Frieda op de 400 meter haar eerste gouden medaille op de special olympics in een tijd van 1.50.30.

Nog geen kwartier daarna kwam Remi Schenk in actie op de 100 meter sprint. Ook hij veroverde een zeer verdiende zilveren medaille. Hij bleef voor het eerst netjes in zijn eigen baan lopen en dat resulteerde in deze mooie uitslag. Bij het verspringen sprong hij netjes vanaf de balk naar 1.41 meter, goed voor de zesde plaats. Op de 400 meter werd Remi helaas gediskwalificeerd op de eerste dag, daar hij uit zijn baan liep. Gelukkig kon hij op de zondag starten vanuit de eerste baan en finishte hij netjes als achtste.

Christiaan de Bok sprintte op de 100 meter naar de overwinning in een tijd van 14.44 en pakte hiermee de gouden plak. Hij had de smaak te pakken, want ook op het onderdeel speerwerpen (18.46 meter) nam hij het goud mee naar huis.

Lars de Ridder was ook goed in vorm. Met speerwerpen wierp hij de speer naar een nieuw persoonlijk record (13.29), maar viel helaas net buiten de prijzen. Gelukkig liep hij de 400 meter goed. Hij pakte hiermee een zilveren medaille in een tijd van 1.33.11. Ook de 100 meter ging goed. In een tijd van 17.35 pakte hij nogmaals een medaille. Dit keer brons.

Lotte Kempen deed dit jaar voor het eerst mee aan de Special Olympics. Ze was bloednerveus, maar het lukte om haar zenuwen in bedwang te houden. Zij pakte op haar debuut direct een zilveren medaille op de 400 meter (1.48.94) en het brons op de 100 meter in de tijd van 18.44. Op het onderdeel kogelstoten werd ze vijfde.

Fleur van Berkel haar favoriete onderdeel is kogelstoten. Helaas viel ze net buiten de prijzen, maar met een stoot van 4.17 haalde ze bijna haar persoonlijk record. Op de 200 meter lukte het haar wel om de bronzen plak te veroveren in de tijd van 48.12. Op de 100 meter werd ze vijfde in een serie met gelijkgestemde sprinters.

Tom van Leeuwen zag iedereen allemaal medailles binnen slepen en kon niet achter blijven. Op de 200 meter sprintte hij op zijn alle hardst naar de derde plaats in een tijd van 35.14. Op het onderdeel verspringen werd hij zevende in een sterk deelnemersveld, met een sprong van 3.11 meter. Op de 100 meter sprint eindigde hij als vijfde.

Marloes van de Berg heeft al veel ervaring als het gaat om de Special Olympics. Zij is de enige atleet binnen de groep die al dertig jaar lid is van AAV’36. Door haar ervaring lukte het om de zilveren medaille te behalen op de 200 meter in een tijd van 1.13.56 en brons op haar lievelingsonderdeel, het speerwerpen. Met een worp van 8.79 meter verbeterde ze zelf haar eigen persoonlijk record.

Valentijn Scholma had tijdens de 100 meter sprint een beetje pech. De atleet naast hem in de baan viel, waardoor Valentijn om hem heen moest lopen. Toch eindigde hij netjes als zevende. Bij het verspringen lukte het gelukkig wel om met een sprong van 3.09 meter de zilveren medaille te pakken. Aan het eind van de dag was zijn energie een beetje op. Toen moest hij echter nog de 400 meter lopen. In de tijd van 1.24.33 werd hij achtste.

Helaas had AAV’36 ook twee pechvogels. Ze hadden beide op de eerste dag een zeer goede prestatie neergezet, waardoor ze zondag in een zwaardere divisionering werden geplaatst. Hierdoor vielen ze net buiten de medailles, maar ze zijn eigenlijk qua prestatie beter dan hun teamgenootjes. Judith Gareman heeft namelijk het verste de kogel gestoten naar een afstand van 4.45 meter en werd hiermee vierde. Marvin Forwida was het snelst van de AAV’36-groep op de 100 meter (14.44) en 400 meter (1.14.68), maar viel in de snellere series net buiten de prijzen. “Eigenlijk hebben ze net zo veel recht op een medaille, maar gelukkig begrijpen ze de aloude opvatting van de olympische spele: meedoen is belangrijker dan winnen en iedereen is een winnaar”, aldus AAV’36.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!