Gemeente Alphen aan den Rijn

Meer bedrijven voor meer werk voor meer inwoners

"We willen meer werkgelegenheid binnen de gemeentegrenzen realiseren. Dat moet veelzijdig werk zijn", zegt Van As. "In dit rapport staat netjes op een rij wat we doen, wat we nog meer willen doen en hoe dat bijdraagt aan een betere economie."

Wethouder Gerard van As (economische zaken) legt graag uit waarom een economische agenda belangrijk is, gesteund door burgemeester Liesbeth Spies en wethouder Anouk Noordermeer (werk & inkomen, Greenport). Zij wijzen alle drie op het belang van een gezonde economie voor het bedrijfsleven, de inwoners en de organisaties. "Het uiteindelijke doel is natuurlijk om de mogelijkheden te verhogen voor het vergroten van inkomsten voor iedere inwoner", aldus Spies. "Dat doen we als overheid samen met de ondernemers en het onderwijs", vult Noordermeer aan.

Meer bedrijventerreinen
"In de gemeente is behoefte aan ongeveer 30 hectare bedrijventerrein. Dat is er nu niet. Daarom onderzoeken we nu de locaties Prinsenschouw en Barrepolder", zegt Van As. "De omvang van 30 hectare komt uit een onderzoek van Holland Rijnland. Er is duidelijk een toenemende vraag van bedrijven om zich in Alphen aan den Rijn te vestigen. Wij trekken graag innovatieve bedrijven aan. Daarmee kunnen we een bredere werkgelegenheid realiseren."

Uitvoering
Er is een hele lange lijst met initiatieven en projecten, deze staan op een rij in het uitvoeringsprogramma op de gemeentelijke website. De onderwerpen zijn:

  • Duurzaam & circulair ondernemen
  • Ruimte voor bedrijvigheid
  • Arbeidsmarkt
  • Ondernemersklimaat & innovatie
  • Vrijetijdseconomie

Het uitvoeringsprogramma heeft een korte looptijd van twee jaar: 2022 en 2023. Daarom is het ook een flexibel programma. Initiatieven en projecten die het niet goed doen kunnen zo op tijd stoppen en er is ruimte voor nieuwe initiatieven en nieuwe inzichten.

Agenda
De economische agenda is eind 2021 vastgesteld door de Alphense gemeenteraad. Nu komt hier het bijbehorende uitvoeringsprogramma bij. In dit programma staat concreet wat ‘we’ doen en hoe dat bijdraagt aan een betere economie.

EDBA
De economische agenda wordt gemaakt samen met economische partners van de gemeente vertegenwoordigd in Economisch Development Board Alphen (EDBA). Deze organisatie is een economische denktank voor de gemeente. De onafhankelijke stichting geeft gevraagd en ongevraagd advies aan Alphen aan den Rijn en publiceert deze adviezen. In het Platform EDBA zitten vertegenwoordigers vanuit ondernemen, onderwijs, veiligheid, zorg, wonen, werk en recreatie en toerisme.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.