Gemeente Alphen aan den Rijn

Meer en strenger handhaven op coronamaatregelen: “De situatie is zorgelijk”

In heel Nederland zullen veiligheidsregio’s meer en strenger gaan handhaven op de coronamaatregelen. Mensen worden niet langer aangesproken op hun gedrag, maar krijgen gelijk een waarschuwing of een boete. Burgemeester Liesbeth Spies staat achter het besluit. “Diegene die de maatregelen nu nog aan zijn laars lapt, wordt eerder aangepakt.”

Begin deze week spraken de veiligheidsregio’s de nieuwe handhavingskaders, zodat handhaving op de coronamaatregelen in het hele land op dezelfde wijze gebeurt. Eerder dit jaar leverde het handhaven op de coronamaatregelen namelijk grote verschillen op. Zo werden er in het voorjaar in Alphen 270 boetes uitgedeeld, terwijl in omliggende gemeenten bij elkaar maar enkele tientallen boetes werden uitgeschreven.

Handhaven

Daar komt nu dus verandering in. Over het hele land worden dezelfde uitgangspunten gehanteerd. Hierbij wordt prioriteit gegeven op het handhaven op de anderhalve meter afstand, de maximale groepsgrootte van vier personen, en het alcoholverbod dat na 20:00 uur geldt. Burgemeester Liesbeth Spies had het liever anders gezien, maar staat gezien de huidige situatie wel achter het meer en strenger handhaven op deze maatregelen.

“Natuurlijk hadden we liever gezien dat strenger handhaven niet nodig was geweest. Het oplopende aantal besmettingen in Alphen aan den Rijn – en in heel Nederland – geven echter aan dat het noodzakelijk is om strenger te controleren op de coronamaatregelen, om het risico op besmetting en verspreiding zo klein mogelijk te houden.”

Verandering in aanpak

Het grootste verschil in aanpak is dat er nu sneller boetes zullen worden uitgeschreven. Een paar weken terug werd er door de gemeente nog volop ingezet op waarschuwen en het gesprek aangaan met mensen die de regels overtreden, maar dat is nu verleden tijd. “Waar we voorheen mensen eerst aanspraken op het niet naleven van de richtlijnen, vervolgens een waarschuwing gaven en als derde een boete, vervalt nu de eerste stap van aanspreken”, legt Spies uit.

In de gemeente Alphen aan den Rijn wordt er wijkgericht gewerkt. “In iedere wijk zijn toezichthouders en/of handhavers actief die veel kennis hebben van de wijk, en daar ook samen werken met politie, jeugdteams, de wijkmanager en diverse andere partijen.” Minister Ferd Grapperhaus ging dinsdag in gesprek met diverse politieagenten en BOA’s uit de regio om te horen hoe het handhaven op straat hen vergaat.

Situatie onder controle krijgen

Spies laat weten dat de maatregelen vooralsnog grotendeels worden nageleefd in Alphen. “In grote lijnen bereiken we de inwoners goed met deze aanpak, en doen de meesten hun best om gehoor te geven aan de maatregelen. Het gaat om kleine groepen mensen die de regels niet of nauwelijks opvolgen. Deze groepen krijgen we steeds beter in beeld. Hotspots waar veel mensen samenkomen hebben we steeds beter in kaart, en hier wordt vaker gecontroleerd. We hopen dat deze aanpak eraan bijdraagt dat het aantal besmettingen in onze gemeente snel afneemt. Hoe eerder we de situatie onder controle krijgen, hoe beter.”

Zorgelijke situatie

Het aantal coronabesmettingen in onze gemeente neemt snel toe. Afgelopen week werden er 548 nieuwe coronabesmettingen gemeld, terwijl dat er de week ervoor nog 392 waren. Spies noemt de situatie zorgelijk. “Wat mij het meest zorgen baart, is dat de besmettingen zich overal in onze gemeente voordoen. Dit is een signaal dat we ons over het algemeen minder goed lijken te houden aan de richtlijnen dan voorheen. Dit terwijl de capaciteit in de zorg opnieuw onder grote druk staat. Niet alleen vanwege de zorg voor coronapatiënten. Ook de reguliere zorg voor tal van mensen die nu langer moeten wachten op een behandeling, wordt fors afgeschaald. We moeten er bovendien rekening mee houden dat het virus lang onder ons blijft en dat de maatregelen veel langer dan we graag zouden willen van kracht moeten blijven.”

De boodschap van de burgemeester luidt dan ook nog hetzelfde als een paar weken terug: “De coronacrisis raakt iedereen. Dat is bij deze tweede golf niet anders dan bij de eerste. Door nu vol te houden, kunnen we erger voorkomen. Ik hoop meer dan ooit dat die boodschap bij u binnenkomt. De einddatum is nog niet in zicht, maar laten we elkaar blijven steunen, zolang als het duurt. Ik reken op u, zoals u op mij en mijn collega’s mag rekenen.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.