Common Affairs

Meer goedkope en sociale woningen bij nieuwbouw

De Alphense gemeenteraad wil meer nieuwbouwwoningen realiseren voor starters, senioren en nog een aantal doelgroepen. Duidelijk is dat het vaak gaat om goedkope en sociale woningen. Wat dat precies zijn en hoeveel het er moeten worden op het totale bestand is donderdag 17 november besproken in een debat over de nieuwe Doelgroepenverordening.

Zowel onder de politieke fracties als onder de inwoners is er nogal eens een spraakverwarring over begrippen bij gesprekken en regelgeving over woningbouw. Belangrijke struikelblokken zijn ‘sociale’ woningen en ‘goedkope’ woningen, het verschil in betekenis is niet alleen het prijskaartje maar ook of het gaat om huur of koop. In de nieuwe Doelgroepenverordening wordt daarom aandacht besteed aan hoe dit precies zit, maar vooral aan een anti-speculatiebeding voor nieuwbouwprojecten.

Huurwoningen
Onder de huurgrens voor het modale inkomen van 44.000 euro zijn sociale huurwoningen beschikbaar.

De groep huurders met een bruto-inkomen tussen 44.000 en 60.000 euro valt vrijwel altijd buiten de boot, omdat woningen met een voor hen geschikte middel dure huur vrijwel niet bestaan. Woningen met een huurprijs tussen 763 (sociale huurgrens 2022) en 1.000 euro zijn er nauwelijks. Deze moeten meer worden gebouwd en langdurig beschikbaar blijven voor de doelgroep.

Voor huurders met een inkomen boven 60.000 euro zijn er vrije sector huurwoningen met een huur van meer dan 1.000 euro per maand.

Koopwoningen
Er zijn drie categorieën koopwoningen: goedkope, sociale en vrije sector. De goedkope woningen kosten maximaal 250.000 euro en deze worden amper gebouwd.

Sociale woningen, ook aangeduid als betaalbaar, kosten tussen 250.000 en 355.000 euro, deze zijn bestemd voor de middeninkomens maar ze zijn schaars. Met middeninkomens worden gezinsinkomens tussen 60.000 en 80.000 euro bedoeld.

Doelgroepenverordening
In de Doelgroepenverordening worden de inkomensgrenzen vastgelegd. Deze wijken af van de oude verordening uit 2018, ze zijn ruimer en daarom komen er meer mensen in aanmerking. De prijsgrens voor betaalbare woningen is nu gesteld op 355.000 euro. Dit is een landelijk vastgestelde grens in het kader van de Crisis en Herstelwet.

Betaalbaar bouwen
Met de Doelgroepenverordening wordt geregeld dat de juiste woningen worden gebouwd in het kader van de behoefte aan woningen en dat deze ook een minimum aantal jaren beschikbaar blijven voor de doelgroepen door een anti-speculatiebeding op te nemen:

  • Sociale huur twintig jaar
  • Middel dure huur twintig jaar
  • Goedkope koop tien jaar
  • Sociale koop vijf jaar

De verdeling voor nieuwbouw wordt in principe 30 procent sociale huur / goedkope bouw, 40 procent met als doelgroep het middensegment en 30 procent vrije sector. De laatste groep ‘betaalt’ de tekorten die ontstaan op bouw voor de sociale en midden groep.

Doelgroepenverordening
De nieuwe verordening wordt door de gemeenteraad in een raadsvergadering besproken. De partijen zijn het op grote lijnen eens, maar de SP heeft aangekondigd om met een tekstwijziging (amendement) en een opdracht voor de wethouder (motie) te komen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.